Annons

Kommuner tar strid – trotsar regeringsbeslut om hemtjänst

Regeringen säger nej till att låta kommuner neka sommargäster hemtjänst. Ett besked som upprör – och flera kommuner väljer att trotsa regeringens beslut.

”Vi kommer fortsätta att säga nej”, säger Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) till TT.

Foto:Pontus Lundahl/TT

På samma sätt resonerar Sotenäs kommun.

”Vi håller på linjen att neka hemtjänst tills vidare”, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Han menar att sommargäster som kräver insatser riskerar att leda till en extra belastning på en redan ansträngd vårdpersonal.

”I normala fall kan vi hjälpa alla men nu är det väldigt speciellt och vårdpersonalen har redan nu jobbat hårt”, säger Abrahamsson.

Frågan om hemtjänst för sommargäster har varit omdebatterad under våren. Regeringen har pressats av både kommuner och riksdagens socialutskott att tillfälligt ändra lagstiftningen.

I onsdags gav regeringen däremot kalla handen till en ändrad lagstiftning, rapporterade Hallands Nyheter. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är en liknande åtgärd komplicerad och kräver en grundlig juridisk analys.

”En sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt beredningsunderlag och konsekvensanalys. De signaler jag fått under våren tyder även på att kommunerna själva lyckats lösa detta genom dialog”, säger Hallengren i en skriftlig kommentar till TT.

Att lösa problemet via dialog fungerar dock inte, enligt Catharina Bråkenhielm.

”Samtal räcker inte om man har ansökt om att få hemtjänst för att vara i sitt fritidshus. Vi samtalar alltid med personers hemkommuner för att veta vad personerna har för insatser i sin hemkommun”, säger Catharina Bråkenhielm.

”Men nu när vi helst inte vill att de kommer hit räcker det inte med ett samtal för vi har inte makten att säga nej lagmässigt”, fortsätter hon.

Dessutom, anser Bråkenhielm, skickar beskedet fel signaler.

”Vi ser ju invasionen av turister här nu och det känns inte jättebra att äldre, den gruppen vi ska värna, är mitt i allt det här. Det rimmar inte alls.”

Bråkenhielm räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

Orust har tidigare nekat sommargäster hemtjänst och därmed brutit mot socialtjänstlagen – och det kommer man göra även i fortsättningen.

”För oss ändrar det här ingenting alls egentligen. Vi kommer fortsätta att säga nej”, säger Bråkenhielm.

I Sotenäs uppskattas runt 25–30 sommargäster vara i behov av hemtjänst, vilket i detta läge kan innebära stora problem.

”Vår personal behöver fokusera på det vi redan har att hantera. De behöver få semester och ett sånt här beslut kan förändra det. Det är ett svårt pussel att lägga”, säger Mats Abrahamsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?