1515

Kommunerna vill stoppa finansmannens köp av Ingessons fastighet

Finansmannen Gustaf Douglas köp av en skogsfastighet i Kinda och Ydre har stött på patrull. Lokala politiker och markägare vill stoppa affären, rapporterar tidningen ATL.

Gustaf Douglas och Klas Ingesson
Gustaf Douglas och Klas Ingesson

Finansmannen Gustaf Douglas har skrivit på ett kontrakt för att köpa den tidigare fotbollsstjärnan Klas Ingessons skogsfastighet Bjärkefall för 101 miljoner kronor.

Den 900 hektar stora fastigheten ligger i Kinda och Ydre kommun. Eftersom fastigheten ligger i ett glesbygdsområde krävs förvärvstillstånd för att få en lagfart.

Men Gustaf Douglas välkomnas inte av idel öppna armar i kommunen. Hans Måhagen, ordföranden för kommunstyrelsen i Kinda, säger att han skulle fördra att marken såldes till lokala entreprenörer.

"Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen", säger han till ATL.

Både Kinda och Ydre kommun är remissinstanser inför länsstyrelsens beslut om förvärvstillståndet och har nu lämnat in sina remissvar. Bland annat har Kinda kommun yrkat på att Gustaf Douglas ska förklara hur byggnadsbeståndet ska se ut och användas samt om finansmannen tänker bosätta sig på gården.

Gustaf Douglas äger sedan tidigare Boxholms Skogar AB som förvaltar dryga 34.000 hektar skogsmark i området enligt ATL. Dessutom köpte han 1.000 hektar skogsmark intill Bjärkefall ifjol.

Gustaf Douglas har inte gått att nå för en kommentar. Men det kommer att bli permanent- och fritidsboende i byggnaderna enligt Eric Carpholm, tidigare vd på Boxholms Skogar och kontaktperson för ansökan om förvärvstillstånd.

"De som är bekanta med hans andra fastigheter vet att Gustaf Douglas är en långsiktig ägare och ingen behöver vara rädd för att få honom till granne", säger han till ATL.

Det är ovanligt att privatpersoner får avslag enligt Anders Eliasson, handläggare på Länsstyrelsen.

"Vi har inte haft så mycket synpunkter och intressenter kring en affär på tio år", säger han till ATL.

En grupp lokala markägare säger sig vilja köpa fastigheten för samma summa som Gustaf Douglas erbjudit. De anser att det går att ifrågasätta att Bjärkefall faktiskt köps av en privatperson eftersom Gustaf Douglas med familj sedan tidigare äger mycket mark genom bolag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?