1515

Konkurserna ökade i maj

Antalet företagskonkurser ökade med 4 procent i maj jämfört med samma period i fjol. Under årets första fem månader har antalet konkurser ökat med 5 procent jämfört med 2016. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Bild:Johan Nilsson/TT

Inom vissa branscher var utvecklingen betydligt dystrare och antalet företagskonkurser inom byggindustrin steg med 17 procent, hotell- och restaurang med 15 procent samt detaljhandeln med 15 procent.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

”Konjunkturen är urstark och alla branscher utom detaljhandeln anger att efterfrågan är över eller mycket över det normala. Därför är det förvånande att konkurserna i byggbranschen och bland restauranter ökar så mycket. Som jag ser det finns det två möjliga orsaker. Dels är det ROT-avdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet. Sedan är det bedrägeriaspekten. Det är oroande”, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, i ett pressmeddelande.

Enligt UC går det inte att se någon genomgående trend kring antalet företagskonkurser på länsnivå.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?