Annons

Kongressen i USA har inlett en utredning av stormingen av Kapitolium

Kongressen i USA har inlett en utredning av händelserna den 6 januari, då kongressbyggnaden stormades.

”Det vi tvingades uppleva var som något hämtat ur ett medeltida slagfält”, sade Aquilino Gonell, en av Kapitoliumpoliserna.

Bild från den den 6 januari i år.
Bild från den den 6 januari i år.Foto:Probal Rashid

Först ut i vittnesbåset var fyra poliser, som känslosamt berättade om den 6 januari och att de fortfarande har svåra men av händelserna, då en ilsken mobb med våld tog sig in i Kapitolium efter att dåvarande president Donald Trump uppmanat sina anhängare att ”fajtas utav helvete”

En av poliserna var Aquilino Gonell, som vid flera tillfällen bröt ihop inför kommissionen när han återberättade minnen från den dagen.

”Det är så här jag kommer att dö, när jag försvarar den här entrén”, sade han att han tänkte då. 

Poliserna berättade att de blev slagna, fick utstå rasistiska hån och hörde hot som: ”Döda honom med hans egen pistol”. De säger att de trodde att de skulle dö när de försvarade Kapitolium.

De kallade mobben för terrorister som försökte genomföra en kupp. De kritiserade också republikanska ledamöter som försökt att tona ner allvaret i händelserna den dagen.

”Det känns som att jag kom till helvetet och tillbaka medan jag försvarade människor i det här rummet”, sade polisen Michael Fanone inför kommittén och kallade likgiltigheten som han och hans kollegor bemötts av för ”skamlig”. 

Enligt demokraten och kommittémedlemmen Bennie Thompson finns bevis för att attacken var välplanerad och syftade till att hindra demokratins gång.

”Vi vet att de män och kvinnor som stormade Kapitolium ville störa vårt lands fredliga maktövergång”, sade han under förhörets start.

Att händelserna ens ska utredas i kongressen är omtvistat. Republikanska senatorer har tidigare stoppat en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommitten och valt att bojkotta denna, som tillsatts i dess ställe.

Skälet var att två av Republikanernas nomineringar till kommittén, Trumplojala Jim Jordan och Jim Banks, nekades av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, eftersom de ansågs riskera utredningens integritet. 

En av republikanerna som sitter kvar i kommittén trots partiets bojkott är Liz Cheney, en tidigare aktad republikan som petades från höga poster efter att hon kritiserat Trump och avfärdat hans påståenden om valfusk.

Att inte utreda attacken den 6 januari då fem människor, varav en polis, miste livet vore förödande, enligt Cheney.

”Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst”, sade hon.

Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera