1515

Komponentbrist hotar tillväxten i Småland: ”Oroande”

Hemmakontor och ökad digitalisering har stärkt redan starka kluster inom it och e-handel under pandemin. 

Samtidigt hotar bristen på kompetens och komponenter tillväxten i Småland.

På torsdagskvällen presenteras Gasellvinnarna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar.

Vinnarna presenteras klockan 22 på Di.se.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.
Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.Foto:Ernst Henry Photography

It-klustret i Kronobergs län, med Växjö som draglok, har fortsatt att gå starkt framåt under Coronakrisen.

”Pandemin har medfört att vi tagit stora digitala kliv inom många områden. Hemarbete och flexibilitet ställer nya krav på it, vilket också skapat mer affärer för it-bolag. Spelbolag och utveckling inom detta har också varit delar som klarat sig bra”, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län.

”Även de industristarka tillverkningsföretagen i både Kronoberg och Kalmar går som ett spjut ekonomiskt. Där har omställningen gått till satsningar på nya teknikbranscher, som it, vilket gett stark ekonomisk avkastning och boostats extra under pandemin. Korttidspermitteringar har gjort att många tillverkande företag klarat sig bra. Nu är komponentbristen det stora hotet. Orderböckerna är fulla, men långa leveranstider och kraftigt höjda råvarupriser och fraktpriser är mycket oroande”, säger hon.

Både Kronobergs och Jönköpings län följer den nationella trenden med färre antal Gasellföretag i år. Mot strömmen går dock Kalmar län – som faktiskt ökar något.

”Kalmar län har många företag inom e-handel, som ökat under pandemin. Även för varutransporter och bygg har det varit högtryck genom hela pandemin”, säger hon.

Ulrica Bennesved ser nu en växande oro ute hos företagen gällande energiförsörjningen, vilket riskerar att bromsa kommande investeringar och klimatarbete. Största hindret för tillväxt är dock kompetensbristen, menar Ulrica Bennesved.

”8 av 10 företag uppger att det inte hittar rätt kompetens, samtidigt som var fjärde i arbetsför ålder inte försörjer sig själv. Vi har också stora utmaningar gällande arbetskraftsinvandring, då flera branscher är helt beroende av arbetskraft över gränserna. Här handlar det om skiftande behov, från It-specialister till arbetskraft inom gröna näringar.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?