Annons

Konjunkturbarometer: Tillverkningsindustrin starkare än väntat

För sjätte månaden i rad visar statliga KI:s konjunkturbarometer ett historiskt gott humör bland svenska företag och hushåll. I tillverkningsindustrin steg humöret till en ny rekordnivå.Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 113,8 i september från reviderade 110,5 föregående månad.

 

Det framgår av konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet, KI.

Bild:Ap

 

Septemberutfallet innebar den sjätte månadsnoteringen i rad på nivåer över 110, vilket indikerar ”betydligt starkare tillväxt än normalt”.

Bakom uppgången ligger framför allt ett oväntat stort lyft för industrins optimism. Delindex för tillverkningsindustrin steg med 8,2 indexenheter jämfört med i augusti till en ny rekordnivå, 124,6.

”Ökningen förklaras främst av rejält uppjusterade produktionsplaner på tre månaders sikt. Synen på läget är ljus på bred front och en majoritet av industrins delbranscher rapporterar om ett starkt eller mycket starkt läge”, skriver KI i sin rapport-

Övriga företagssektorer bidrog något negativt till barometerindikatorn.

Framför allt backade detaljhandeln med 1,8 indexenheter till 101,2 i september. Byggbranschens delindex föll tillbaka marginellt efter förra månadens uppgång, men fortsatte i september att indikera ”betydligt starkare läge än normalt” på nivån 114,1, enligt KI:s rapport.

Hushållen var fortsatt ”något mer optimistiska än normalt” om såväl Sveriges som den egna ekonomin, enligt KI. Index för hushållens framtidstro steg marginellt, upp 0,8 indexenheter till 101,8 i september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?