1515
Annons

Kontantanvändningen minskar allt snabbare

Kontantanvändningen i Sverige fortsätter att minska i allt snabbare takt, visar en ny rapportstudie från Riksbanken.

Vid en jämförelse mellan åren 2014 och 2018 framgår det att antalet personer som använt kontanter under senaste månaden krympt från över 85 procent till strax över 60 procent.

Vid en titt på andelen som betalat med kontanter vid sitt senaste köp är tappet ännu mer drastiskt. Där har en uppmätt andel på 39 procent år 2010 minskat till bara 13 procent i år.

Under tiden fortsätter användningen av bankkort att vara på stabila 90 procent när det kommer till deras användning under senaste månaden.

Den gren som växer snabbast är betalningar via Swish. Där har andelen som använt Swish under senaste månaden ökat från cirka tio procent år 2014, till över 60 procent i år.

Att Sverige i allt högre grad håller på att överge kontanter är en naturlig följd av  digitaliseringen, står det i rapporten.

"Trenden är långvarig och omfattar bland annat övriga nordiska länder. Detta är föga förvånande eftersom Norden länge har varit i framkanten när det gäller innovationer på betalningsmarknaden och digitaliseringen av samhället".

"De nordiska länderna har en relativt sett välutbildad och IT-vänlig befolkning som snabbt tar till sig teknologiska innovationer. Befolkningen uppvisar samtidigt en hög grad av tillit till myndigheter, institutioner och den privata sektorn vilket också främjar acceptansen av förändringar”, står det i rapporten som förklaring till varför kontantanvändningen minskar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?