1515

Konsultchefen: ”Vi är stora och små på samma gång, vilket har varit en styrka”

Om digital omtanke som chef och det svåra beslutet att säga upp sin egen syster. Det berättar Pernilla Ramslöv, vd på Nox Consulting, om i säsongens sista avsnitt av podden Förnuft & Känsla. 

Foto:Jack Mikrut

 

När Pernilla Ramslöv startade Nox Consulting var en ambition att bryta med hur konsultbolag vanligtvis är uppbyggda. Så har det också blivit. I dag har bolaget 12 anställda, men arbetar med ett nätverk på 2 200 egenföretagare och ett flertal mindre bolag, vilket innebär att Nox kan hyra ut upp till 5 000 konsulter. 

”Vi är stora och små på samma gång, vilket har varit en styrka”, säger Pernilla Ramslöv i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

När coronapandemin bröt ut hade man därför en del upparbetad vana av att arbeta på distans. Även om Pernilla Ramslöv betonar att man helst vill träffa alla fysiskt, då den digitala kommunikationen har sina begränsningar. 

”I en sådan här situation blir det toppar och dalar, både i hur man känner privat och i att man kan ha människor i sin omgivning som förlorar jobbet. Men att kunna fånga de dalarna, och finnas tillgänglig och stötta, det är betydligt svårare på distans.”

I fjol omsatte Nox Consulting drygt 325 miljoner kronor med ett resultat på 8,7 miljoner kronor. Under det gångna året har man gjort ett ägarskifte, och nu är siktet inställt på att passera miljarden.

”Jag gillar mål och om fem år tror jag att vi är där.”

Innan Pernilla Ramslöv startad Nox Consulting hade hon flera andra företag, bland annat ett inom artificiell intelligens. Där upplevde hon sin svåraste situation som ledare, när hon blev tvungen att fatta beslut om att säga upp sin syster som också arbetade i bolaget. 

”Jag och min syster är väldigt nära varandra och vilket beslut jag än tog blev det fel. När beslut kommer nära hjärtat är det svårare att skilja på sak och person. Men det slutade med att hon blev avrekryterad, och det gick bra för henne efter det.”


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?