ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Konsult tar ledningen och fortsätter växa

  • Gustaf Richt ägare och grundare av G.R. Elkonsult, Gasellvinnare i Jönköpings län. Foto: Jack Mikrut

Den eviga frågan: småbarn och egenföretagande – går det ihop?
Ja, men det kräver disciplin och förmåga att delegera.
Det har G.R Elkonsults Gustaf Richt lärt sig den här hösten.

”Precis nu ringde en kille som jag inte trodde skulle ringa. Det var en konkurrent som ville köpa våra tjänster.”

Gustaf Richt har startat och driver G.R Elkonsult som har kontor i Jönköping, Svedala och Stockholm.

”Men det är egentligen inte så konstigt”, fortsätter han.

”El- och telekombranschen är som en liten ankdamm där varje företag är en liten plastanka. Växer man så studsar man så småningom in i varandra.”

Måndag till onsdag heter Gustaf Richts största prioritet Victor. Victor är 16 månader och hans största intresse är att åka i sittvagn och titta på bussar. Hans favoritmat är vattenmelon.

Torsdag till fredag driver Gustaf Richt sitt Gasellvinnande företag.

”Det händer en gång i livet att Victor är liten. Det måste gå att pussla ihop om man har duktiga och engagerade medarbetare”, säger han.

Gustaf Richt är pappaledig på halvtid.

”Det är en så stor grej. Det går att stänga av jobbet när det handlar om ens eget kött och blod. Men man måste ha disciplin. Och visst, min sambo är ganska förlåtande om jag måste ta ett samtal eller svara på mejl på kvällarna.”

G.R Elkonsult är konsult till större kraftbolag och andra ledningsägare i Sverige. Företaget projekterar installationer. Alltså: om en ny ledning ska grävas ned eller en gammal bytas ut planerar G.R Elkonsult var den ska ligga, ritar ritningar och ansöker om alla tillstånd, bland annat. Företaget har också nischat sig på ledningsanvisningar. De mäter och ritar ut var olika ledningar ligger i marken.

Under dagen ska Gustaf Richt intervjua en person för en nyanställning på företaget. G.R Elkonsult har 35 anställda nu, 36 om intervjun går vägen. Hon söker ett jobb på kundtjänst.

Utöver projektering och ledningsanvisningar sitter G.R Elkonsult också på andra sidan datorn eller telefonen när privatpersoner och företag kontaktar en tjänst som heter Ledningskollen.

”Om en privatperson ska gräva i sin trädgård frågar de oss om det finns en ledning i marken som de riskerar att skada. Vi åker ut och mäter.”

I början av 2000-talet arbetade Gustaf Richt som elmontör på Vattenfall. Han fick frågan av en konkurrent: ”Ska du inte hoppa av och köra eget? Du har jobb i minst fem år”.

”Det var en utmanande tanke, att kunna vara egen, självständig, inte beroende av chefer.”

Det var stormarna Gudrun och Per som gjorde förhållandena särskilt gynnsamma för Gustaf Richt. Han startade enskild firma 2006 och bestämde sig 2011 för att gå från fåmansfirma till flermansfirma.

Då bodde han fortfarande i Jönköping, som han kommer från. Där drev han firman i fem år innan han hittade kärleken i Malmö och startade ett nytt kontor i Svedala.

”Sedan har det bara poppat på. Förutom de 35 anställda har jag fem inhyrda.”

Gustaf Richt ser tre anledningar till varför företaget har vuxit från 2 till 13 miljoner kronor i omsättning på fyra år.

”Det beror dels på att jag tog beslutet att bli flermansfirma, dels på att det fanns ett stort behov av tjänsterna i landet och att det sker en stor bredbandsutbyggnad som ger ringar på vattnet.”

När man ska lägga ett fibernät behövs strömförsörjning, entreprenören behöver hjälp med att visa var kablar ligger i marken och hjälp med att dokumentera var de nya kablarna läggs. G.R Elkonsult sysslar med allt det.

Väx med hjälp av factoring – jämför avgifter här (extern tjänst)

Hur har du märkt att ni har vuxit?
”Det märks på logistiken. Vi hinner inte fixa policyer, arbetsbeskrivningar och telefonabonnemang. Jag jobbar mycket med att delegera den här hösten. Jag har inte lyckats till hundra procent, men jag är på god väg.”

Han tycker att han lägger näsan för mycket i blöt.

”Jag är nere på skruv och mutter, där jag inte borde vara. Men jag har ju startat företaget. Jag vill bara väl för allt och alla.”

Om Gustaf Richt tvingades starta om allt från början i dag, är det en sak han hade velat vara bättre på.

”Jag ska ge medarbetarna rätt förutsättningar. Jag ska kunna vara företagsledare. Jag ska veta vad som ska ingå i alla arbetsroller. Men det är sådant jag har lärt mig under resan. Jag hade velat veta mer om företagsorganisation innan vi växte.”

Vissa nätter har han undrat vad han har gett sig in i. Varför han tog det här steget. Om det var rätt beslut.

”Det har varit när beställaren inte har blivit nöjd, deadline är passerad och man själv får hoppa in och jobba både kvällar och helger för att hinna med, för att organisationen inte har suttit.”

Men nu faller pusselbitarna på plats. Om tre år tror Gustaf Richt att företaget är rikstäckande.

”Jag siktade på att växa 2012. Sedan har det gått av bara farten. Jag ser ingen avmattning heller. Vi fortsätter att anställa personal.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer