1515
Annons

Könsskillnader vid sjukskrivningar granskas

Kvinnor sjukskrivs i högre grad än vad män gör. Riksrevisionen ska nu bland annat granska om skillnaderna delvis kan bero på att kvinnor och män behandlas olika i sjukskrivningsprocessen.

Riksrevisionen ska nu granska om skillnaderna kan bero på att kvinnor och män behandlas olika i sjukskrivningsprocessen.
Riksrevisionen ska nu granska om skillnaderna kan bero på att kvinnor och män behandlas olika i sjukskrivningsprocessen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Riksrevisionen noterar att forskare och andra pekat på att könsskillnader i yrkesval och att kvinnor tar större ansvar för obetalt hemarbete förklarar fenomenet. Däremot finns det svagt stöd i forskningen för att kvinnors högre sjukfrånvaro skulle bero på sämre hälsa, skriver myndigheten.

Den nya granskningen, som ska vara klar i april nästa år, ska visa om män och kvinnor behandlas likvärdigt i bedömning av arbetsförmåga och rätten till sjukpenning.

Om systematiska könsskillnader finns i sjukskrivningsprocessen blir målen om att hälso- och sjukvården ska vara jämställd svåra att nå, säger riksrevisor Stefan Lundgren enligt ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?