ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Konkurrens om V-ledarposten – uppstickare nominerad

  • Foto: Torbjörn Granroth

Efter beslut i partidistriktet i Uppsala län har nu Nooshi Dadgostar två nomineringar som ny partiordförande i Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.

Men även Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, ser ut att ha starkt stöd internt och nominerades på söndagen av partidistriktet Fyrbodal.

”Hon är en stark företrädare för landsbygdsfrågor. Hon har haft stora framgångar som kommunalråd med feministisk kommunpolitik uppe i Umeå. Hon har också ganska gedigen intern erfarenhet inom partiet och har suttit i partistyrelsen ett antal kongressperioder och även i verkställande utskottet”, säger Elise Norberg Pilhem, distriktsordförande i Fyrbodal, om Spiric till TT.

Norberg Pilhem säger att distriktsstyrelsen var helt enig i sitt val, och tillägger om deras kandidat:

”Hon är också en färgstark och karismatisk person som skulle passa som partiledare.”

V i Östergötlands län har beslutat att nominera Nooshi Dadgostar. Hon meddelade i veckan att hon är beredd att ta över partiet.

På söndagen nominerades Dadgostar också av distriktet i Uppsala län. Distriktsordförande Per-Markus Risman pekar på hennes erfarenhet av gräsrotspolitik och tiden som vice partiordförande och riksdagsledamot.

”Men framför allt råder det en enighet om att hon är en vass, intelligent men också väldigt varm och öppen person som vi tror kan ta Vänsterpartiet till nya höjder”, säger han till TT.

Enligt Risman diskuterade distriktsstyrelsen tre namn: tidigare EU-parlamentskandidaten Anna Süssner Rubin, Dadgostar samt Spiric.

I en slutlig omröstning vann Dadgostar med fem röster mot fyra röster för Spiric.

”Om det skulle stå mellan Nooshi och Tamara har partiet två kompetenta personer att välja mellan och min förhoppning är då att vi väljer Nooshi”, säger Risman.

Efter Dagostars besked om att hon är redo har lovorden haglat från V-tungviktare. Ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson kallade henne intelligent, klok och analytisk och en person med värme och humor. Även EU-parlamentarikern Malin Björk och riksdagsledamoten Jens Holm har strött beröm. Gemensamt för hejaklacken är att de alla tackat nej till att själva ta över rodret i partiet.

Partiets valberedning har satt den 21 februari som sista datum för nomineringar till ordförande. Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen i slutet av maj.

Nästa helg ska exempelvis Skåne, partiets näst tyngsta distrikt, nominera sin kandidat till ny partiledare. Även Västerbotten, där många vill se Spiric som ny V-ledare, ska bestämma sig då.

Hon har lyfts fram av flera regionala V-politiker som en bidragande orsak till V:s väljarframgångar i Umeå och i förra veckan sade hon till TT att hon funderar på om hon kandiderar.

”Det är väldigt många som har hört av sig under de här veckorna efter att Jonas meddelade att han slutar, och det är förstås väldigt hedrande att de uppskattar mitt politiska arbete”, sade hon.

Hon har även fått stöd av Rossana Dinamarca, en av dem som tackat nej till att kandidera. Dinamarca vill att V ska bli betydligt mer radikalt och gå tydligare vänsterut, men Spiric verkar inte vara inne på den linjen.

”Jag ser att partiet är på rätt väg.”

Även Dadgostar vill fortsätta bredda partiet och backar den inslagna linjen att pressa regeringen genom initiativ i riksdagen tillsammans med M och KD. Hon ser möjligheter att locka missnöjda LO-medlemmar när S samarbetar med C och L.

TT har sökt Tamara Spiric på söndagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer