ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Konflikten intensifieras: Sydkorea bryter försvarspakt med Japan

  • Japans utrikesminister Taro Kono. Foto: TT

Sydkorea har beslutat att avbryta ett försvarssamarbete med Japan där länderna delade underrättelser med varandra – bland annat om Nordkoreas robotövningar.

En sjudande konflikt länderna emellan intensifieras.

Det sydkoreanska presidentkansliet motiverar beslutet med att förutsättningarna för säkerhetssamarbete försämrats och att det inte längre ligger i landets intresse att ha ett sådant utbyte av hemlig militär information, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Japans utrikesminister Taro Kono protesterar, rapporterar det japanska etermediebolaget NHK.

"Jag måste säga att den sydkoreanska regeringens beslut att avsluta pakten är en fullständig felbedömning av regionens säkerhetsförhållanden och det är extremt beklagligt", säger Kono i ett uttalande, där det också framgår att han kallat Sydkoreas ambassadör till ett möte.

Sydkoreas beslut följer på en längre tids tvist länderna emellan. En långvarig dispyt om hur Japan ska kompensera övergrepp mot sydkoreaner under andra världskriget ledde nyligen till ett sydkoreanskt domstolsbeslut om att japanska företag ska betala kompensation för tvångsarbete.

Kort därpå begränsade Japan sin export av högteknologiska varor till Sydkorea, med hänvisning till nationella säkerhetsfrågor.

Så sent som på onsdagen möttes ländernas utrikesministrar i Peking, där Kinas utrikesminister försökte medla mellan sina kolleger.

Japan och Sydkorea är USA:s främsta allierade i regionen. Det amerikanska försvarsdepartementet uttrycker "stark oro och besvikelse" över det senaste sydkoreanska beslutet i ett uttalande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer