1515
Annons

Kongresspolis: Nytt hot mot Kapitolium

Anhängare till expresident Donald Trump som deltog i stormningen av kongressen i januari vill genomföra ett nytt dödligt angrepp mot kongressbyggnaden Kapitolium, säger Yogananda Pittman, tillförordnad chef för kongresspolisen.

Stormningen av Kapitolium den 6 januari i år.
Stormningen av Kapitolium den 6 januari i år.Foto:Jose Luis Magana

Hon vill därför att de omfattande säkerhetsarrangemangen kring Kapitolium bibehålls.

”Medlemmar i väpnade grupper, som deltog den 6 januari, har uttryckt sin önskan att spränga Kapitolium och att döda så många ledamöter som möjligt i direkt anslutning till State of the union-talet”, säger Pittman.

Inget datum har offentliggjorts för när president Joe Biden ska hålla sitt kongresstal om tillståndet i nationen.

Över 200 personer har delgetts misstanke för att ha deltagit i våldsamheterna i januari. Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Omkring 5.000 soldater ur nationalgardet bevakar kongressen efter händelsen. De kommer att stanna till åtminstone mitten av mars.

Elprisrekorden sprider sig norrut

Rekordmånaden augusti avlöstes snabbt av en ännu dyrare september, när det kommer till elpriserna. Nu drabbas även norrlänningarna av nya toppnivåer.

I södra Sverige är elen fortfarande svidande dyr – men räkningen för september sjönk något jämfört med augusti.

När september nu är till ända står det klart – elpriserna fortsatte uppåt mot nya höjder i elområde 1, 2 och 3.

I norra och södra Norrland (elområde 1 och 2) och i Mellansverige (elområde 3) slogs nya rekord på elbörsen. Snittpriset för elområde 1 och 2 var då 1:01 kronor för en kilowattimme (kWh) och 2:29 kronor per kWh för elområde 3.

Däremot skedde ett trendbrott i södra Sverige (elområde 4) när elpriserna i stället backade tillbaka jämfört med rekordmånaden augusti. Snittpriset på elbörsen landade på på 2:42 kronor per kWh, jämfört med närmare tre kronor förra månaden.

”Men det är fortfarande den näst dyraste månaden någonsin för elområde 4”, säger Maria Erdmann, vd för Godel.

Mycket hände på elområdet under september. Att elpriserna sjönk något i sydligaste Sverige kan förklaras med att elpriserna på kontinenten – framförallt i Tyskland – också gjorde det. I Mellansverige, elområde 3, pressades elpriset upp, dels på grund av att Ringhals 4 inte togs tillbaka i drift som planerat, dels på grund av ett planerat underhållsstopp för Forsmark 1 – vilket då gjorde Mellansverige mer påverkade av de högre elpriserna i elområde 4.

Den stora prisökningen i Norrland berodde också på en prissmitta från Mellansverige. Bortfallet av Forsmark 1 och Ringhals 4 gjorde att elområde 3 blev mer beroende av norrländsk vattenkraft, vilket då pressade upp vattenkraftspriset även i Norrland.

”I SE1 och SE2 har det även börjat bli kallt nu, så därför ökar efterfrågan också. När det blir kallare behöver man använda mer el och då brukar också priserna påverkas”, säger Maria Erdmann.

Men månadssnittet för hushållen, alltså med påslaget från elhandlarna, elskatt, moms och elnätsavgift inkluderat, landar på en betydligt högre summa. Minst 2 kronor per kWh får man räkna med oavsett var man befinner sig i landet. Detta för alla med rörliga elprisavtal, vilket omkring drygt hälften av alla hushåll har.

För elkunderna i Norrland (elområde 1 och 2) landade snittpriset här på 2:32 kronor per kWh, nästan en dubblering jämfört med i augusti, när snittpriset låg på 1:28 i elområde ett och 1:78 i elområde 2.

För Mellansverige (elområde 3) 3:92 kronor, något högre jämfört med 3:65 förra månaden. För de sydsvenska kunderna blev septembers snittpris något lägre än rekordnivån i augusti.

Men skillnaderna på elräkningarna i norr och syd är fortfarande mycket stor, och är i nuläget det dubbla i södra Sverige jämfört med i norra – trots chockhöjningen i norr.

En snittvilla i norra Norrland, enligt ett räkneexempel där månadsförbrukningen uppgår till 1.000 kWh, landade på runt 2.270 kronor i september, jämfört med 1.228 kronor i augusti.

En husägare i Skåne får däremot tampas med uppemot det dubbla, cirka 4.100 kronor i september – däremot en lägre elräkning jämfört med i augusti, som då låg på 4.875 kronor. En stockholmare med villa fick i snitt pröjsa drygt 3.900 kronor för elen i september, i det närmaste oförändrat jämfört med månaden före.

September väntas inte bli den sista rekordmånaden när det kommer till elpriserna. Marknadens prognoser säger att priserna kommer fortsätta öka ytterligare under resten av året, delvis på grund av att elförbrukningen ökar i takt med att temperaturen sjunker.

Därför hoppas Godel på en mild, men blåsig och regnig höst och vinter. Men för att hjälpa till med att hålla nere elpriserna kan man som konsument skruva ner sin egen elförbrukning, enligt Maria Erdmann.

”Särskilt när vi vet att det går åt mer el under vinterhalvåret.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera