1515
Annons

Konflikten hotar svenska hamnar

Flera direktanlöp till Göteborg läggs ned och nu hotas även containertrafiken till andra svenska hamnar på grund av hamnstriden i Göteborg.
Det hävdar Göteborgs hamns ordförande Ulrica Messing som nu manar statliga Medlingsinstitutet och parterna att hitta en snabb lösning.

ALLVAR. Ulrica Messing, ordförande för Göteborgs Hamn. Konflikten mellan Svenska hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg har pågått i över ett år.
ALLVAR. Ulrica Messing, ordförande för Göteborgs Hamn. Konflikten mellan Svenska hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg har pågått i över ett år.Bild:Jens Bornemann

”Vi ser tyvärr att konflikten i containerhamnen snarast eskalerar än börjar närma sig ett avslut. Det kommer i ett läge när Sveriges industri går urstarkt och sysselsättningen ökar mest av alla länder i EU, och hamnen investerat tungt för ökad kapacitet. Allt detta kan hotas på grund av konflikten”, säger Ulrica Messing.

Hon är ordförande i kommunala Göteborgs hamn som för några år sedan i en miljardaffär sålde driften av containerterminalen till den internationella hamnkoncernen APM Terminals. Men som Di löpande har rapporterat på-går sedan drygt ett år en allt mer omfattande konflikt mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Och nu larmar Göteborgs hamn om allt större negativa konsekvenser.

”Flera stora containerrederier med direktanlöp från Asien har lagt bokningsstopp på Göteborg. Det är oerhört allvarligt och kommer att slå mot både importen och exporten och leda till att varorna blir dyrare och att Sveriges konkurrenskraft drabbas”, säger Ulrica Messing.

Samtidigt har Göteborgs hamn fått signaler om att konflikten riskerar att få följdverkningar även i andra hamnar i Sverige, eftersom de börjar bli fulla med gods efter att en del av containervolymerna som normalt går via Göteborg har tvingats till andra vägar.

”Redare uppger att de överväger att lägga ned containertrafik även i andra hamnar i Sverige. Konsekvenserna är mycket, mycket stora inte bara ekonomiskt utan även miljömässigt. Det finns företag som tvingas flyga hem gods från Asien eller köra på lastbil till och från kontinenten”, säger Ulrica Messing.

På en presskonferens med anledning av den eskalerade konflikten i Sveriges största containerhamn var Göteborgs hamn kritisk mot både Medlingsinstitutet och parterna.

”Vi tycker att det går för långsamt och att parterna inte tar detta på tillräckligt allvar. Vi kommer nu att ta kontakt med medlarna för att framföra att tempot i förhandlingarna måste öka”, säger Ulrica Messing.

Hon varnar för att konflikten riskerar att bli samhällsfarlig för Sverige.

”Parterna måste inse hur oerhört mycket man sätter på spel och att konflikten inte bara hotar investeringar och jobb i hamnen utan i hela landet.”


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?