1515

Kongressen i USA har inlett en utredning av stormingen av Kapitolium

Kongressen i USA har inlett en utredning av händelserna den 6 januari, då kongressbyggnaden stormades.

”Det vi tvingades uppleva var som något hämtat ur ett medeltida slagfält”, sade Aquilino Gonell, en av Kapitoliumpoliserna.

Bild från den den 6 januari i år.
Bild från den den 6 januari i år.Foto:Probal Rashid

Först ut i vittnesbåset var fyra poliser, som känslosamt berättade om den 6 januari och att de fortfarande har svåra men av händelserna, då en ilsken mobb med våld tog sig in i Kapitolium efter att dåvarande president Donald Trump uppmanat sina anhängare att ”fajtas utav helvete”

En av poliserna var Aquilino Gonell, som vid flera tillfällen bröt ihop inför kommissionen när han återberättade minnen från den dagen.

”Det är så här jag kommer att dö, när jag försvarar den här entrén”, sade han att han tänkte då. 

Poliserna berättade att de blev slagna, fick utstå rasistiska hån och hörde hot som: ”Döda honom med hans egen pistol”. De säger att de trodde att de skulle dö när de försvarade Kapitolium.

De kallade mobben för terrorister som försökte genomföra en kupp. De kritiserade också republikanska ledamöter som försökt att tona ner allvaret i händelserna den dagen.

”Det känns som att jag kom till helvetet och tillbaka medan jag försvarade människor i det här rummet”, sade polisen Michael Fanone inför kommittén och kallade likgiltigheten som han och hans kollegor bemötts av för ”skamlig”. 

Enligt demokraten och kommittémedlemmen Bennie Thompson finns bevis för att attacken var välplanerad och syftade till att hindra demokratins gång.

”Vi vet att de män och kvinnor som stormade Kapitolium ville störa vårt lands fredliga maktövergång”, sade han under förhörets start.

Att händelserna ens ska utredas i kongressen är omtvistat. Republikanska senatorer har tidigare stoppat en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommitten och valt att bojkotta denna, som tillsatts i dess ställe.

Skälet var att två av Republikanernas nomineringar till kommittén, Trumplojala Jim Jordan och Jim Banks, nekades av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, eftersom de ansågs riskera utredningens integritet. 

En av republikanerna som sitter kvar i kommittén trots partiets bojkott är Liz Cheney, en tidigare aktad republikan som petades från höga poster efter att hon kritiserat Trump och avfärdat hans påståenden om valfusk.

Att inte utreda attacken den 6 januari då fem människor, varav en polis, miste livet vore förödande, enligt Cheney.

”Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst”, sade hon.


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker.

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna.

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet.

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data.

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa.

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här.

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?