1515

Könsuppdelad undervisning ska bli omöjlig

Skolor ska inte längre av slentrian kunna sära killar och tjejer åt i undervisningen. Skolverket föreslår en ändrad läroplan och regeringen föreslår ytterligare förändringar i skollagen.

Under förra hösten gav Skolinspektionen en skola i Stockholm klartecken till att fortsätta skilja tjejer och killar åt under idrottslektionerna. I debatten som följde avslöjades att fler skolor i Sverige gjorde likadant och regeringen lovade att agera.

Nu föreslår Skolverket förändringar i läroplanen och regeringen aviserar en ändring i skollagen.

"I grunden är det viktigt för att skolan ska motverka gammeldags uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt och vad tjejer och killar kan och ska göra. Har du en könssegregerad undervisning, regelmässigt eller slentrianmässigt, så blir det ett sätt att visa eleverna att det finns vissa saker killar och tjejer gör och att det finns saker man inte kan göra tillsammans. Det bryter mot skolans uppdrag", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

I den nya läroplanen som Skolverket nu föreslår, görs rektorernas och lärarnas ansvar tydligare när det handlar om att barn inte ska skiljas åt i undervisningen på grund av kön. Skrivningar förs in som gör tydligt att det är specifikt rektors och lärares ansvar, var för sig, att bedriva undervisning "så att eleverna möts och arbetar tillsammans oberoende av könstillhörighet".

Den ändrade läroplanen är ett resultat av ett uppdrag från regeringen. Den utredningen pekade även mot att själva skollagen behövde förtydligas, vilket nu ska ske, enligt utbildningsministern.

"Det finns en otydlighet i Björklunds skollag och därför kommer vi i en utredning titta på vad som kommer behöver göras i lagen."

Om det behövs en ny utredning eller om regeringen lägger till uppdraget till en sittande utredning är ännu inte avgjort.

En förändring i läroplanen börjar gälla från och med beslut fattas om ny formulering, vilket väntas i höst medan en ändring i skollagen kan ta längre tid.

Enligt Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är lärares ansvar redan tydligt i den nuvarande läroplanen.

"Det finns redan skrivningar om vilka värderingar man ska stå upp för som lärare. Men jag ser inget negativt i att förtydliga det", säger hon till Aftonbladet.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?