1515

"Konkurskungen" blir Trumps handelsminister

Miljardären Wilbur Ross är hyllad som "konkurskungen" på Wall Street och en stark motståndare av frihandelsavtal. Nu ska han ha tackat ja till att bli en av Donald Trumps närmaste män på posten som USA:s handelsminister, enligt amerikanska medier.

Dionad Trump och Wilbur Ross.
Dionad Trump och Wilbur Ross.Bild:TT

Wilbur Ross har blivit känd som "konkurskungen" på Wall Street. Affärsmannen har nämligen haft för vana att köpa bolag på randen till undergång och vända röda siffror till svarta.

Han har också varit en av Donald Trumps närmaste rådgivare under fastighetsmogulens presidentvalskampanj. Nu ser stödet ut att löna sig då Wilbur Ross erbjudits att bli USA:s nästa handelsminister. Det rapporterar tidningen The Wall Street Journal med hänvisning till två officiella källor i Trumps administration. 

De båda träffades i veckan på en Trump-ägd golfbana i delstaten New Jersey. Då bekräftade Donald Trump att han övervägde Wilbur Ross som sin handelsminister:

”Det är det vi eftersträvar”, sa Trump efter mötet.

Den 78-årige Wilbur Ross, som har en förmögenhet på cirka 27 miljarder kronor, står nära den nyvalda presidenten i flera ekonomiska frågor. Han har tidigare påpekat att USA borde slå sig fria från "dåliga handelsavtal", att kinesiska varor ska straffbeskattas, och att bolagskatten bör sänkas från 35 till 15 procent.

”Trump skrider till verket med en finanspolitik som fungerar. Det finns en gräns för vad penningpolitiken kan göra. Skattesänkningarna kommer öka bolagens förtjänster med 30 procent”, säger Wilbur Ross till The Financial Times.

Trots sitt öppna stöd för Trumps handelspolitik vill han nu inte kommentera den rapporterade ministerutnämningen. Men i samband med att han träffade Trump för knappt en vecka sedan uteslöt han inte sitt intresse för ett regeringsjobb.

”Tja, det får tiden utvisa”, sa Wilbur Ross vid tillfället.

The Wall Steet Journal rapporterar dock att Wilbur Ross redan aviserat för sina närmaste kolleger och medarbetare att han har accepterat en post i Trumps regering, vilket skulle innebära slutet på hans karriär som investerare. 

Wilbur Ross har under 2000-talet investerat i industrier som en gång utgjorde hjärtat i USA:s ekonomi. Han har billigt köpt stålverk, kolgruvor och textilfabriker i det amerikanska inlandet – där stödet för Donald Trump som bekant är allra starkast – och senare sålt vidare verksamheterna för miljardvinster.

Av många betraktas han därför som en hjälte som blåst nytt liv i den amerikanska landsbygden. Men Trumps beslut att ge ett toppjobb till "konkurskungen" tycks ändå inte vara helt oproblematiskt.

Många kritiker beskriver nämligen Ross som en "gam" som negligerar sin personals säkerhet. Det stormade som exempel rejält när 12 arbetare dog i en olycka vid ett av hans gruvfält i West Virginia under 2005. Anställda i hans olika verksamheter har också anklagat honom för att bland annat dumpa löner, ställa in pensionsutbetalningar, och dra in sjukvårdsbidrag, skriver nyhetssajten Politico.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?