Annons

Komponentbrist hotar tillväxten i Småland: ”Oroande”

Hemmakontor och ökad digitalisering har stärkt redan starka kluster inom it och e-handel under pandemin. 

Samtidigt hotar bristen på kompetens och komponenter tillväxten i Småland.

På torsdagskvällen presenteras Gasellvinnarna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar.

Vinnarna presenteras klockan 22 på Di.se.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.
Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.Foto:Ernst Henry Photography

It-klustret i Kronobergs län, med Växjö som draglok, har fortsatt att gå starkt framåt under Coronakrisen.

”Pandemin har medfört att vi tagit stora digitala kliv inom många områden. Hemarbete och flexibilitet ställer nya krav på it, vilket också skapat mer affärer för it-bolag. Spelbolag och utveckling inom detta har också varit delar som klarat sig bra”, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.

”Även de industristarka tillverkningsföretagen i både Kronoberg och Kalmar går som ett spjut ekonomiskt. Där har omställningen gått till satsningar på nya teknikbranscher, som it, vilket gett stark ekonomisk avkastning och boostats extra under pandemin. Korttidspermitteringar har gjort att många tillverkande företag klarat sig bra. Nu är komponentbristen det stora hotet. Orderböckerna är fulla, men långa leveranstider och kraftigt höjda råvarupriser och fraktpriser är mycket oroande”, säger hon.

Både Kronobergs och Jönköpings län följer den nationella trenden med färre antal Gasellföretag i år. Mot strömmen går dock Kalmar län – som faktiskt ökar något.

”Kalmar län har många företag inom e-handel, som ökat under pandemin. Även för varutransporter och bygg har det varit högtryck genom hela pandemin”, säger hon.

Ulrica Bennesved ser nu en växande oro ute hos företagen gällande energiförsörjningen, vilket riskerar att bromsa kommande investeringar och klimatarbete. Största hindret för tillväxt är dock kompetensbristen, menar Ulrica Bennesved.

”8 av 10 företag uppger att det inte hittar rätt kompetens, samtidigt som var fjärde i arbetsför ålder inte försörjer sig själv. Vi har också stora utmaningar gällande arbetskraftsinvandring, då flera branscher är helt beroende av arbetskraft över gränserna. Här handlar det om skiftande behov, från It-specialister till arbetskraft inom gröna näringar.”

Innehåll från EKNAnnons

Ny EKN-undersökning om exporten: ”Trenden har vänt för små och medelstora företag”

Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.
Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Sedan svackan i början av pandemin har små och medelstora företag kraftigt ökat sin export.

Nu visar Exportkreditnämndens senaste undersökning att trenden vänder tillsammans med framtidsförväntningarna.

Läs mer om hur du kan säkra exportfinansiering i tuffa tider

Under tiden som följt efter Covid 19-pandemin har svensk export studsat tillbaka med råge. I EKN:s återkommande Demoskopundersökning om små och medelstora exportföretags utveckling och framtidsförväntningar såg man i februari 2022 att hela 45 procent av bolagen hade ökat sin export jämfört med samma kvartal året innan.

I den senaste undersökningen har trenden dock vänt och motsvarande andel har sjunkit till 34 procent. Samtidigt har 19 procent minskat sin export jämfört med samma period förra år – i februari var motsvarande andel bara nio procent.

– Efter pandemin var exportökningen brant för små och medelstora företag, men nu ser vi en försiktighet från företagen. De här bolagen är enormt duktiga på att känna av marknaden. De har hela tiden örat mot marknaden och kan nästa lukta sig till en marknadsförändring. Nu är de avvaktande, säger Carl-Johan Karlsson, EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Högre kostnader påverkar

En bidragande faktor till exportbolagens ökade försiktighet är högre kostnader. Priset på insatsvaror har ökat med 20 procent och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.

Även bolagens framtidsförväntningar på exporten har vänt nedåt i EKN:s senaste undersökning. 29 procent förväntar sig nu att deras export kommer att öka det närmaste kvartalet och 44 procent väntar sig en ökning de kommande 12 månaderna. Motsvarande andelar i februari var 47 respektive 63 procent.

Trots den nedåtgående kurvan vill dock Carl-Johan Karlsson inte dra på för stora växlar.

– Vi verkar befinna oss i lejonets gap och än vet vi inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss, säger han och fortsätter:

– Visst kan det gå fort när det väl går nedför, men undersökningen visar tydligt att vi inte är där nu. Som jämförelse kan vi titta på februari 2020 – då var bolagens förväntningar på exportökningar lägre än förväntningarna på exportminskningar. Vi är långt därifrån idag.

Dollarn som stötdämpare

Något annat som blir tydligt i den senaste undersökningen är enligt Carl-Johan Karlsson att små och medelstora exportföretag i större utsträckning har kunnat kompensera för sina ökade kostnader än bolag som inte exporterar.

– Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 25 procent. Med en sådan valutautveckling kan du sälja mindre men ändå öka dina exportintäkter – bara det visar vikten av att finnas på exportmarknaden.

Så här kan EKN stötta din satsning som direkt eller indirekt är kopplad till export 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera