Annons

Kommunernas lånebörda ökar

Under 2015 växte kommunsektorns lånebörda rejält, med 10 procent, rapporterar Dagens Samhälle.

Det är en rekordökning av lånen, som under året uppgick till 550 miljarder kronor och ska räcka till investeringar i bostäder, skolor, sjukhus och vägar.

Ökningen är på 48 miljarder kronor, visar en rapport från kreditmarknadsbolaget Kommuninvest.

"Många kommuner har en hög målsättning att egenfinansiera alla investeringar. Nu är behoven så stora att vi ser att kommuner frångår det en period", säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på Kommuninvest, till tidningen.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varnar för lättvindigt lånande, då det inte syns någon avmattning framöver när det gäller investeringsbehoven.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?