1515

Kommunerna vill ha mer pengar – 20 miljarder räcker inte nu

Kommunerna får historiskt stora tillskott för att klara coronakrisen. Ändå bedöms pengarna bara räcka till att täcka skattebortfallet – i bästa fall.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har nu vänt sig till regeringen för att få garantier om att staten står för extrakostnader i vården, som utlovat.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.
Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.Foto:Rickard L Eriksson, Rickard L Eriksson, Rickard L Eriksson

I onsdags presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Den var historisk på många sätt, men en av de stora utgiftsposterna var 20 miljarder till kommuner och regioner.

Det mesta av detta – 15 miljarder – är statsbidrag med anledning av virusutbrottet.

”Det är mycket pengar, men vi ser inte att det kan täcka något annat än förlorade skatteintäkter – om vi skulle ha tur”, säger Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.

Hon hänvisar till bedömningar från Konjunkturinstitutet (KI), som i sitt bästa scenario uppskattar skattebortfallet till ungefär den storleksordningen.

”Att 15 miljarder dessutom skulle räcka till att täcka förluster för kollektivtrafik, småflygplatser och annat, det går inte”, säger hon.

Många kommuner gör nu insatser för att rädda sitt lokala näringsliv, till exempel genom att ge uppskov med hyror och kommunala avgifter. Om företag går i konkurs och människor förlorar jobbet så slår det direkt på skatteintäkterna.

Kollektivtrafiken är ett annat bekymmer, främst i större städer. Totalt beräknas kollektivtrafiken i landet nu tappa 1 miljard kronor i månaden.

”Det är ändå försiktigt räknat, ju längre det här pågår desto större blir förlusten när periodkort inte förnyas”, säger Annika Wallenskog.

Regeringen och samarbetspartierna C och L har lovat att kommuner och regioner ska få ersättning för merkostnader på grund av covid-19 i hälso- och sjukvården. Tre miljarder har avsatts för detta i vårbudgeten, men regeringen beskriver det som att det i princip är löpande räkning som gäller.

”Jag vill upprepa, pengar kommer inte att vara ett problem i ert arbete med att begränsa smittspridningen och vårda sjuka, utan staten står för extraordinära kostnader som är kopplade till just det här virusutbrottet, oavsett vad notan hamnar på”, sade statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen,

Men SKR får det inte att gå ihop med hur regeringen har formulerat sig i förordningen, som styr stödet.

Där står att statsbidraget får ges ”i mån av tillgång på medel” och att Socialstyrelsen får prioritera mellan inkomna ansökningar.

”Tittar man på förordningen kan man bli orolig”, säger Annika Wallenskog.

SKR har därför gjort en hemställan till regeringen, där den uppmanas att ge garantier för att skäliga merkostnader kommer att ersättas.

Till saken hör att SKR får dåliga vibbar av texten, eftersom den påminner om migrationskrisen.

”Exakt på det här sättet var ersättningen för migrationskostnader skriven, och där föranledde det jättestora problem”, säger Annika Wallenskog.

Hon beskriver långa väntetider och byråkrati, att kommuner inte fick ersättning för allt man hade ansökt om eller att pengarna helt enkelt var slut.

”Det kunde ta år innan pengarna betalades ut. Vi vill verkligen inte att det ska upprepas”, säger hon.

Ännu har regeringen inte svarat på SKR:s hemställan.

Coronakrisen kommer i ett läge där många kommuner och regioner redan hade en ansträngd ekonomi. Allt fler unga och ännu fler äldre gör att behoven av nya förskolor, skolor, sjukvård och äldreboenden ökar. Nu kommer lågkonjunkturen och försvårar kommunernas situation ytterligare.

 


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?