1515
Annons

Konstnären Jockum Nordström aktuell med ny barnbok

Konstnären Jockum Nordström är aktuell med en ny barnbok. Denna gång har han skrivit först och sedan tecknat.
”Det är första gången”, säger konstnären.

Jockum Nordström
Jockum NordströmFoto:Joey Abrait

Jockum Nordström berättar att barnboken ”Året runt” är en sorts fortsättning på hans bok ”Vart ska du” som kom ut för nästan tio år sedan. Men denna gång var det texten som fick styra och som ledde fram till bilderna. 

”Jag har skrivit dikter under en längre period, och jag hade ingen tanke på att det skulle bli en bok”, säger konstnären. 

Jockum Nordström berättar att dikterna har växt fram ofta under promenader med hunden Aslan, som tyvärr gick bort för några månader sedan.

”När jag var ute med hunden, nattetid och dagtid, kom det texter. Även om texterna inte handlar om hunden var han anledningen till att jag kom ut”, säger han. 

Det blev så många dikter skrivna att konstnären hade rader som handlade om ett helt år, som en cykel av förändringar med årstider, olika väder och vindar.  

”Det är mitt år på något sätt. Jag tror att den handlar om livet, om dagen och natten och ljuset. Sedan finns döden alltid där. Den håller vi alltid på med, alla.”

Att komma igång med det konstnärliga arbetet var svårare än han hade tänkt sig. 

”Texten är så definitiv. Den låser mina associationer”, säger han.

Jockum Nordström berättar att han i det initiala skedet gjorde väldigt många tistlar och blåklockor.  De var illustrationer till raderna ”om jag fick välja då skulle jag plocka en tistel och en blåklocka”. Andra rader som han tog sig an var ”om jag fick välja, då valde jag mitt sommarlov, sa myran i sömnen när han sov”.

”Det gällde att hitta en värld, ett format och en färgskala som passar till det man vill berätta. Men när jag väl fick till det var det fantastiskt kul. Jag känner igen det från arbetet med barnböckerna ”Sailor och Pekka”. Väl inne i världen var det inte svårt alls”, säger han. 

Dikterna i Nordströms bok talar även till vuxna, men konstnären understryker att han aldrig hade gjort projektet om han inte hade haft just barn i åtanke. 

”Det måste finnas en enkelhet i språket när man vänder sig till barn”, säger han. 

”Och för vuxenvärlden är alltid sexualitet den grundläggande saken. Men det finns inte på samma sätt för barn. Där går en gräns som är tydlig och som är skitspännande när man jobbar med konst och bild.  Man kan skala av”, säger han. 

Konstnären beskriver sin barnbok som ”personlig” och ”smal”. Men det finns nog något för alla i boken. Mitt i boken möts läsaren möts av en klassisk pedagogisk räkneövning av olika saker. 

”Jag kände ett tag ”vad tråkigt med en jävla diktbok”. Då var det dags att räkna, liksom du ska börja gå i skolan. Mycket av min konst handlar om uppfostran, vuxenvärlden, systemet mot individen. Då fick jag in det där”, säger Jockum Nordström och ler. 

Men räkneövningen till trots hoppas han att föräldrar och barn läser och beskådar boken när det är dags att sova.

”Det är en bok att varva ned i”, säger han.

Vad kommer du göra av originalbilderna?
”Jag sparar dem och sätter ihop dem. Jag har inga planer på att visa dem i någon utställning. Jag ska ge dem till en speciell person”, säger han. 

Hans förhoppning är att personen så småningom ger eller säljer verken till något museum med en seriös barnboksavdelning, eftersom han vill att collagen ska hålla ihop. 

”Boken får gärna sälja, men originalen är inte jätteviktiga att sälja för mig”, säger han. 

Och även om inte just dessa verk ska ställas ut, finns det gott om möjligheter att skåda konst signerad Nordström framöver och även lyssna på hans musik. Hans nästa utställning äger rum i september på galleri Zeno X i Antwerpen. 

”Inför den jobbar jag mycket med rörliga skulpturer”, säger han. 

Om ett år visas han på Liljevalchs och inom kort släpper han en ny skiva tillsammans med musikern Joakim Åhlund och trummisen Moussa Fadera.

”Vi låste in oss i en studio i tre dagar. Vi tog också dit saxofonisten Isak Hedtjärn. Jag är runt 60, Jocke runt 50, Moussa runt 40 och Isak runt 30. Så kul”, säger han. Pianisterna Jesper Nordenström och Björn Yttling framträder även framträder på skivan. 

 

 


Zelenskyj till FN: Skicka observatörer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar FN och säkerhetsrådet att besöka krigsdrabbade Krementjuk.

”Då kan ni se vad ryska robotar träffar”, sade han på videolänk till säkerhetsrådet i New York.

Foto:Tobias Schwarz

Mötet i FN:s högkvarter på tisdagen var extrainkallat på Ukrainas begäran. Anledningen är den senaste ryska robotattacken mot ett köpcentrum i staden Krementjuk i mellersta Ukraina och precis vid den viktiga floden Dnepr.

Ett terrordåd, och ett av de värsta i Europas historia, sade Zelenskyj efter attacken som först befarades ha drabbat kanske ett tusental personer.

Den bekräftade dödssiffran är 18 personer, men den befaras stiga.

Den ryska taktiken att attackera civila mål fick Ukrainas FN-ambassadör att kräva ett möte i säkerhetsrådet, där Ryssland är en av fem medlemsländer med vetorätt.

Därmed är alla möjligheter för rådet att fatta beslut om det ryska anfallskriget stängda.

Ryssland hävdade på tisdagen att man angripit en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor. Dessutom hävdar Moskva att köpcentrumet inte var öppet vid attacken.

President Zelenskyj, klädd i olivgrön skjorta, svarade med att vädja till säkerhetsrådet och FN om en definition på vad en terrorstat är:

”Det är en brådskande nödvändighet att lyfta fram vad en terrorstat är inom FN, så att sådana stater kan straffas.”

Han uppmanade också FN att ta en mer aktiv roll.

”Jag föreslår att FN skickar antingen en särskilt sändebud eller generalsekreteraren, så att FN kan få oberoende information och verkligen se vad ryska robotar träffar.”

Senast Zelenskyj talade i FN:s säkerhetsråd om den ryska invasionen var i början av april.

Inför mötet sade Rosemary DiCarlo, FN:s undergeneralsekreterare för fredsbevarande insatser, att antalet civila, bekräftade dödsoffer är 4 731, men att det verkliga antalet är ”avsevärt högre”.

Ryssland, som har en historia av att attackera civila mål som sjukhus, teatrar och tågstationer i Ukraina, förnekade skuld även i Krementjuk, genom den ryske biträdande FN-ambassadören Dmitrij Poljanskij.

Angreppet har fördömts av såväl USA som övriga G7-länder. ”Urskillningslösa attacker på oskyldiga civila utgör ett krigsbrott,” sade stormakternas ledare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?