1515

Kommunerna vill ha mer pengar – 20 miljarder räcker inte nu

Kommunerna får historiskt stora tillskott för att klara coronakrisen. Ändå bedöms pengarna bara räcka till att täcka skattebortfallet – i bästa fall.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har nu vänt sig till regeringen för att få garantier om att staten står för extrakostnader i vården, som utlovat.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.
Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.Foto:Rickard L Eriksson, Rickard L Eriksson, Rickard L Eriksson

I onsdags presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Den var historisk på många sätt, men en av de stora utgiftsposterna var 20 miljarder till kommuner och regioner.

Det mesta av detta – 15 miljarder – är statsbidrag med anledning av virusutbrottet.

”Det är mycket pengar, men vi ser inte att det kan täcka något annat än förlorade skatteintäkter – om vi skulle ha tur”, säger Annika Wallenskog, chefekonom på SKR.

Hon hänvisar till bedömningar från Konjunkturinstitutet (KI), som i sitt bästa scenario uppskattar skattebortfallet till ungefär den storleksordningen.

”Att 15 miljarder dessutom skulle räcka till att täcka förluster för kollektivtrafik, småflygplatser och annat, det går inte”, säger hon.

Många kommuner gör nu insatser för att rädda sitt lokala näringsliv, till exempel genom att ge uppskov med hyror och kommunala avgifter. Om företag går i konkurs och människor förlorar jobbet så slår det direkt på skatteintäkterna.

Kollektivtrafiken är ett annat bekymmer, främst i större städer. Totalt beräknas kollektivtrafiken i landet nu tappa 1 miljard kronor i månaden.

”Det är ändå försiktigt räknat, ju längre det här pågår desto större blir förlusten när periodkort inte förnyas”, säger Annika Wallenskog.

Regeringen och samarbetspartierna C och L har lovat att kommuner och regioner ska få ersättning för merkostnader på grund av covid-19 i hälso- och sjukvården. Tre miljarder har avsatts för detta i vårbudgeten, men regeringen beskriver det som att det i princip är löpande räkning som gäller.

”Jag vill upprepa, pengar kommer inte att vara ett problem i ert arbete med att begränsa smittspridningen och vårda sjuka, utan staten står för extraordinära kostnader som är kopplade till just det här virusutbrottet, oavsett vad notan hamnar på”, sade statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen,

Men SKR får det inte att gå ihop med hur regeringen har formulerat sig i förordningen, som styr stödet.

Där står att statsbidraget får ges ”i mån av tillgång på medel” och att Socialstyrelsen får prioritera mellan inkomna ansökningar.

”Tittar man på förordningen kan man bli orolig”, säger Annika Wallenskog.

SKR har därför gjort en hemställan till regeringen, där den uppmanas att ge garantier för att skäliga merkostnader kommer att ersättas.

Till saken hör att SKR får dåliga vibbar av texten, eftersom den påminner om migrationskrisen.

”Exakt på det här sättet var ersättningen för migrationskostnader skriven, och där föranledde det jättestora problem”, säger Annika Wallenskog.

Hon beskriver långa väntetider och byråkrati, att kommuner inte fick ersättning för allt man hade ansökt om eller att pengarna helt enkelt var slut.

”Det kunde ta år innan pengarna betalades ut. Vi vill verkligen inte att det ska upprepas”, säger hon.

Ännu har regeringen inte svarat på SKR:s hemställan.

Coronakrisen kommer i ett läge där många kommuner och regioner redan hade en ansträngd ekonomi. Allt fler unga och ännu fler äldre gör att behoven av nya förskolor, skolor, sjukvård och äldreboenden ökar. Nu kommer lågkonjunkturen och försvårar kommunernas situation ytterligare.

 


Innehåll från NorconsultAnnons

Bygg- och anläggningssektorn vill öka tempot i klimatarbetet

Aktörer från hela bygg- och anläggningssektorns värdekedja har skrivit på en färdplan som ska bidra till att nå Sveriges klimatmål till 2045. Teknik för att nära nog halvera utsläppen till 2030 är redan på plats. Nu uppmanar Norconsult beställare att ställa högre krav i sina upphandlingar så att branschen snabbare kan uppnå klimatkraven och därmed ge Sverige ett försprång.

Enligt det klimatpolitiska rådet minskade utsläppen tillfälligt under 2020, både globalt och i Sverige. Utsläppsminskningen var historiskt stor, omkring 7 %, men samtidigt inte större än vad som krävs varje år fram till nollutsläpp för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det ger en fingervisning om skalan på den omställning vi står inför.

Om Sverige ska leva upp till målsättningarna i Parisavtalet får vi inte släppa ut mer än cirka 300 miljoner ton koldioxid. Den återstående mängden kallas för koldioxidbudget, en modell för att konkretisera Sveriges kvarvarande ändliga utsläppsutrymme för ett specifikt temperaturmål. Med de senaste årens nationella utsläppsnivåer omkring 50 miljoner ton per år kan kolbudgeten för 1,5-gradersmålet vara förbrukad redan om några år.

Varje ton spelar roll 

– Vi behöver minska våra koldioxidutsläpp med cirka 17 % årligen för att inte spräcka koldioxidbudgeten. I flera branscher är sådana utsläppsminskningar flera år bort. Men vi inom bygg- och anläggning har potential att börja redan i dag. Varje ton spelar roll och ju tidigare vi agerar desto mindre kommer de totala utsläppen att bli, säger Theo Voulgaridis, hållbarhetsstrateg på Norconsult.

Det Norconsult vill se nu är 1: skarpa krav om att klimatpåverkan ska hanteras tidigt i plan- och byggprocessen med mål om att minimera utsläpp ur ett livscykelperspektiv. Utsläppsminskningarna ska också tydligt kopplas till framtagna kolbudgetar på lokal och regional nivå. 2: systematisk uppföljning av klimatkraven, det ska vara lönsamt att minimera utsläppen och kostsamt att inte göra det.

– Vi bör se omställningen som en affärsmöjlighet där svenska företag kan ligga i framkant med en kompetens som ingen kan konkurrera med. Det skapar möjligheter för branschen och Sverige att vara både en klimatförebild och kunna exportera vår kunskap, säger Ljot Strömseng, vd för Norconsult.

Om Norconsult

Norconsult drivs och ägs av specialister inom arkitektur, bygg, energi, industri, infrastruktur, miljö, samhällsplanering, vatten, avlopp och en del annat som får livet att fungera. Tillsammans är vi samhällsbyggare med helhetssyn som tror på kraften i samarbete och kreativitet. Vi är 4600 medarbetare varav 950 sitter i Sverige fördelade på 33 kontor från norr till söder.

Läs mer om Norconsult här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norconsult och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?