1515

Konsten att slå till – 10 guldkorn från vårens konstauktioner

De två kommande veckorna blir hektiska för alla konstälskare. Det är dags för de stora kvalitetsauktionerna hos Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare. Visningarna har öppnat och är värda ett besök i helgen.

Di:s Gustaf Tapper väljer ut tio bra köp.

Carl Fredrik Hill, ”Röda falaiser”.
Carl Fredrik Hill, ”Röda falaiser”.

Carl Fredrik Hill, ”Röda falaiser”

■  Konstnären tog hjälp av både palettkniv och skaftet på penseln när han målade kusten vid Luc-sur-Mer i Frankrike i augusti 1876. Resul­tatet blev närmast ett expressionistiskt måleri med pastosa inslag. Hill är en av få svenska konstnärer som är ett internationellt namn.

■  Utrop: 4 Mkr, Bukowskis.

 

Ragnar Sandberg, ”Cyklister”.
Ragnar Sandberg, ”Cyklister”.

Ragnar Sandberg, ”Cyklister”

■  Ett toppverk av Göteborgskoloristen och en publikfriande bild. Utställd fyra gånger, bland annat på Biennalen i Venedig 1952. Budgivningen kan mycket väl dra i väg till en halv miljon eller mer.

■   Utrop: 300.000 kr, Uppsala Auktionskammare.

Vita vinbär av Philip von Schantz.
Vita vinbär av Philip von Schantz.

Philip von Schantz, ”Vita vinbär”

■  Definitivt ett av de bättre verken av Schantz som kommit ut på marknaden de senaste åren. Priset kan mycket väl dubblas från utropsnivån.

■  Utrop: 100.000 kronor, Stockholms Auktionsverk.

Olle ­Hjortzberg, ”Blomster­stilleben”
Olle ­Hjortzberg, ”Blomster­stilleben”


Olle ­Hjortzberg, ”Blomster­stilleben”

■  Svensk sommar till fyndpris. Under de 6–7 månader om året som klimatet i Sverige är obeskrivligt plågsamt kan man åtminstone hålla hoppet uppe med den här målningen på väggen.

■  Utrop: 175.000 kronor, Stockholms Auktionsverk.


Nils Kreuger, ”Alvaret i middagssol”

■  Landskapsmåleri med alla rätt. Under tidigt 1900-tal övergår Nils Kreuger till ett måleri med färgfläckar skapade med kraftiga penseldrag och färgskalan är i hög grad präglad av postimpressionismen med inslag av violett. Den blå himlen med vita solfjädersmoln och violett är verkligen magnifik. Ta några steg tillbaka och målningen kommer verkligen till sin rätt.

■  Utrop: 80.000 kronor, Uppsala Auktionskammare.

Pablo Picasso, ”Têtes d’homme et de femme de profil”

■  Picasso är en av den globala konstmarknadens starkaste valutor. Ingenting tyder på att intresset skulle avta. Denna lavering utförde han 87 år gammal. På utropsnivån är det ett fyndköp.

■  Utrop: 200.000 kronor, Stockholms Auktionsverk.

Carl Larsson, ”Brita, en katt och en smörgås”

■  Kanske Carl Larssons allra finaste sommarbild från ­Sundborn som också spritts över världen som vykort. Det är detaljerna som gör det. Utan smör­gåsen och katten hade målningen tappat 1 eller 2 miljoner i värde. Som det nu är finns det utrymme för budgivning. Akvarellen bör kosta mer än ”Titt-ut” som klubbades för 4,6 miljoner i fjol.

■  Utrop: 3,5 Mkr, Bukowskis.

Bruno Liljefors, ”Sångtrasten”

■  Något av det bästa av Liljefors, från hans bästa tid. Under 1880-talet nådde Bruno Liljefors sin konstnärliga formtopp med klara färger på paletten och en penselföring som gav motivet liv. Som i denna närbild av en sångtrast. Inflytandet från japanska träsnitt är tydlig i kompositionen och formatet. Lövverket är målat med stor känsla, något som Liljefors utvecklade under sin tid i Frankrike. Köparen får ett verk som håller toppkvalitet, även med internationella mått.

■  Utrop: 1,5 Mkr, Bukowskis.

Foto:@imageAuthorName

Einar  Jolin, ”Utsikt mot Gamla stan”

■  Ovanligt färgstark Jolin från 1940-talet. En liten pärla helt enkelt och lättplacerad med ett format på 27 x 35 centimeter. En ny ram i svart med inkant i guld kommer att ge målningen ett jättelyft.

■  Utrop: 40.000 kronor, Uppsala Auktionskammare.

 

Henri Laurens, ”Femme au miroir”

.■  Lättplacerad miljon. Henri ­Laurens skulpturer får betraktas som en trygg investering. Den här skulpturen är 34 centimeter hög och finns i sju exemplar. Sist den dök upp på auktion föll klubban på 80000 pund, nära 1 miljoner kronor. Det var i London 2016 så pris­bilden har justerats upp.

■  Utrop: 600.000 kr, ­Uppsala Auktions­kammare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?