ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kommuner vägrar ta emot flyktingar - får hård kritik

  • Etableringsminister Ylva Johansson Foto: Anders Wiklund

Etableringsminister Ylva Johansson markerar mot kommuner som sätter sig på tvären och inte tar emot flyktingar.

Häromdagen beslutade Ekerö kommun att inte ta emot alla de flyktingar som de ska enligt bosättningslagen från i våras då kommunen har slut på värdiga bostäder. Ylva Johansson är upprörd.

”Jag utgår ifrån att kommuner följer lagen. Det brukar vi göra i Sverige”, säger hon och pekar på att situationen inte är svårare på Ekerö än för andra kommuner.

Men revolten i Ekerö kan följas av fler spår SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. I en enkät som SVT gjorde nyligen var det endast tre Stockholmskommuner som trodde sig klara sin tilldelning. För drygt två veckor sedan skrev 23 M-kommunalråd och oppositionsråd i Stockholm till regeringen och bad om en flyktingpaus.

Härom veckan kom liknande krav från Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

De 21.000 flyktingar som omfattas av tvångslagen är bara en mindre del av de 76.000 flyktingar som i år flyttar till en kommun för att etablera sig. Skulle Moderaterna få sin vilja skulle fler välja eget boende på orter där det redan är många nyanlända, spår Ylva Johansson.

”Jag tycker inte det är rimligt”, säger hon.

Leif Gripestam (M) kommunstyrelseordförande i Täby, vars kommun bara har tagit emot cirka 100 av 273 anvisade flyktingar i år tycker regeringen lämnar kommunerna i sticket.

”Staten måste tala om för kommunerna vilken lag vi ska bryta mot. Å ena sidan har du tvångslagen å andra sidan ska vi lösa detta måste vi bryta mot plan- och bygglagen, brandskyddslagen och upphandlingslagen.”

Vilken lag ska de bryta mot?
”Det där ställer jag inte upp på”, säger Ylva Johansson.

Tillsammans med migrationsminister Morgan Johansson (S) och bostadsminister Peter Eriksson (MP) träffade hon på torsdagen SKL:s ledning och pratade om åtgärder för att underlätta för kommunerna.

”Vi hade en lång rad konkreta saker uppe, men att förlänga tiden innan man flytta till kommunerna fanns inte med”, säger hon.

Migrationsverket planerar att säga upp 7.000 platser på asylboenden i år och 34.000 nästa år.

”Jag tror att Bert Karlsson och andra måste träda in igen. Staten krockar mot verkligheten”, säger Leif Gripestam.

Stockholm kommun har tagit emot 800 av de 2.810 som kommunen ska enligt lag.
”Vår målsättning är naturligtvis att klara av det här”, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer