1515

Konflikten i Spanien trappas upp inför val

Den spanska regeringen trappar upp konflikten med det katalanska parlamentet inför folkomröstningen den 1 oktober. Elen kommer att stängas av på de skolor som tillhandahåller vallokaler och katalanska ledare hotas med fängelse.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.Bild:TT

Om knappt två veckor ska invånarna i Katalonien folkomrösta huruvida regionen ska bli ett självständigt land eller ej.

Men vägen dit ser inte ut att bli enkel. Den spanska regeringen har, precis som tidigare försök, sagt nej till folkomröstningen eftersom den anses strida mot landets konstitution. Men det struntar separatisterna i och har röstat fram en egen lag som ska legitimisera folkomröstningen.

Det gör läget spänt och konflikten har nu trappats upp med flera hot som följd från regeringen i Madrid. Ett av dem är att den katalanska ekonomin, som är ett av landets mest välmående, helt ska tas över av regeringen och att regionens autonomi ska avskaffas, skriver The Guardian. Katalanska ledare har blivit hotade med fängelse.
Justitieministern har också meddelat att de som lånar ut kommunala byggnader som vallokaler riskerar att åtalas. Bland annat kommer elen att stängas av på de skolor som används. Och den som trycker eller distribuerar röstsedlar samt levererar röstlådor riskerar också efterföljder.

För att göra verklighet av hoten har den lokala polisen blivit beordrad att ingripa om en misstänkt omröstning äger rum, skriver The Guardian.

I förra veckan stängdes den officiella webbsidan för folkomröstningen ner för att ett dygn senare återuppstå med ny adress via den katalanska ledaren Carles Puigdemonts Twitterkonto. I ett sista försök att bryta dödläget har Carles Puigdemont och Barcelonas borgmästare Ada Colau skickat ett försoningsbrev till premiärminister Mariano Rajoy och den spanska kungen där de bett om en dialog kring en laglig folkomröstning. Mariano Rajoy gav dock kalla handen och menade att han "gärna för en dialog om allt förutom kring en folkomröstning och ett självstyre".

Konflikten till trots – katalanerna själva verkar måttligt intresserade av att bli ett eget land. Hur många som kommer att delta i omröstningen är fortfarande inte klart men en siffra visar på strax över hälften, 54 procent. Och stödet för en självständighet har minskat i takt med den sjunkande arbetslösheten. Bara 35 procent ställer sig bakom en självständighet, skriver Bloomberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?