1515
Annons

Kommunerna vill bygga mer bostäder

Den stora bostadsbristen gör sig påmind i en stor undersökning bland Sveriges kommunpolitiker. Nio av tio ser stort behov av att bygga bostäder.

Men synen på hinder skiljer sig mellan de borgerliga och de rödgröna.

 

Bild:Fredrik Sandberg

Det är Demoskop som på uppdrag av Sveriges Byggindustrier har intervjuat drygt 4.000 kommunpolitiker. 92 procent ser behovet av att bygga bostäder i den egna kommunen som mycket stort eller ganska stort.

”Det bekräftar den bild vi har. Många mindre kommuner söker med ljus och lykta för att ordna tak över huvudet åt flyktingar. Och de större städerna växer vilket ökar bostadsbristen där”, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

En majoritet av kommunpolitikerna ser också stort behov av nya lokaler för vård, skola och omsorg samt ny infrastruktur. Behovet av nyproduktion är större i storstäderna, visar undersökningen.

Totalt 58 procent anser att tillgången på bostäder är mycket dålig eller dålig i deras kommun, medan endast 12 procent anser att den är bra eller mycket bra.

”En del kommuner har inte byggt på många år. De har längre startsträcka – det får man ha all respekt för”, säger Björn Wellhagen.

Överklaganden av detaljplaner och bygglov upplevs som det största hindret för nybyggnation, och särskilt i storstäderna. Hushållens betalningsförmåga för hyresbostäder ses också som en stor bromskloss.

Medan de borgerliga politikerna ser mer hinder i regleringar, såsom överklaganden, strandskyddsregler och regler om riksintressen, är de rödgröna mer bekymrade över hushållens betalningsförmåga för hyresbostäder och hushållens möjlighet att ordna med finansiering.

”Om de rödgröna kommunpolitikerna oroar sig för restriktioner, som amorteringskrav och ett eventuellt skuldkvotstak, så är det intressant, för då går man emot rikspolitiken som försöker strama åt”, säger Björn Wellhagen.

Det behövs en blocköverskridande överenskommelse som ger en långsiktig bostadspolitik, anser han.

”Löser man inte knutarna kring skattefrågorna och hyressättningssystemet kan man inte få en fungerande bostadsmarknad. Men jag kan inte se att det finns grogrund för det förrän efter valet.”

Regeringen satte i februari i gång en genomgripande översyn av byggreglerna. Men hur det befintliga regelsystemet används är en viktigare fråga än ytterligare regelförenklingar, anser Björn Wellhagen.

”Det behövs en mer enhetlig tillämpning över landet och inom kommuner och länsstyrelser. Vi ser exempel där olika handläggare har olika uppfattning om hur regelsystemet ska tillämpas.”

För att kunna bygga mer är det också viktigt att investeringarna i infrastruktur stödjer ett ökat bostadsbyggande, menar Björn Wellhagen.

Brist på kompetens och kapacitet i byggbranschen är ett problem som bekymrar särskilt liberala och moderata kommunpolitiker.

Björn Wellhagen pekar på bristen på både yrkesarbetare, tjänstemän och på planhandläggare i kommunerna.

”De flesta har fulla orderböcker nu och skulle gärna ta mer jobb om de hade mer personal.”

 

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/12171uHdTSio/


Ny typ av Swish-bedrägerier mot butiker

De senaste veckorna har en ny form av bedrägerier uppdagats efter att flera butiker runtom i landet har drabbats. Det handlar om en falsk ”Swish-app” som lurar personen i kassan att man har betalat för varorna, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Foto:Bengt Jansson

Enligt Lotta Mauritzson, vid polisens nationella bedrägericentrum, sprids apparna exempelvis via Tiktok och Instagram, och det är främst yngre personer som använder sig av dessa – en del är yngre än 18 år.

”Det kan vara ganska kännbart för visa företagare om man inte får in de här pengarna. I de exempel som vi har sett har det varit upp till 600 kronor vid ett tillfälle och det kan ju vara ganska mycket pengar”, säger Mauritzson, till kanalen.

För en butik i Norrköping har bedrägerierna lett till att man har slutat acceptera Swish som betalningsmetod.

”Det här är en ny företeelse och vi får se hur utredningsläget kommer att se ut framöver, säger hon”, till SVT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?