1515

Konsumentverket: Trygghetsfonden inte trygg

Länsförsäkringar får kritik från Konsumentverket för marknadsföringen av Länsförsäkringar Trygghetsfond. Konsumentverket menar att fonden inte alls kan anses vara trygg. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Bild:Robin Benigh/Colourbox

Länsförsäkringar Trygghetsfond är en blandfond som placerar 45 procent i räntebärande värdepapper, 30 procent i globala aktier inklusive tillväxtmarknader, 15 procent i svenska aktier, 5 procent i fastigheter och 5 procent i valutafond. Målet är att skapa en bred portfölj med låg risk.

Men nu får fonden kritik från Konsumentverket som bedömer att marknadsföringen är vilseledande, eftersom ordet trygghet används. 

I sin beskrivning skriver Konsumentverket att ordet trygghet ”antas ge konsumenter intrycket av att det vid handel med produkten inte föreligger några risker, eller i vart fall begränsade sådana.” 

Det är också ytterst tveksamt om fonden kan anses vara särskilt trygg, ens i ett jämförande perspektiv. Risken bedöms till 4 av 7 i fondens risk/avkastningsprofil. Ett lågt tal betyder lägre risk och lägre möjlig avkastning, medan ett högt tal betyder högre risk och högre möjlig avkastning. 

Länsförsäkringar Fondförvaltning får nu en möjlighet att yttra sig angående konsumentverkets bedömning samt redogöra för de åtgärder som bolaget kommer att genomföra. Yttrandet ska ha inkommit till myndigheten senast den 16 augusti 2017.

Eva Gottfridsdotter-Nilsson, chef Länsförsäkringar Fondförvaltning, meddelar att fonden kommer att byta namn.

”Vi vill vara tydliga gentemot våra kunder och har inlett en process för att ändra namnet och kommer att ansöka om ett nytt namn hos FI”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?