1515

Kommunerna kopierar Falkenbergs succékoncept

Hittills har deras jakt på ödehus dragit in knappt 2 miljoner kronor i ökade skatteintäkter till kommunen.

Snart kan Falkenbergs succérecept sprida sig i landet. 

Foto:Björn Lindahl/Aftonbladet/TT, Björn Lindahl

”Det har aldrig funnits så många fastighetsobjekt i sämre skick ute till försäljning i kommunen som nu”, säger Jennifer Erlandsson, projektledare på Falkenbergs kommun.

Det var hösten 2017 som jakten på ödehus började. Men inspiration från byalaget i Reselebygden, som kollegorna Jennifer Erlandsson och Karin Torstensson träffade under ett studiebesök i Örnsköldsvik, gjorde de en husinventering på Falkenbergs landsbygd. Med hjälp av fastighetsregistret kartlade de vilka hus som fanns i kommunen där ägaren inte var folkbokförd. 

”Vi jobbar båda med landsbygdsfrågor i kommunen och i våra tjänster reste vi mycket i kommunen och noterade att många hus verkade stå öde”, säger Jennifer Erlandsson. Resultatet av kartläggningen blev att det fanns 1.300 hus där fastighetsägaren inte var skriven och som potentiellt kunde vänta på en ny ägare eller ny hyresgäst. Jennifer Erlandsson och Karin Torstensson skickade vykort till ägarna med uppmaningen att ta kontakt om de var intresserade av att sälja eller hyra ut sina fastigheter. I en första vända kom ett trettiotal hus ut på marknaden, antingen till försäljning eller för uthyrning. I dagsläget finns ytterligare femton hus ute.

”Vi har en lista på 124 företagare som anmält intresse att flytta till Falkenbergs landsbygd och som vi försöker matcha med de hus som kommer loss”, säger Jennifer Erlandsson. 

De flesta av entreprenörerna på listan driver i dag tjänsteföretag i storstäderna.

”Många är företagare inom bland annat it. De kan driva sitt företag var som helst, Falkenberg har ett välutbyggt fibernät och dessa personer lockas av att bo på landsbygden”, säger Jennifer Erlandsson. 

Hon bedömer att projektet hittills har lett till ett fyrtiotal nya kommuninvånare. Enligt Ekonomifakta bidrar varje invånare i Falkenberg med i snitt 42.000 kronor i skatteintäkter. Husinventeringsprojektet ger därmed ett tillskott till kommunkassan på cirka 1,7 Mkr. 

”Syftet med projektet är att få fler unga människor att kunna flytta till landsbygden. Det är ett måste för att kunna behålla en kommunal service som förskolor och skolor”, säger Jennifer Erlandssson. 

Men avsikten har också varit att ”bråka” med landsbygdens varumärke. 

”Det finns en föreställning om att det bara är kufar som bor på landet och media har en tendens att skriva när butiken lägger ned men sällan om positiva nyheter som visar på engagemang och drivkraft. Det vi vill få fram är att vi som bor här faktiskt vill bo här och lever våra drömliv” säger Jennifer Erlandsson, som själv driver en hästgård vid sidan av jobbet på kommunen.

Projektets framgång, som flera gånger har uppmärksammats i media, har spritt sig bland landets kommunala näringslivsutvecklare. Ett 20-tal kommuner spridda över landet har hört av sig till Falkenberg för att ta del av deras framgångsrecept. Svenljunga och Hudiksvall står i startgroparna för en inventering. 

”Många kommuner är intresserade av hur vi gjorde kartläggningen för att själva kunna göra en husinventering”, säger Jennifer Erlandsson. 

Nästa steg i Falkenberg är ett samarbete med grannkommunen Hylte. Tanken är att de ska kunna dela med sig av både hus och företagare. Men kommunen, som hittills endast har riktat sig till företagare, planerar också att göra kampanjer till privatpersoner. 

”Vi jobbar med näringslivsutveckling och har därför jobbat mot företagare. Men vi har också viss kompetensbrist i vår kommun och behöver bli fler som kan utveckla kommunen även som anställda”, säger Jennifer Erlandsson.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?