1515
Annons

Konsultbolaget släpper bok om framtidens städer - ”Man bör lyssna på de yngre”

Ingenjörs- och konsultbolaget ÅF Pöyry har i höst börjat arbeta under varumärket Afry. Nu släpper bolaget en populärvetenskaplig bok om framtidens städer.

”Man bör lyssna på de yngre för det är de som ska bo i städerna”, säger Afrys vd Jonas Gustavsson.

Foto:Amanda Lindgren

Det har hänt mycket på den börsnoterade teknikkonsultjätten ÅF Pöyry, bolaget arbetar numer under varumärket Afry AFRY -1,08% Dagens utveckling och har dessutom gett ut boken ”Predicting the Unpredictable”. 

Den handlar i stort sett om hur man ska planera och bygga framtidens städer så att de blir både smarta och trivsamma. Ämnen som hållbarhet, digitalisering, säkerhet och kultur diskuteras.

”Jag kan ärligt säga, som en hardcore industrialist, att den största insikten från processen med den här boken var att en stad är så mycket mer än bara effektiva lösningar”, säger Jonas Gustavsson som tidigare arbetade på Sandvik.

Boken är skriven av Afrys stadsutvecklingschef Helena Paulsson, journalisten Kristian Hultqvist och Jonas Gustafsson. Den riktar sig till samhällsintresserade och kommer användas som diskussionsunderlag såväl som mot kunder. 

Enligt en undersökning som Afry gjort vill endast 12 procent av europeiska ungdomar bo i städer med fler än en miljon invånare. Ungdomarna värderar hållbarhet och närhet till grönområden och familj högt. Unga svenskar ser överbefolkning och segregation som de största utmaningarna för framtida städer. 

”Man bör lyssna på de yngre för det är de som ska bo i städerna”, säger Jonas Gustavsson.

Han tycker att en utmaning är att hålla ett långsiktigt perspektiv i nutida beslutsfattning. Andra utmaningar för framtida städer är energiförsörjning, vattenförsörjning, avfallshantering, transporter och bostadsbrist. Syftet med boken är att inspirera och den påtalar att visionstänk, snarare än prognosstyrning, behövs i stadsutveckling. 

Hur ska visionerna kunna uppnås?
”Man ska skapa ytor för gemensamhet och samverkan mellan teknologiindustri, politiker, beslutsfattare, akademi, landskapsarkitekter och stadsutvecklare där man sätter sig och diskuterar och skapar visioner.”

Ska Afry skapa de här ytorna?
”Jag tror att vi definitivt är en spelare som vill vara med och skapa dem. När vi var på COP 25* träffade vi många stora nordiska bolag, Ericsson, Scania och ABB, och diskuterade hur vi kan öka samarbetet för att komma fram till lösningar för hållbara städer.”

Vad har diskussionerna lett till?
”Vi har planerat att ha en uppföljning hos oss med de bolag vi träffade i början på nästa år. Det är klart att vi har vår affär mitt i det här, men samtidigt är vi angelägna att bidra till människans största utmaning närmaste 100 åren: hur skapar vi hållbara lösningar inom allting?”

*FNs klimatkonferens

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?