Konsultduo stöttar ingenjörer bli småskaliga entreprenörer

GÖTEBORG. Det mindre bolagets möjligheter lockade de tekniska konsulterna Malin Arvidsson och Kent Sjöholm att starta eget.

Med sin entreprenörsdrivna tillväxtmodell stöttar de nu andra ingenjörer att starta företag inom företagsgruppen Markera som på tre år utökats till sex bolag.

De tekniska konsulterna Malin Arvidsson och Kent Sjöholm har med en egen entreprenörsdriven tillväxtmodell fått sin företagsgrupp Markera att växa.
De tekniska konsulterna Malin Arvidsson och Kent Sjöholm har med en egen entreprenörsdriven tillväxtmodell fått sin företagsgrupp Markera att växa.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

”Vi var så klart osäkra, men när vi väl tagit steget undrade vi varför vi inte gjort detta tidigare”, säger Kent Sjöholm, medgrundare till Markera Mark Göteborg som är en teknisk konsultbyrå inom bygg- och anläggningsteknik med uppdragsgivare som Trafikverket, byggentreprenörer som Veidekke och kommuner.

Göteborgs stadsbild förändras i snabb takt. De påbörjade bygg- och infrastrukturprojekten fortgår trots covid-19, däribland bygget av en direktramp från E6:an norrgående riktning till riksväg 40 mot Landvetter Flygplats och Stockholm vid Kallebäcksmotet.

Den kommer att, när den är klar, lätta på trycket i rusningstrafiken. Den har funnits med i Trafikverkets långtidsplan sedan 2013. Markera Marks arbete i projektet påbörjades 2018, två år före byggstart.

”Det är långa ledtider inom infrastrukturprojekt. Vi är specialister på projektering, det vill säga planeringen som föregår byggandet. Vi gör allt ifrån förstudier till bygghandlingar. När vi är klara upphandlar vår beställare, som i det här fallet är Trafikverket, en byggentreprenör”, säger Malin Arvidsson, medgrundare och vd för Markera Mark Göteborg.

Numera är man inte bara specialister på infrastruktur för människor, utan också grön infrastruktur såsom broar för djur, stora och små, så kallade ekodukter och faunapassager. Dessa bedöms minska viltolyckorna med 60 procent, enligt Trafikverket.

Markera Mark projekterade den första ekodukten att byggas över en befintlig motorväg, i det här fallet E6:an vid Sandsjöbacka.

”Det är inte bara vilt som ska ta sig över en motorväg, även smådjur och insekter behöver hjälp”, säger hon.

Ekodukten blev rikskändis en natt i januari 2017 när en byggentreprenör gjorde en felbedömning och stöttorna som bar upp gjutformen gav vika.

”Tack och lov blev ingen skadad”, säger Malin Arvidsson.

En ny bro monterades på plats. Ekodukten som öppnade i juni 2018 har blivit en framgång och efterfrågan på faunapassager har ökat.

”Vi har projekterat flera faunapassager i utbyggnadsprojekt, bland annat i alla tre etapper vi haft på E20 åt Trafikverket.”

De två kompanjonerna har gedigen branschkunskap. Malin Arvidsson är gymnasietekniker från Bergslagen och har arbetat med anläggningsprojekt sedan mitten av 1990-talet. Kent Sjöholm är från Halmstad med civilingenjörsexamen från Chalmers 1992.

”Det var en tuff tid att gå ut mitt i fastighetskrisen som jag upplevde som mycket värre än finanskrisen. Har man genomlevt det är man ganska orädd för kriser”, säger Kent Sjöholm.

För 18 år sedan blev duon kollegor på Scandiakonsult som 2004 köptes av danska Ramböll.

”Med ägarskiftet försvann den familjära känslan i företaget. Bolaget skulle hela tiden bli större, och fokus på uppdragen blev allt mindre viktigt. Konsultbyrån Structor erbjöd då en möjlighet att starta eget med deras hjälp utan större risk och det tilltalade mig”, säger Kent Sjöholm.

Så 2011 tog de två kollegorna steget att driva eget tillsammans. Och 2017 var det åter dags för förändring. Bolaget bytte namn till Markera Mark och blev ett självständigt bolag med en egen entreprenörsdriven tillväxtmodell.

”Vi fick samma känsla. Structor-gruppen började bli för stor för oss, så det var dags att driva företaget på vårt sätt med all den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss i branschen under åren – och hjälpa andra att också våga ta steget till att driva eget”, säger Malin Arvidsson.

Man bildade moderbolaget Markera som stöttar nya bolag i Markera-gruppen med finansiering, rådgivning och samordning av bland annat kvalitets- och miljösystem och inköp. Detta i utbyte mot ett minoritetsägande och att 25 procent av vinsten delas ut till personalen.

”Om man är duktig på det man gör så kan vi hjälpa till med resten kring företagandet och att utvecklas som entreprenör”, säger Kent Sjöholm som genom arbete i bolagsstyrelserna stöttar de nya entreprenörerna.

Markera Mark Göteborg har på detta sätt fått fem systerbolag inom loppet av tre år. Markera-gruppen omsatte i fjol drygt 77 Mkr och har nu totalt 36 anställda och kontor i Göteborg, Borås, Jönköping, Nyköping och Stockholm.

”Ett bolag ska inte vara större än att vd kan ta egna uppdrag. I ett mindre bolag är det snabba beslutsvägar, mindre administration och medarbetarna är mer delaktiga i bolagets utveckling. Har man en gång bytt från ett stort bolag till det lilla företaget vill man aldrig byta tillbaka”, säger Malin Arvidsson.

Markera-gruppen har trots coronapandemin anställt tre personer under första kvartalet i år. Däremot har det blivit stopp med nya bolag.

”Två bolag skulle starta men planerna har lagts på is, vilket är helt förståeligt. Även under normala förhållanden är det ett stort steg att bli egenföretagare”, säger Malin Arvidsson.

Med en buffert för sex månader tror hon att det lilla företaget också kan visa sin styrka om så behövs i kristider.

”Vi arbetar redan effektivt, men kan snabbt ställa om och dra ner ytterligare på omkostnader och ändå leverera i våra uppdrag om så skulle behövas. Men där är vi inte i dag”, säger hon.

 


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?