1515
Annons

Konspirationsteoretiker och vit makt-anhängare – de misstäkts för stormningen

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog i de dödliga oroligheter vid den amerikanska kongressbyggnaden.

Tack vare ett omfattande bildmaterial som de själva har delat på nätet har flera av dem identifieras och gripits. Däribland en man som tagit med sig hemmagjorda bomber.

En Trump-anhängare utanför Kapitolium på onsdagen.
En Trump-anhängare utanför Kapitolium på onsdagen.Foto:David Zalubowski/TT

Det var en brokig skara som tog sig in i Kapitoliums pampiga salar i onsdags. Hundratals personer tvingade sig in i byggnaden och tog sig hela vägen fram till kongressens två kamrar. Fönster och inredning slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt, och flera föremål, däribland en talarstol och den demokratiska talmannen Nancy Pelosis dator, stals.

Bilderna på personer iklädda allt från röda kepsar med ”Make America Great Again”-text och militäruniformer till djurhudar och sydstatsflaggor har fått många att höja på ögonbrynen – och förenklat arbetet för polisen att gripa de skyldiga. 

De som deltog riskerar nu att fällas för bland annat inbrott, våld mot tjänsteman, skadegörelse och våldsamt upplopp.

Utöver detta kan många av dem som deltog fällas för brott mot smittskyddslagar med hänvisning till den pågående pandemin.

Både FBI och polisen i District of Columbia (Washington DC) har gått ut med uppmaningar om att hjälpa polisen att identifiera de personer som på sociala medier syns delta i upploppen.

Minst 15 identifierade personer utreds på federal nivå för attacken mot kongressen enligt USA:s justitiedepartement. Det rör sig bland annat om en man som misstänks ha haft med sig hemmagjorda bomber och en annan man som tagit med sig ett handeldvapen. 

Bland dem som redan har identifierats finns flera profiler inom den konspiratoriska rörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett hemligt sällskap satanistpedofiler.

En av dessa personer är Jake Angeli, den man med hornbeklädd pälsmössa och ansiktsmålning i den amerikanska flaggans färger, som synts stående vid podiet i en av kamrarna. Jake Angeli är en ihärdig anhängare av konspirationsteorin och har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en ”digital soldat” och ”en shaman och en vägvisare för Trump-anhängare”. 

Bredvid den behornade Angeli står på flera av bilderna en man i svart parkas.

Han har identifierats som Matthew Heimbach, en 29-årig man som beskrivs som en frontfigur för unga inom amerikansk extremhöger och som var en av medarrangörerna till de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville 2017 som kostade en kvinna livet.

En annan rörelse som var representerad bland de som deltog i upploppet var den våldsbejakande hatgruppen Proud Boys. Bland annat syntes Nick Ochs, grundaren bakom gruppens Hawaii-gren. Ochs har tidigare uppmanat sina följare att ”mörda medierna”, ett budskap som deltagare ristade in i trädörrar inne i Kapitolium under upploppet. 

Utöver den buffelliknande Jake Angeli är kanske en av de mest kända bilderna inifrån Kapitolium den på Richard Barnett, som sitter bekvämt bakåtlutad med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

”Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne”, säger Barnett själv i en intervju med KFSM 5News.

Han lägger till att han skrev ”bitch” på en lapp innan han stal några brevpapper och drog vidare.

Barnett, som nu har gripits, är i hemdelstaten Arkansas bland annat känd för sitt engagemang för allas rätt att bära vapen. Han har även varit aktiv inom grupper som motsätter sig Joe Bidens seger i presidentvalet. 

Flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, lärare och advokater.

En något mer högprofilerad person som riskerar jobbet och som utreds för brott är den republikanske politikern Derrick Evans som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han nämligen muntert ropande ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som oberoende journalist.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?