Annons

Konsortium lägger bud på teleoperatören TDC

Ett konsortium bestående av det australienska riskkapitalbolaget Macquarie och danska pensionsfonder försöker köpa TDC. Teleoperatören bekräftar på onsdagskvällen att man tackat nej till ett indikativt bud.

Bild:Freya Ingrid Morales

I januari förra året skrev Di att en konsolidering stundar i den nordiska operatörssektorn och Telia vill köpa Danmarks största teleoperatör TDC. Någon vecka senare bekräftade Telias vd Johan Dennelind intresset för TDC men framhöll att ”risk och värdering ” just då inte var ”attraktiv”. I januari i år kunde Di berätta att det fanns fler grupperingar som var intresserade av att lägga bud på teleoperatören.

2018 har rivstartat med två stora affärer med nordiska operatörer inblandade. Först Tele 2:s förvärv av kabeloperatören Comhem. Sedan lade TDC förra veckan ett aktie- och kontantbaserat bud värt 20 miljarder kronor på MTG MTG B -0,41% Dagens utveckling :s nordiska tv-verksamhet. Om affären slutförs blir familjen Steckbecks maktbolag Kinnevik KINV B +0,54% Dagens utveckling största ägare i TDC.

Men det finns en uppenbar risk att TDC:s bolagsstämma inte kommer att godkänna förvärvet av MTG:s tv-verksamhet. Den svaga aktiekursutvecklingen i TDC sedan affären presenterades talar för ett betydande motstånd i ägarledet, affären är långt ifrån klar enligt personer med god insyn. TDC:s aktie föll med hela åtta procent samma dag som affären med MTG presenterades och har därefter stigit med endast två procent.

Kursnedgången i TDC gör bolaget mer öppet för fientliga bud. Möjligheterna för Telia att köpa ut TDC har ökat men det är inte bara den svenska telekomjätten som räknar på det danska bolaget. Under hösten 2016 visade det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management ett tydligt intresse för TDC och färska uppgifter till Di gör nu gällande att ett annat internationellt riskkapitalbolag är ute efter TDC.

Det handlar om ett konsortium bestående av PFA Pension och Forsikringsselskab, PKA, ATP och Macquarie Infrastructure & Real Assets Europe, enligt TDC. ATP var också den pensionsfond som vägrade sälja sina aktier under den period flera stora riskkapitalbolag tidigare under 2000-talet kontrollerade TDC.

Dagens industri och danska Börsen rapporterade på onsdagskvällen om budet. Efter detta har TDC bekräftat uppgifterna om att bolaget mottagit ett indikativt bud.

"Efter att ha granskat villkoren i förslaget konstaterade TDC:s styrelse att det inte är i bästa intresse för TDC:s aktieägare och intressenter och det har avslagits", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vidare skriver bolaget att det är övertygat om potentialen i den annonserande affären med MTG Nordic Entertainment & Studio men tillägger:

"I överensstämmelse med styrelsens förvaltningsuppdrag är TDC alltid öppen för att överväga alternativ som ger ett bättre värde till TDC: s aktieägare framöver."

Di har tagit del av dokument från slutet av januari där information om planerna på budet på TDC finns, äktheten i dokumentet har inte kunnat styrkas. Men uppgifterna om konsortiets planer har därefter bekräftats av internationella källor till Di.

Nivån i det indikativa budet ska enligt uppgifterna ligga på cirka 10 kronor över TDC:s stängningskurs på onsdagen på 37,47 kronor.  Det innebär en premie på cirka 25 procent jämfört med TDC:s nuvarande aktiekurs.

Enligt vad Di erfar pågår nu en intensiv process inom Telia för att bestämma om man ska ge sig in i striden om TDC, innan affären med MTG godkänns, eller om den bästa lösningen är att lämna den olönsamma danska marknaden. Ett tänkbart scenario är att Telias koncernledning vill att den svenska teleoperatören ska genomdriva en konsolidering i Danmark genom ett bud på TDC, men det är oklart om styrelsen och huvudägaren staten stöder den strategin.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?