1515

Konsekvensfritt våld ny trend: ”Vinstmarginalen är skyhög”

För den som vill ta ut sin frustration över pandemin finns det nu ett konsekvensfritt alternativ. På mindre än ett år har tre ”rage rooms” öppnat i Sverige, där man kan slå sönder skrivare, tv-apparater, glas eller annat valfritt objekt och betala för det. 

Grundaren Gabriel Barhanna.
Grundaren Gabriel Barhanna.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Under en skylt med uppmaningen ”break” hänger baseballträ, släggor, hammare, golfklubbor och ett svärd. Längs med väggen står en sprucken bilglasruta, en gammal tv och ett tilltufsat kassaskåp. När Gabriel Barhanna går loss på en glasflaska ovanpå en skrivare yr det splitter och plast över hela rummet. 

Bolaget Breaking Point, som han grundat, bygger på ett så kallat 'rage room'. Konceptet kommer ursprungligen från Japan, det första i sitt slag öppnade 2008. Fenomenet beskrivs ofta som ett sätt att lätta på stress och få utlopp för frustration, genom att med särskilda redskap slå sönder saker i ett specialbyggt rum. I USA har det öppnat ställen över hela landet under de senaste fem åren. 

Under intervjun får Gabriel Barhanna ett samtal från Malmö Break Room som är i startgroparna för ett 'rage room' i köpcentret Entré i Malmö. I augusti förra året öppnade The Rage Room i Örebro. Gabriel Barhanna startade sitt företag redan för ett år sedan, men slog först upp portarna häromveckan. I maj har han hittills fått ett femtontal bokningar, de flesta kommer i par eller i grupp. 

En standardtid på fem minuter går loss på 595 kronor, en så kallad ”premium smash” på tio minuter kostar det dubbla. Varje deltagare får klä på sig en overall, hörselkåpor med plexiglasvisir, och handskar. Efter en säkerhetsgenomgång är det fritt fram att gå loss i rummet i fem minuter. Om man vill kan man välja musik till upplevelsen. Hela spektaklet går att följa från en tv på ovanvåningen. 

”Alla vill ha skrivare. Det är något många efterfrågar. Jag förstår dem, jag har tre skrivare som jag suttit med nu och försökt få att fungera och man blir ju frustrerad”, säger Gabriel Barhanna.

När grejerna är sönderslagna källsorterar han materialet så gott det går. Prylarna i rummet kommer bland annat från lokala barer, restaurangen och företag – och Gabriel Barhanna efterfrågar mer. 

”Min utmaning är att hitta saker som ska slängas. Vinstmarginalen är skyhög, eftersom jag inte köper in något av materialet själv. Det är allt runt omkring som kostar”, säger han. 

Drömmen om att starta ett eget företag startade redan 2009 när Gabriel Barhanna satt hemma och kollade på filmen ”Zombieland” med Woody Harrelson i huvudrollen. 

”I en scen går de in i en glas- och porslinsbutik och trashar hela butiken, de slår sönder allting. Jag tyckte det såg så kul ut och tänkte att det skulle jag vilja göra. Men det är ju inget man kan göra hemma. Då fanns det bara 'rage rooms' i Japan.”

Efter flera år som lagerarbetare började Gabriel Barhanna ta onlinekurser i företagsekonomi och tog små försiktiga steg mot ett eget företag. I mars i år sa han upp sig från sitt jobb. 

Gabriel Barhanna.
Gabriel Barhanna.Foto:Joey Abrait

”Jag var väldigt frustrerad över arbetet och trivdes inte alls med min situation. När jag gick in till kopiatorn och den bråkade ville jag bara kasta ut den genom fönstret. Jag ville göra något mer än att vara en lagermyra hela livet. Jag har koncentrationssvårigheter så att gå tillbaka till skolan och plugga var inget alternativ.”

”Min familj har hjälpt mig otroligt mycket. Jag hade absolut inte kommit hit om det inte vore för dem.”

Gabriel Barhanna trodde till en början att det skulle räcka med 60.000-70.000 kronor för att starta Breaking Point, men allt som allt har det kostat 600.000-700.000 kronor. För att företaget nu ska gå runt behöver Gabriel Barhanna få in åtta parbokningar i veckan. 

”Även om det här inte skulle gå bra har jag lärt mig så oerhört mycket. Jag hoppas det funkar, om det inte gör det är det okej. Pengarna är inte den drivande faktorn. Går jag plus minus noll och kan ta ut samma lön som på lagret, då är jag nöjd. Även om det är tio gånger mer arbete. Hela syftet med det här var för mig att känna att det är kul att gå till jobbet.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?