Konspirationsteoretiker och vit makt-anhängare – de misstäkts för stormningen

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog i de dödliga oroligheter vid den amerikanska kongressbyggnaden.

Tack vare ett omfattande bildmaterial som de själva har delat på nätet har flera av dem identifieras och gripits. Däribland en man som tagit med sig hemmagjorda bomber.

En Trump-anhängare utanför Kapitolium på onsdagen.
En Trump-anhängare utanför Kapitolium på onsdagen.Foto:David Zalubowski/TT

Det var en brokig skara som tog sig in i Kapitoliums pampiga salar i onsdags. Hundratals personer tvingade sig in i byggnaden och tog sig hela vägen fram till kongressens två kamrar. Fönster och inredning slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt, och flera föremål, däribland en talarstol och den demokratiska talmannen Nancy Pelosis dator, stals.

Bilderna på personer iklädda allt från röda kepsar med ”Make America Great Again”-text och militäruniformer till djurhudar och sydstatsflaggor har fått många att höja på ögonbrynen – och förenklat arbetet för polisen att gripa de skyldiga. 

De som deltog riskerar nu att fällas för bland annat inbrott, våld mot tjänsteman, skadegörelse och våldsamt upplopp.

Utöver detta kan många av dem som deltog fällas för brott mot smittskyddslagar med hänvisning till den pågående pandemin.

Både FBI och polisen i District of Columbia (Washington DC) har gått ut med uppmaningar om att hjälpa polisen att identifiera de personer som på sociala medier syns delta i upploppen.

Minst 15 identifierade personer utreds på federal nivå för attacken mot kongressen enligt USA:s justitiedepartement. Det rör sig bland annat om en man som misstänks ha haft med sig hemmagjorda bomber och en annan man som tagit med sig ett handeldvapen. 

Bland dem som redan har identifierats finns flera profiler inom den konspiratoriska rörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett hemligt sällskap satanistpedofiler.

En av dessa personer är Jake Angeli, den man med hornbeklädd pälsmössa och ansiktsmålning i den amerikanska flaggans färger, som synts stående vid podiet i en av kamrarna. Jake Angeli är en ihärdig anhängare av konspirationsteorin och har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en ”digital soldat” och ”en shaman och en vägvisare för Trump-anhängare”. 

Bredvid den behornade Angeli står på flera av bilderna en man i svart parkas.

Han har identifierats som Matthew Heimbach, en 29-årig man som beskrivs som en frontfigur för unga inom amerikansk extremhöger och som var en av medarrangörerna till de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville 2017 som kostade en kvinna livet.

En annan rörelse som var representerad bland de som deltog i upploppet var den våldsbejakande hatgruppen Proud Boys. Bland annat syntes Nick Ochs, grundaren bakom gruppens Hawaii-gren. Ochs har tidigare uppmanat sina följare att ”mörda medierna”, ett budskap som deltagare ristade in i trädörrar inne i Kapitolium under upploppet. 

Utöver den buffelliknande Jake Angeli är kanske en av de mest kända bilderna inifrån Kapitolium den på Richard Barnett, som sitter bekvämt bakåtlutad med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

”Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne”, säger Barnett själv i en intervju med KFSM 5News.

Han lägger till att han skrev ”bitch” på en lapp innan han stal några brevpapper och drog vidare.

Barnett, som nu har gripits, är i hemdelstaten Arkansas bland annat känd för sitt engagemang för allas rätt att bära vapen. Han har även varit aktiv inom grupper som motsätter sig Joe Bidens seger i presidentvalet. 

Flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, lärare och advokater.

En något mer högprofilerad person som riskerar jobbet och som utreds för brott är den republikanske politikern Derrick Evans som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han nämligen muntert ropande ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som oberoende journalist.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?