1515
Annons

Konsortium lägger bud på teleoperatören TDC

Ett konsortium bestående av det australienska riskkapitalbolaget Macquarie och danska pensionsfonder försöker köpa TDC. Teleoperatören bekräftar på onsdagskvällen att man tackat nej till ett indikativt bud.

Bild:Freya Ingrid Morales

I januari förra året skrev Di att en konsolidering stundar i den nordiska operatörssektorn och Telia vill köpa Danmarks största teleoperatör TDC. Någon vecka senare bekräftade Telias vd Johan Dennelind intresset för TDC men framhöll att ”risk och värdering ” just då inte var ”attraktiv”. I januari i år kunde Di berätta att det fanns fler grupperingar som var intresserade av att lägga bud på teleoperatören.

2018 har rivstartat med två stora affärer med nordiska operatörer inblandade. Först Tele 2:s förvärv av kabeloperatören Comhem. Sedan lade TDC förra veckan ett aktie- och kontantbaserat bud värt 20 miljarder kronor på MTG MTG B +2,43% Dagens utveckling :s nordiska tv-verksamhet. Om affären slutförs blir familjen Steckbecks maktbolag Kinnevik KINV B +1,09% Dagens utveckling största ägare i TDC.

Men det finns en uppenbar risk att TDC:s bolagsstämma inte kommer att godkänna förvärvet av MTG:s tv-verksamhet. Den svaga aktiekursutvecklingen i TDC sedan affären presenterades talar för ett betydande motstånd i ägarledet, affären är långt ifrån klar enligt personer med god insyn. TDC:s aktie föll med hela åtta procent samma dag som affären med MTG presenterades och har därefter stigit med endast två procent.

Kursnedgången i TDC gör bolaget mer öppet för fientliga bud. Möjligheterna för Telia att köpa ut TDC har ökat men det är inte bara den svenska telekomjätten som räknar på det danska bolaget. Under hösten 2016 visade det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management ett tydligt intresse för TDC och färska uppgifter till Di gör nu gällande att ett annat internationellt riskkapitalbolag är ute efter TDC.

Det handlar om ett konsortium bestående av PFA Pension och Forsikringsselskab, PKA, ATP och Macquarie Infrastructure & Real Assets Europe, enligt TDC. ATP var också den pensionsfond som vägrade sälja sina aktier under den period flera stora riskkapitalbolag tidigare under 2000-talet kontrollerade TDC.

Dagens industri och danska Börsen rapporterade på onsdagskvällen om budet. Efter detta har TDC bekräftat uppgifterna om att bolaget mottagit ett indikativt bud.

"Efter att ha granskat villkoren i förslaget konstaterade TDC:s styrelse att det inte är i bästa intresse för TDC:s aktieägare och intressenter och det har avslagits", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vidare skriver bolaget att det är övertygat om potentialen i den annonserande affären med MTG Nordic Entertainment & Studio men tillägger:

"I överensstämmelse med styrelsens förvaltningsuppdrag är TDC alltid öppen för att överväga alternativ som ger ett bättre värde till TDC: s aktieägare framöver."

Di har tagit del av dokument från slutet av januari där information om planerna på budet på TDC finns, äktheten i dokumentet har inte kunnat styrkas. Men uppgifterna om konsortiets planer har därefter bekräftats av internationella källor till Di.

Nivån i det indikativa budet ska enligt uppgifterna ligga på cirka 10 kronor över TDC:s stängningskurs på onsdagen på 37,47 kronor.  Det innebär en premie på cirka 25 procent jämfört med TDC:s nuvarande aktiekurs.

Enligt vad Di erfar pågår nu en intensiv process inom Telia för att bestämma om man ska ge sig in i striden om TDC, innan affären med MTG godkänns, eller om den bästa lösningen är att lämna den olönsamma danska marknaden. Ett tänkbart scenario är att Telias koncernledning vill att den svenska teleoperatören ska genomdriva en konsolidering i Danmark genom ett bud på TDC, men det är oklart om styrelsen och huvudägaren staten stöder den strategin.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?