ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Konsultduo stöttar ingenjörer bli småskaliga entreprenörer

  • De tekniska konsulterna Malin Arvidsson och Kent Sjöholm har med en egen entreprenörsdriven tillväxtmodell fått sin företagsgrupp Markera att växa. Foto: Cicci Jonson, Bilduppdraget

GÖTEBORG. Det mindre bolagets möjligheter lockade de tekniska konsulterna Malin Arvidsson och Kent Sjöholm att starta eget.

Med sin entreprenörsdrivna tillväxtmodell stöttar de nu andra ingenjörer att starta företag inom företagsgruppen Markera som på tre år utökats till sex bolag.

”Vi var så klart osäkra, men när vi väl tagit steget undrade vi varför vi inte gjort detta tidigare”, säger Kent Sjöholm, medgrundare till Markera Mark Göteborg som är en teknisk konsultbyrå inom bygg- och anläggningsteknik med uppdragsgivare som Trafikverket, byggentreprenörer som Veidekke och kommuner.

Göteborgs stadsbild förändras i snabb takt. De påbörjade bygg- och infrastrukturprojekten fortgår trots covid-19, däribland bygget av en direktramp från E6:an norrgående riktning till riksväg 40 mot Landvetter Flygplats och Stockholm vid Kallebäcksmotet.

Den kommer att, när den är klar, lätta på trycket i rusningstrafiken. Den har funnits med i Trafikverkets långtidsplan sedan 2013. Markera Marks arbete i projektet påbörjades 2018, två år före byggstart.

”Det är långa ledtider inom infrastrukturprojekt. Vi är specialister på projektering, det vill säga planeringen som föregår byggandet. Vi gör allt ifrån förstudier till bygghandlingar. När vi är klara upphandlar vår beställare, som i det här fallet är Trafikverket, en byggentreprenör”, säger Malin Arvidsson, medgrundare och vd för Markera Mark Göteborg.

Numera är man inte bara specialister på infrastruktur för människor, utan också grön infrastruktur såsom broar för djur, stora och små, så kallade ekodukter och faunapassager. Dessa bedöms minska viltolyckorna med 60 procent, enligt Trafikverket.

Markera Mark projekterade den första ekodukten att byggas över en befintlig motorväg, i det här fallet E6:an vid Sandsjöbacka.

”Det är inte bara vilt som ska ta sig över en motorväg, även smådjur och insekter behöver hjälp”, säger hon.

Ekodukten blev rikskändis en natt i januari 2017 när en byggentreprenör gjorde en felbedömning och stöttorna som bar upp gjutformen gav vika.

”Tack och lov blev ingen skadad”, säger Malin Arvidsson.

En ny bro monterades på plats. Ekodukten som öppnade i juni 2018 har blivit en framgång och efterfrågan på faunapassager har ökat.

”Vi har projekterat flera faunapassager i utbyggnadsprojekt, bland annat i alla tre etapper vi haft på E20 åt Trafikverket.”

De två kompanjonerna har gedigen branschkunskap. Malin Arvidsson är gymnasietekniker från Bergslagen och har arbetat med anläggningsprojekt sedan mitten av 1990-talet. Kent Sjöholm är från Halmstad med civilingenjörsexamen från Chalmers 1992.

”Det var en tuff tid att gå ut mitt i fastighetskrisen som jag upplevde som mycket värre än finanskrisen. Har man genomlevt det är man ganska orädd för kriser”, säger Kent Sjöholm.

För 18 år sedan blev duon kollegor på Scandiakonsult som 2004 köptes av danska Ramböll.

”Med ägarskiftet försvann den familjära känslan i företaget. Bolaget skulle hela tiden bli större, och fokus på uppdragen blev allt mindre viktigt. Konsultbyrån Structor erbjöd då en möjlighet att starta eget med deras hjälp utan större risk och det tilltalade mig”, säger Kent Sjöholm.

Så 2011 tog de två kollegorna steget att driva eget tillsammans. Och 2017 var det åter dags för förändring. Bolaget bytte namn till Markera Mark och blev ett självständigt bolag med en egen entreprenörsdriven tillväxtmodell.

”Vi fick samma känsla. Structor-gruppen började bli för stor för oss, så det var dags att driva företaget på vårt sätt med all den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss i branschen under åren – och hjälpa andra att också våga ta steget till att driva eget”, säger Malin Arvidsson.

Man bildade moderbolaget Markera som stöttar nya bolag i Markera-gruppen med finansiering, rådgivning och samordning av bland annat kvalitets- och miljösystem och inköp. Detta i utbyte mot ett minoritetsägande och att 25 procent av vinsten delas ut till personalen.

”Om man är duktig på det man gör så kan vi hjälpa till med resten kring företagandet och att utvecklas som entreprenör”, säger Kent Sjöholm som genom arbete i bolagsstyrelserna stöttar de nya entreprenörerna.

Markera Mark Göteborg har på detta sätt fått fem systerbolag inom loppet av tre år. Markera-gruppen omsatte i fjol drygt 77 Mkr och har nu totalt 36 anställda och kontor i Göteborg, Borås, Jönköping, Nyköping och Stockholm.

”Ett bolag ska inte vara större än att vd kan ta egna uppdrag. I ett mindre bolag är det snabba beslutsvägar, mindre administration och medarbetarna är mer delaktiga i bolagets utveckling. Har man en gång bytt från ett stort bolag till det lilla företaget vill man aldrig byta tillbaka”, säger Malin Arvidsson.

Markera-gruppen har trots coronapandemin anställt tre personer under första kvartalet i år. Däremot har det blivit stopp med nya bolag.

”Två bolag skulle starta men planerna har lagts på is, vilket är helt förståeligt. Även under normala förhållanden är det ett stort steg att bli egenföretagare”, säger Malin Arvidsson.

Med en buffert för sex månader tror hon att det lilla företaget också kan visa sin styrka om så behövs i kristider.

”Vi arbetar redan effektivt, men kan snabbt ställa om och dra ner ytterligare på omkostnader och ändå leverera i våra uppdrag om så skulle behövas. Men där är vi inte i dag”, säger hon.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer