1515

Konsthallen håller öppet – unga pristagare ställer ut

Med start den 2 december ställer Bonniers konsthall ut årets Maria Bonnier Dahlins-stipendiater, Fathia Mohidin och Ida Idaida. Nytt för i år är att stipendiaternas konst upptar hela konsthallen. ”Vi är en levande och skapande plats som har ett djupt gående engagemang i unga svenska konstnärer”, säger konsthallens konstnärlige ledare Theodor Ringborg. 

Fathia Mohidin och Ida Idaida.
Fathia Mohidin och Ida Idaida.Foto:Christofer Dracke
Foto:Christofer Dracke

Till skillnad från andra konstinstitutioner som stängt efter regeringens skärpta restriktioner om max åtta personer har Bonniers konsthall valt att fortsatt hålla öppet. Museibesök kvalar inte in som allmänna sammankomster, så lagmässigt är inte begränsningen ett hinder. 

”Även i våras höll vi öppet när de flesta stängde. När kulturlivets låga släcks blir det alltför hemskt om den släcks helt och hållet. Något måste finnas kvar därute för dem som är isolerade”, säger konsthallens konstnärliga ledare Theodor Ringborg. 

Han berättar samtidigt att besökare måste förboka besöket och att man endast släpper in fem personer per kvart.

På onsdagen öppnar den årliga stipendiatutställningen. Och den pågår en dryg månad fram till den 10 januari. Annie Jensen är kurator. Theodor Ringborgs främsta bidrag är beslutet att låta de unga konstnärerna inta hela konsthallen. 

”Bonniers konsthall kommer ur Maria Bonnier Dahlins stiftelse, som grundades 1985. Eva Löfdahl och Sissel Tolaas var de första pristagarna. Jeanette Bonnier gav dem var sitt kuvert som innehöll 10 000 kronor. Sedan dessa har stiftelsen årligen gett ett stöd till en till tre konstnärer. Det är ett unikt privat initiativ i svenskt konstliv”, säger Theodor Ringborg. 

Prissumman har sedan 1985 stigit till 100 000 kronor per konstnär och årets pristagare är Fathia Mohidin och Ida Idaida. För utställningen har konstnärerna gjort distinkt konst.  Fathia Mohidin är intresserad av kroppen och kroppens rörelse i relation till arbete. Att hon har ett specialintresse för gymkulturen och gymmiljön är tydligt. Ett av hennes verk består bland annat av en stor svart plastmatta med en påträngande plastdoft, som gymbesökare lär känna igen. Rytmiskt ljud som för tankarna till stegen på en löparbana spelas upp. 

”Jag har utforskat gymmets estetik, politik och arkitektur i relation till kroppen och kraven på produktivitet i samhället. Jag tycker att det är intressant att undersöka gymmet som plats i relation till arbete och industri, säger Fathia Mohidin. 

I Ida Idaidas verk är rörelsen framträdande. Hon har tillverkat ett sorts partytält, där döda och levande flugor är projicerade mot tältets plastväggar. Levande flugor flyger också omkring i ett sorts akvarium och de matas med apelsinbitar. 

”Verket handlar delvis om flugornas livscykel, deras tillvaro och hur man mer eller mindre kan utsätta dem för det här experimentet. Flugan är ett av de djur som folk bryr sig om allra minst. Verket anspelar någonstans på någonting någorlunda tortyrlikt”, säger Theodor Ringborg. 

 


Innehåll från WorleyAnnons

Worley tillhandahåller hållbara lösningar för energi- och kemikalieindustrins komplexa miljöutmaningar

Foto:vagsund.se

Det pågår just nu en stor omställning inom vår industrisektor mot mer hållbara råvaror, processer och produkter. Där fokus ligger på resursförvaltning och omställning till renare energikällor. Branschen förändras när ny teknik implementeras med målet att minska företagens påverkan på vår miljö.

Som marknadsledande global projektleverantör med teknisk expertis inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna är Worley en viktig del i denna omställning. Företaget är specialiserade på teknik och hållbara lösningar kring komplexa process- och miljöutmaningar, både internationellt och här i Norden.

Worley samarbetar för närvarande med flera stora kunder i projekt som till exempel kommer att ge hållbara sätt att återvinna CO2 och återanvända plast för att producera råvaror och förädlade produkter inom raffinaderinäringen och kemisk processindustri.

– Vi har för närvarande ett antal pågående projekt i Sverige och de nordiska länderna som innebär introduktion av nya råvaror när vi går mot en mer cirkulär produktion. Dessa projekt fokuserar också på återanvändning av produkter och införande av förnybar energi för att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och netto noll klimatavtryck, säger Helene Altsten, General Manager Sverige.

Worley är exempelvis inblandade i ett stort kraft-till-bränsleprojekt i Örnsköldsvik som kan leverera eMetanol ut på marknaden i stor skala och därmed en potentiell väg till minskade utsläpp inom den marina transportindustrin.

– Komplexa omställningar krävs ofta när industrin måste förändras, speciellt kemi- och raffinaderianläggningar, men det finns många nya och spännande tekniska innovationer för att underlätta detta. Vi har goda förutsättningar att stötta våra kunder genom denna förändring. Vår förmåga att skala upp ny teknik efter kundens behov gör att vi kan gå i spetsen för dessa förändringsaktiviteter, fortsätter Helene Altsten.

Genom att arbeta nära sina kunder i långsiktiga samarbeten kan Worley skala upp och ner projekten efter behov och vilken fas de ligger i. 

– Från förstudier av olika nya tekniker och detaljkonstruktion av nya anläggningar, till stöd för drift och underhåll av de färdiga anläggningarna. Vi tittar på hela livscykeln i en investering för att se till att hitta en rimlig investeringskostnad över tid, säger Stefan Bergström, Green Energy Coordinator.

Som ett komplement till Worleys projektleveranstjänster har företagets kunder också tillgång till Worleys globala konsultverksamhet, Advisian.

– De tillhandahåller rådgivningstjänster inom miljö, teknik och hållbarhet, där även sociala aspekter tas omhand, fortsätter Stefan Bergström.

Med över 48 000 anställda globalt kan Worleys kunder även dra nytta av företagets stora internationellt förvärvade kunskap och utbyggda nätverk.

– Våra kunder drar nytta av vårt omfattande kunskapsutbyte och integrerade samarbete, som ger smartare helhetslösningar. Vi investerar och expanderar nu i Norden, samtidigt som vi stärker vår lokala närvaro här på västkusten genom vårt nya huvudkontor i Kungälv, avslutar Helene Altsten.

Om Worley

Worley levererar mer än konsulttjänster, teknik, upphandling och konstruktion: vi levererar en mer hållbar värld. Varje dag hjälper vår globala organisation kunder inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna att komma ett steg närmare att lösa vår planets komplexa utmaningar.  Vårt arbete idag säkerställer att vi har en morgondag. En som vi alla kan trivas i.

Läs mer på worley.com där du också finner mer information om Advisian samt begreppet netto noll klimatavtryck.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worley och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?