Jockum Nordström berättar att barnboken ”Året runt” är en sorts fortsättning på hans bok ”Vart ska du” som kom ut för nästan tio år sedan. Men denna gång var det texten som fick styra och som ledde fram till bilderna.
”Jag har skrivit dikter under en längre period, och jag hade ingen tanke på att det skulle bli en bok”, säger konstnären.
Jockum Nordström berättar att dikterna har växt fram ofta under promenader med hunden Aslan, som tyvärr gick bort för några månader sedan.
”När jag var ute med hunden, nattetid och dagtid, kom det texter. Även om texterna inte handlar om hunden var han anledningen till att jag kom ut”, säger han.
Det blev så många dikter skrivna att konstnären hade rader som handlade om ett helt år, som en cykel av förändringar med årstider, olika väder och vindar.
”Det är mitt år på något sätt. Jag tror att den handlar om livet, om dagen och natten och ljuset. Sedan finns döden alltid där. Den håller vi alltid på med, alla.”
Att komma igång med det konstnärliga arbetet var svårare än han hade tänkt sig.
”Texten är så definitiv. Den låser mina associationer”, säger han.
Jockum Nordström berättar att han i det initiala skedet gjorde väldigt många tistlar och blåklockor. De var illustrationer till raderna ”om jag fick välja då skulle jag plocka en tistel och en blåklocka”. Andra rader som han tog sig an var ”om jag fick välja, då valde jag mitt sommarlov, sa myran i sömnen när han sov”.
”Det gällde att hitta en värld, ett format och en färgskala som passar till det man vill berätta. Men när jag väl fick till det var det fantastiskt kul. Jag känner igen det från arbetet med barnböckerna ”Sailor och Pekka”. Väl inne i världen var det inte svårt alls”, säger han.
Dikterna i Nordströms bok talar även till vuxna, men konstnären understryker att han aldrig hade gjort projektet om han inte hade haft just barn i åtanke.
”Det måste finnas en enkelhet i språket när man vänder sig till barn”, säger han.
”Och för vuxenvärlden är alltid sexualitet den grundläggande saken. Men det finns inte på samma sätt för barn. Där går en gräns som är tydlig och som är skitspännande när man jobbar med konst och bild. Man kan skala av”, säger han.
Konstnären beskriver sin barnbok som ”personlig” och ”smal”. Men det finns nog något för alla i boken. Mitt i boken möts läsaren möts av en klassisk pedagogisk räkneövning av olika saker.
”Jag kände ett tag ”vad tråkigt med en jävla diktbok”. Då var det dags att räkna, liksom du ska börja gå i skolan. Mycket av min konst handlar om uppfostran, vuxenvärlden, systemet mot individen. Då fick jag in det där”, säger Jockum Nordström och ler.
Men räkneövningen till trots hoppas han att föräldrar och barn läser och beskådar boken när det är dags att sova.
”Det är en bok att varva ned i”, säger han.
Vad kommer du göra av originalbilderna?
”Jag sparar dem och sätter ihop dem. Jag har inga planer på att visa dem i någon utställning. Jag ska ge dem till en speciell person”, säger han.
Hans förhoppning är att personen så småningom ger eller säljer verken till något museum med en seriös barnboksavdelning, eftersom han vill att collagen ska hålla ihop.
”Boken får gärna sälja, men originalen är inte jätteviktiga att sälja för mig”, säger han.
Och även om inte just dessa verk ska ställas ut, finns det gott om möjligheter att skåda konst signerad Nordström framöver och även lyssna på hans musik. Hans nästa utställning äger rum i september på galleri Zeno X i Antwerpen.
”Inför den jobbar jag mycket med rörliga skulpturer”, säger han.
Om ett år visas han på Liljevalchs och inom kort släpper han en ny skiva tillsammans med musikern Joakim Åhlund och trummisen Moussa Fadera.
”Vi låste in oss i en studio i tre dagar. Vi tog också dit saxofonisten Isak Hedtjärn. Jag är runt 60, Jocke runt 50, Moussa runt 40 och Isak runt 30. Så kul”, säger han. Pianisterna Jesper Nordenström och Björn Yttling framträder även framträder på skivan.