Konkurrens om V-ledarposten – uppstickare nominerad

Efter beslut i partidistriktet i Uppsala län har nu Nooshi Dadgostar två nomineringar som ny partiordförande i Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.

Men även Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, ser ut att ha starkt stöd internt och nominerades på söndagen av partidistriktet Fyrbodal.

Foto:Torbjörn Granroth

”Hon är en stark företrädare för landsbygdsfrågor. Hon har haft stora framgångar som kommunalråd med feministisk kommunpolitik uppe i Umeå. Hon har också ganska gedigen intern erfarenhet inom partiet och har suttit i partistyrelsen ett antal kongressperioder och även i verkställande utskottet”, säger Elise Norberg Pilhem, distriktsordförande i Fyrbodal, om Spiric till TT.

Norberg Pilhem säger att distriktsstyrelsen var helt enig i sitt val, och tillägger om deras kandidat:

”Hon är också en färgstark och karismatisk person som skulle passa som partiledare.”

V i Östergötlands län har beslutat att nominera Nooshi Dadgostar. Hon meddelade i veckan att hon är beredd att ta över partiet.

På söndagen nominerades Dadgostar också av distriktet i Uppsala län. Distriktsordförande Per-Markus Risman pekar på hennes erfarenhet av gräsrotspolitik och tiden som vice partiordförande och riksdagsledamot.

”Men framför allt råder det en enighet om att hon är en vass, intelligent men också väldigt varm och öppen person som vi tror kan ta Vänsterpartiet till nya höjder”, säger han till TT.

Enligt Risman diskuterade distriktsstyrelsen tre namn: tidigare EU-parlamentskandidaten Anna Süssner Rubin, Dadgostar samt Spiric.

I en slutlig omröstning vann Dadgostar med fem röster mot fyra röster för Spiric.

”Om det skulle stå mellan Nooshi och Tamara har partiet två kompetenta personer att välja mellan och min förhoppning är då att vi väljer Nooshi”, säger Risman.

Efter Dagostars besked om att hon är redo har lovorden haglat från V-tungviktare. Ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson kallade henne intelligent, klok och analytisk och en person med värme och humor. Även EU-parlamentarikern Malin Björk och riksdagsledamoten Jens Holm har strött beröm. Gemensamt för hejaklacken är att de alla tackat nej till att själva ta över rodret i partiet.

Partiets valberedning har satt den 21 februari som sista datum för nomineringar till ordförande. Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen i slutet av maj.

Nästa helg ska exempelvis Skåne, partiets näst tyngsta distrikt, nominera sin kandidat till ny partiledare. Även Västerbotten, där många vill se Spiric som ny V-ledare, ska bestämma sig då.

Hon har lyfts fram av flera regionala V-politiker som en bidragande orsak till V:s väljarframgångar i Umeå och i förra veckan sade hon till TT att hon funderar på om hon kandiderar.

”Det är väldigt många som har hört av sig under de här veckorna efter att Jonas meddelade att han slutar, och det är förstås väldigt hedrande att de uppskattar mitt politiska arbete”, sade hon.

Hon har även fått stöd av Rossana Dinamarca, en av dem som tackat nej till att kandidera. Dinamarca vill att V ska bli betydligt mer radikalt och gå tydligare vänsterut, men Spiric verkar inte vara inne på den linjen.

”Jag ser att partiet är på rätt väg.”

Även Dadgostar vill fortsätta bredda partiet och backar den inslagna linjen att pressa regeringen genom initiativ i riksdagen tillsammans med M och KD. Hon ser möjligheter att locka missnöjda LO-medlemmar när S samarbetar med C och L.

TT har sökt Tamara Spiric på söndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?