Annons

Kommunernas lånefest fortsätter

Sveriges kommuner fortsätter att låna till stora investeringar. Störst skuld per invånare har Södertälje kommun med 109.000 kronor. Det skriver Dagens Samhälle.

Bild:Colourbox

Kommunsektorn lånar som aldrig förr. Under fjolåret växte låneskulden i kommun- och landstingskoncerner med 10 procent till 550 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle.

Bakom den kraftiga ökningen är en pågående investeringsvåg och kommunsektorn investerade totalt 133 miljarder kronor under 2015.

”Många kommuner har en hög målsättning om att egenfinansiera alla investeringar. Nu är behoven så stora att vi ser att kommunerna frångår det en period, och det är inte så konstigt”, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på Kommuninvest, till Dagens Samhälle.

En av de kommuner där det investeras flitigast är Trollhättan där låneskulden har vuxit från 3 miljarder kronor till 5 miljarder kronor på kort tid. Detta ger även Trollhättan en plats bland de kommunerna med högst skuld per invånare.

”Till 2026 är planen att de långfristiga lånen växer till cirka 11 miljarder kronor, det är dramatiskt så sett”, säger Dan Jonasson, ekonomichef för Trollhättan, till Dagens Samhälle.

Ambitionen är att Trollhättan ska växa från 56.000 invånare till 70.000 invånare fram till 2030. För att detta ska lyckas planerar man för 1.000-1.300 lägenheter, skolor, förskolor, centrumutveckling samt en förtätning.

Trollhättans nuvarande skuld uppgår till 91.000 kronor per invånare vilket är den sjätte högsta siffran bland Sveriges kommuner. Störst skuld per invånare har Södertälje med 109.000 kronor följt av Vimmerby med 106.000 kronor.

https://infogr.am/4317ffc9-5e6a-400a-b8aa-c15e513fe666

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?