ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Konsortium lägger bud på teleoperatören TDC

  • Foto: Freya Ingrid Morales

Ett konsortium bestående av det australienska riskkapitalbolaget Macquarie och danska pensionsfonder försöker köpa TDC. Teleoperatören bekräftar på onsdagskvällen att man tackat nej till ett indikativt bud.

I januari förra året skrev Di att en konsolidering stundar i den nordiska operatörssektorn och Telia vill köpa Danmarks största teleoperatör TDC. Någon vecka senare bekräftade Telias vd Johan Dennelind intresset för TDC men framhöll att ”risk och värdering ” just då inte var ”attraktiv”. I januari i år kunde Di berätta att det fanns fler grupperingar som var intresserade av att lägga bud på teleoperatören.

2018 har rivstartat med två stora affärer med nordiska operatörer inblandade. Först Tele 2:s förvärv av kabeloperatören Comhem. Sedan lade TDC förra veckan ett aktie- och kontantbaserat bud värt 20 miljarder kronor på MTG:s nordiska tv-verksamhet. Om affären slutförs blir familjen Steckbecks maktbolag Kinnevik största ägare i TDC.

Men det finns en uppenbar risk att TDC:s bolagsstämma inte kommer att godkänna förvärvet av MTG:s tv-verksamhet. Den svaga aktiekursutvecklingen i TDC sedan affären presenterades talar för ett betydande motstånd i ägarledet, affären är långt ifrån klar enligt personer med god insyn. TDC:s aktie föll med hela åtta procent samma dag som affären med MTG presenterades och har därefter stigit med endast två procent.

Kursnedgången i TDC gör bolaget mer öppet för fientliga bud. Möjligheterna för Telia att köpa ut TDC har ökat men det är inte bara den svenska telekomjätten som räknar på det danska bolaget. Under hösten 2016 visade det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management ett tydligt intresse för TDC och färska uppgifter till Di gör nu gällande att ett annat internationellt riskkapitalbolag är ute efter TDC.

Det handlar om ett konsortium bestående av PFA Pension och Forsikringsselskab, PKA, ATP och Macquarie Infrastructure & Real Assets Europe, enligt TDC. ATP var också den pensionsfond som vägrade sälja sina aktier under den period flera stora riskkapitalbolag tidigare under 2000-talet kontrollerade TDC.

Dagens industri och danska Börsen rapporterade på onsdagskvällen om budet. Efter detta har TDC bekräftat uppgifterna om att bolaget mottagit ett indikativt bud.

"Efter att ha granskat villkoren i förslaget konstaterade TDC:s styrelse att det inte är i bästa intresse för TDC:s aktieägare och intressenter och det har avslagits", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vidare skriver bolaget att det är övertygat om potentialen i den annonserande affären med MTG Nordic Entertainment & Studio men tillägger:

"I överensstämmelse med styrelsens förvaltningsuppdrag är TDC alltid öppen för att överväga alternativ som ger ett bättre värde till TDC: s aktieägare framöver."

Di har tagit del av dokument från slutet av januari där information om planerna på budet på TDC finns, äktheten i dokumentet har inte kunnat styrkas. Men uppgifterna om konsortiets planer har därefter bekräftats av internationella källor till Di.

Nivån i det indikativa budet ska enligt uppgifterna ligga på cirka 10 kronor över TDC:s stängningskurs på onsdagen på 37,47 kronor.  Det innebär en premie på cirka 25 procent jämfört med TDC:s nuvarande aktiekurs.

Enligt vad Di erfar pågår nu en intensiv process inom Telia för att bestämma om man ska ge sig in i striden om TDC, innan affären med MTG godkänns, eller om den bästa lösningen är att lämna den olönsamma danska marknaden. Ett tänkbart scenario är att Telias koncernledning vill att den svenska teleoperatören ska genomdriva en konsolidering i Danmark genom ett bud på TDC, men det är oklart om styrelsen och huvudägaren staten stöder den strategin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer