”Vi är inte en särskilt konjunkturkänslig bransch, men i lågkonjunktur tenderar människor att laga och sy mer själva för att hålla nere sina kostnader. Under pandemin ökade oväntat efterfrågan dels på resår till visir och munskydd och dels för att folk satt hemma och pysslade. Dessutom ägnar många sig åt handarbete som en del i att leva mer klimatsmart. Ett bra exempel är väl årets julklapp förra året som var ett hemstickat plagg”, säger Marcus Ekholm, vd och delägare av sybehörsgrossisten Trend-Tex.
I ett lugnt villaområde i utkanten av Kinna ligger Trend-Tex lokaler. Utspritt på 4.000 kvadratmeter ryms höglager, plocklager och kontor. Hyllmeter efter hyllmeter är fyllda med bland annat synålar, knappar, sytråd, garn, dekorationsband och dragkedjor. Här finns över 75.000 artiklar att hålla reda på. Lagerhanteringen är digitaliserad, något man började med redan på 1980-talet.
”Vi har alltid sett det som vår styrka att ha investerat i lagerkapacitet vilket har varit möjligt genom tidig datorisering och sedan också digitalisering av lagerhanteringen. Det är en konkurrensfördel när man arbetar med större kunder. Man måste ha ett välfungerande lagersystem för att effektivt kunna hantera den mängd av artiklar som vi har i vår produktkatalog”, säger Marcus Ekholm.
En sådan större kund är varuhuskedjan Åhléns som man samarbetat med sedan 2012.
”Det var en milstolpe för företaget när Åhléns kontaktade oss för tio år sedan då de letade ny leverantör av sybehör. Man hade sett vår monter på Formex-mässan där vi då deltagit i flera år för att göra vårt varumärke mer känt”, säger han.
Med Åhléns som kund expanderade Trend-Tex så kraftigt att man växte ur sina gamla lokaler. Så för sex år sedan flyttade man hit till sina nuvarande lokaler.
”De här lokalerna är fyra gånger så stora så vi köpte fastigheten, renoverade i ett halvår och flyttade in 2016. Det är företagets största investering hittills på totalt runt 10 miljoner kronor.”

Åhléns har fått en ny huvudägare i Ayad Al-Saffar, vad betyder det för er?
”Han verkar vilja arbeta aktivt i verksamheten och har sagt att det även kan öppnas fler varuhus, så det låter både spännande och positivt.”
Trend-Tex säljer enbart till andra företag såsom tygaffärer, garnbutiker, symaskinsbutiker, skrädderier, syateljéer på teatrar och operahus och varuhus. Bland handlarna finns både de med fysiska butiker och e-handel. Nyligen utökades säljkåren från tre till fyra utesäljare som arbetar från norr till söder på den svenska marknaden.
”För oss är det fortfarande viktigt att ha säljare som har med sig fysiska varuprover till våra kunder som vill känna på material och se färgprover. Den upplevelsen saknar man på webben”, säger Marcus Ekholm.
Han började själv som resande säljare i familjeföretaget efter gymnasiet och lumpen för drygt tjugo år sedan. Det höll han på med i elva år.
”Jag gillar att sälja. Det som driver mig med företagandet är att göra affärer”, säger han.
Trend-Tex startades av hans föräldrar Inger och Hans Hansson 1982, så i fjol firade företaget 40 år.
”På den tiden var de stora grossisterna inte intresserade av mindre sybutiker så mina föräldrar såg en lucka i marknaden och sålde därför sina egna tygbutiker. Så affärsidén från början var att vara grossist för de mindre kunderna.”
Även om verksamheten vuxit sedan dess och numera också samarbetar med större kunder så är det alltjämt ett genuint familjeföretag. Marcus är delägare och vd sedan 2007. Hans fru Malin Ekholm är ekonomiansvarig, hans två systrar Fredrica Surtevall och Charlotte Hansson är kundansvarig respektive webbansvarig. Och pappa Hans som har gått i pension är kvar som delägare och ordförande.
”Jag har som delägare arbetat sida vid sida med min pappa i många år så det var tomt när han gick i pension 2016 men han finns kvar som konsult och rådgivare. Och när pandemin slog till var det skönt att han fanns där som bollplank.”
För i mars 2020 tystnade telefonerna på kontoret. Marcus beskriver det som stendött. Men medan de vanliga kunderna hade tomt på folk i butikerna började industrier höra av sig. De skulle ställa om produktionen till att tillverka visir och munskydd och behövde resår.
”Via vårt kontaktnät fick jag fram resår så under april och maj sålde vi pallvis med resårband, det räddade oss de första månaderna för sedan började våra vanliga kunder få igång försäljningen igen för då ville svenskar som satt hemma börja pyssla, sy, brodera, virka och sticka.”

För Trend-Tex ökade omsättningen under pandemiåren från 46 Mkr till nästan 50 Mkr, vilket tangerade tidigare rekordomsättning.
”För oss är det viktigt att vi har trevligt och trivs och är lönsamma, så vi jagar inte omsättning men det är trevligt att ha produkter som efterfrågas.”
Även om pandemin på flera sätt var en tuff tid, så har ett annat datum satt ännu djupare spår hos Marcus och hans entreprenörskap. November 2003 när lågprisvarukedjan Göfab gick i konkurs är en av de värsta stunder han varit med om i företaget. Då förlorade man varor för 600.000 kronor.
”Jag ansvarade för företaget i några veckor när mina föräldrar var på semester. Konkursen kom precis timmarna efter att vår säljare fyllt hyllor med vårt sybehör i Göfabs varuhus. Varor vi aldrig fick betalt för utan som försvann in i konkursboet, och det var för oss mycket pengar”, berättar han.
Den händelsen påverkar honom än i dag.
”Jag kan aldrig fullt ut glädjas när vi tar hem en stororder, glädjen kommer först efter att fakturan är betald.”
Hur ser ert miljöarbete ut?
”Redan för flera år sedan började vi flytta mer inköp till leverantörer i Europa, som vi räknar som vår hemmamarknad, för de har bättre miljötänk i produktionen än vad en kinesisk tillverkare har. Men vi har kvar en kinesisk leverantör som vi arbetat med i över tjugo år. Sedan är vi med och köper in när leverantörerna gör mer klimatsmarta förpackningar och varor såsom dragkedjor av återvunnet material. Efterfrågan från kunderna ökar på denna typ av produkter.”
Vilken är den främsta utmaningen framåt?
”För Trend-Tex är det att hitta andra typer av försäljningskanaler, vid sidan av de traditionella, för att täcka in mer av den svenska marknaden”, säger Marcus Ekholm.