Annons

Kommunval leder vidare mot Castros ersättare

Kuba gick till kommunalval på söndagen. Och även om inga oppositionella kandiderade till de cirka 12.500 platserna i lokala organ är det ändå starten på en process som ska leda till att Raúl Castro lämnar över till nästa president.

Kubas president Raul Castro.
Kubas president Raul Castro.Bild:Desmond Boylan

Valet leder vidare in i en sluten, hårt kontrollerad flerstegsprocess som ska kulminera i februari med valet av Castros efterträdare. Det skulle innebära att landet för första gången på nästan sex decennier sannolikt inte leds av någon som heter Castro samt det första generationsskiftet i kubansk politik sedan revolutionen 1959 som leddes av Raúl Castros bror Fidel.

Raúl Castro väntas ändå behålla posten som ledare för det allsmäktiga kommunistpartiet. Han kommer att vara 90 år när hans mandat på den posten löper ut 2021.

Omkring åtta miljoner kubaner är röstberättiga i kommunalvalet, landets enda direkta val. Det kom dagen efter att Kuba högtidlighöll årsdagen av Fidel Castros död.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?