Konsthausse – åtta år gammalt rekord krossat

Just nu pågår Bukowskis moderna auktion och tendensen kan sammanfattas med ett ord: hausse. För bara en liten stund sedan nådde Sigrid Hjertén en ny rekordnotering på 8,7 miljoner kronor efter en hård budstrid. 

Del av Sigrid Hjerténs "Iván i fåtöljen.
Del av Sigrid Hjerténs "Iván i fåtöljen.Foto:Press.
Sigrid Hjertén, 1885-1948. Fotot är taget 1934.
Sigrid Hjertén, 1885-1948. Fotot är taget 1934.Foto:BERTIL NORBERG/TT

När målningen, "Iván i fåtöljen", ropades ut drog buden snabbt i väg från 3,5 miljoner till 4,5 miljoner kronor. Sedan kom en ny budgivare in på telefon och bjöd 4,6 miljoner. Efter en kort paus rusade buden i väg igen och bröt 7 miljoner. På 7,6 miljoner tappade budgivningen tempo och det närmade sig ett klubbslag. 

Då plötsligt går en ny budgivare in och höjer till 7,7 miljoner. Budgivningen rusade på nytt och en spekulant i salen utkämpade en strid mot telefonerna. Tills sist blev det ett bud på telefon som avgjorde och klubban föll på 8,7 miljoner kronor. Applåder följde i salen.

Därmed krossades också det åtta år gamla Hjertén-rekordet från oktober 2010 när målningen "Hamnbild - utsikt från ateljén mot Stadsgårdskajen" klubbades för då spektakulära 7,6 miljoner på Stockholms Auktionsverk. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?