1515

Kongressen kan ta över Turkietsanktioner

NEW YORK. 

Trump-administrationens hantering av Turkiets intåg i Syrien fortsätter att få hård kritik, även från de egna leden, trots måndagens beslut om sanktioner.  

Kongressen väntas nu ta saken i egna händer.

Susan Rice, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare.
Susan Rice, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare.Foto:Manuel Balce Ceneta

”Jag är fullständigt redo att vidta åtgärder för att snabbt förstöra Turkiets ekonomi om de turkiska ledarna fortsätter med den här farliga och destruktiva planen.” 

Den meningen avslutade president Trumps exekutiva order på måndagen som gav klartecken för amerikanska sanktioner mot Turkiet. Det handlar om höjda tullar på importerat stål, sanktioner mot tre högt uppsatta ministrar samt en paus i handelsförhandlingarna. 

Åtgärderna har fått utstå en hel del kritik för att vara för tama, från båda partier. Men enligt Trump-administrationen är tanken att de ska vara ett test, att betydligt kraftfullare åtgärder kan vänta om inte Ankara ändrar sitt agerande. President Trump har bland annat hotat med att utestänga landet från de amerikanska finansmarknaderna.

”Vi uppskattar administrationens planerade sanktioner, men de går inte tillräckligt långt för att straffa Turkiet för dess hemska brott i Syrien”, skriver den republikanska kongressledamoten Michael McCaul, som är högt uppsatt i representanthusets utrikespolitiska kommitté, i ett uttalande. 

Demokraternas talman Nancy Pelosi meddelade på måndagen att kongressen påbörjat ett arbete för att utvidga sanktionerna, vilket även många republikaner tycks vara beredda att delta i. 

Lindsay Graham, som tillhör Donald Trumps närmaste i kongressen, är en av dem. På måndagen skrev South Carolina-senatorn på Twitter att Trump-administrationens taktik i Syrien påminner om president Obamas, vilket är ett grovt skällsord i republikanska kretsar.  

”Det här är precis samma tankegångar som den tidigare administrationen använde – lämna dem och låt andra göra vårt jobb. Det ledde till ISIS framväxt. Det fungerade inte då. Det kommer inte att fungera nu.”

Lindsay Graham syftar på sveket mot kurderna, som varit USA:s allierade i kriget mot IS i Syrien. Kurderna, som är måltavla för den turkiska invasionen i Syrien, har nu tvingats samarbeta med den syriska diktatorn Bashar al-Assad efter att de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka.

Kritiker har speciellt oroat sig över signalerna som Trump-administrationens agerande sänder till andra allierade runt om i världen när det gäller USA:s tillförlitlighet, bland dem Susan Rice, president Obamas FN-ambassadör och nationella säkerhetsrådgivare. 

Värt att komma ihåg är president Trumps löften om att ”avsluta de ständiga krigen” inför valet 2016. Han har nu skickat sin nationella säkerhetsrådgivare och vice president till Ankara för att förhandla om vapenvila.  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?