Hoppa till innehållet

Annons

Konstnären Jockum Nordström aktuell med ny barnbok

Konstnären Jockum Nordström är aktuell med en ny barnbok. Denna gång har han skrivit först och sedan tecknat.
”Det är första gången”, säger konstnären.

Jockum Nordström
Jockum NordströmFoto: Joey Abrait

Jockum Nordström berättar att barnboken ”Året runt” är en sorts fortsättning på hans bok ”Vart ska du” som kom ut för nästan tio år sedan. Men denna gång var det texten som fick styra och som ledde fram till bilderna. 

”Jag har skrivit dikter under en längre period, och jag hade ingen tanke på att det skulle bli en bok”, säger konstnären. 

Jockum Nordström berättar att dikterna har växt fram ofta under promenader med hunden Aslan, som tyvärr gick bort för några månader sedan.

”När jag var ute med hunden, nattetid och dagtid, kom det texter. Även om texterna inte handlar om hunden var han anledningen till att jag kom ut”, säger han. 

Det blev så många dikter skrivna att konstnären hade rader som handlade om ett helt år, som en cykel av förändringar med årstider, olika väder och vindar.  

”Det är mitt år på något sätt. Jag tror att den handlar om livet, om dagen och natten och ljuset. Sedan finns döden alltid där. Den håller vi alltid på med, alla.”

Att komma igång med det konstnärliga arbetet var svårare än han hade tänkt sig. 

”Texten är så definitiv. Den låser mina associationer”, säger han.

Jockum Nordström berättar att han i det initiala skedet gjorde väldigt många tistlar och blåklockor.  De var illustrationer till raderna ”om jag fick välja då skulle jag plocka en tistel och en blåklocka”. Andra rader som han tog sig an var ”om jag fick välja, då valde jag mitt sommarlov, sa myran i sömnen när han sov”.

”Det gällde att hitta en värld, ett format och en färgskala som passar till det man vill berätta. Men när jag väl fick till det var det fantastiskt kul. Jag känner igen det från arbetet med barnböckerna ”Sailor och Pekka”. Väl inne i världen var det inte svårt alls”, säger han. 

Dikterna i Nordströms bok talar även till vuxna, men konstnären understryker att han aldrig hade gjort projektet om han inte hade haft just barn i åtanke. 

”Det måste finnas en enkelhet i språket när man vänder sig till barn”, säger han. 

”Och för vuxenvärlden är alltid sexualitet den grundläggande saken. Men det finns inte på samma sätt för barn. Där går en gräns som är tydlig och som är skitspännande när man jobbar med konst och bild.  Man kan skala av”, säger han. 

Konstnären beskriver sin barnbok som ”personlig” och ”smal”. Men det finns nog något för alla i boken. Mitt i boken möts läsaren möts av en klassisk pedagogisk räkneövning av olika saker. 

”Jag kände ett tag ”vad tråkigt med en jävla diktbok”. Då var det dags att räkna, liksom du ska börja gå i skolan. Mycket av min konst handlar om uppfostran, vuxenvärlden, systemet mot individen. Då fick jag in det där”, säger Jockum Nordström och ler. 

Men räkneövningen till trots hoppas han att föräldrar och barn läser och beskådar boken när det är dags att sova.

”Det är en bok att varva ned i”, säger han.

Vad kommer du göra av originalbilderna?
”Jag sparar dem och sätter ihop dem. Jag har inga planer på att visa dem i någon utställning. Jag ska ge dem till en speciell person”, säger han. 

Hans förhoppning är att personen så småningom ger eller säljer verken till något museum med en seriös barnboksavdelning, eftersom han vill att collagen ska hålla ihop. 

”Boken får gärna sälja, men originalen är inte jätteviktiga att sälja för mig”, säger han. 

Och även om inte just dessa verk ska ställas ut, finns det gott om möjligheter att skåda konst signerad Nordström framöver och även lyssna på hans musik. Hans nästa utställning äger rum i september på galleri Zeno X i Antwerpen. 

”Inför den jobbar jag mycket med rörliga skulpturer”, säger han. 

Om ett år visas han på Liljevalchs och inom kort släpper han en ny skiva tillsammans med musikern Joakim Åhlund och trummisen Moussa Fadera.

”Vi låste in oss i en studio i tre dagar. Vi tog också dit saxofonisten Isak Hedtjärn. Jag är runt 60, Jocke runt 50, Moussa runt 40 och Isak runt 30. Så kul”, säger han. Pianisterna Jesper Nordenström och Björn Yttling framträder även framträder på skivan. 

 

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera