1515
Annons

Kommuner ska vara redo för krig

Sveriges kommuner ska öka sin krigsberedskap. Det kräver MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, som har skickat ut ett brev till säkerhetscheferna i landets kommuner.

"Det ställer höga krav på... operativt tempo, beslutsfattande, informationsdelning, kriskommunikation, flexibilitet, robusthet och att hantera hemliga uppgifter", står det i brevet som Sydsvenskan rapporterar om.

Bakgrunden är ett regeringsbeslut från i fjol om att Sverige ska återfå ett civilt försvar. Totalförsvarsplaneringen från kalla kriget ska tas upp igen och syftet med brevet är att förbereda kommunerna på ett eventuellt krigstillstånd.

"Ingen pekar på att krig är sannolikt, men vi har regeringens uppdrag att planera för det", säger Svante Werger, informationschef på MSB, till Sydsvenskan.

Flera säkerhetschefer som tidningen pratat med är kritiska. De tycker att statens krav på kommunerna är orealistiska, att det är oklart hur man ska gå till väga och hur allt ska finansieras.


Ordförande lämnar Ilija Batljans ägarbolag

Ordföranden Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest, som ägs av Ilija Batljan och är huvudägare i fastighetsbolaget SBB. Advokaten lämnar även sitt uppdrag för Ilija Batljans andra ägarbolag Health Runner.

Enligt Ilija Batljan görs ändringen efter kritik från blankarfirman Viceroy.

Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest.
Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest.Foto:Press/Oskar Omne

Fredrik Råsberg är advokat, specialiserad inom fastighets- och finansieringsjuridik med huvudsakligt fokus på fastighetstransaktioner, och har fram till nu varit styrelseordförande i SBB:s huvudägare Ilija Batljan Invest. Men enligt en anmälan till Bolagsverket har han lämnat sin post.

Anmälan kom in till Bolagsverket på måndagen den 4 juli och är undertecknad den 30 juni.

Enligt ett stämmoprotokoll som är inlämnat till Bolagsverket lämnade Fredrik Råsberg ordförandeposten i Ilija Batljan Invest redan vid årsstämman den 29 april i år. Trots det har han som ordförande undertecknat bolagets rapport för första kvartalet, med datering den 31 maj – alltså mer än en månad efter att han enligt stämmoprotokollet lämnade styrelsen.

Därutöver står Fredrik Råsberg fortfarande som ordförande på hemsidan för Ilija Batljan Invest.

Ilija Batljan uppger för Di att Fredrik Råsberg lämnar på grund av den kritik som kommit från blankarfirman Viceroy, som släppte sin första kritiska rapport om SBB i februari i år.

”Det var en av frågorna som lyftes i Viceroy-rapporten, att han var ordförande i mina bolag. Vi har jobbat väldigt fokuserat för att adressera alla frågor som har väckts, oavsett relevansen”, säger Ilija Batljan.

”Jag prioriterar SBB framför mina verksamheter”, fortsätter han.

Att Fredrik Råsberg i egenskap av ordförande skrivit under Ilija Batljan Invests kvartalsrapport mer än en månad efter att han enligt stämmoprotollet lämnade styrelsen förklarar Ilija Batljan med att Fredrik Råsberg ”tjänstgör till dess att ändringsanmälan gått in”, det vill säga till dess att den av stämman beslutade ändringen har anmälts till Bolagsverket.

”Jag har inte hunnit se till att grejerna kommer in förrän nu”, säger Ilija Batljan.

Fredrik Råsberg ger samma förklaring i ett mejl till Di.

”Det är korrekt att årsstämman i IB Invest hölls den 29 april. Oavsett tidpunkten för stämmans beslut om val av styrelse så får ändringar i styrelsens sammansättning först verkan från den tidpunkt då anmälan om ändringen kommit in till Bolagsverket, vilket skedde den 4 juli”, skriver han.

”Med hänsyn till att ändringen inte fått verkan den 31 maj skrev jag följaktligen under Q1-rapporten så att den skulle undertecknas av samtliga till Bolagsverket anmälda ledamöter vid den tidpunkten.”

Fredrik Råsberg är även avanmäld som styrelsesuppleant i Ilija Batljans bolag Health Runner, genom viljet han äger merparten av aktierna i Ilija Batljan Invest och indirekt i SBB – det kan enkelt beskrivas som toppen i Ilija Batljans koncernstruktur. Även den anmälan inkom till Bolagsverket den 4 juli.

Enligt anmälan till Bolagsverket ska Sanja Batljan, Ilija Batljans hustru, tillträda som ny styrelsemedlem i Ilija Batljan Invest. Stämmoprotokoll visar att hon valdes in i styrelsen redan den 29 april i år. Sedan tidigare sitter förutom Ilija Batljan själv även parets dotter Mia Batljan i styrelsen.

Mia Batljan ska nu även ersätta Fredrik Råsberg i bolaget Health Runner.

SBB har under 2022 straffats hårt på både börsen och kreditmarknaden. Aktien har tappat cirka 75 procent på Stockholmsbörsen, vilket är betydligt mer än den generellt pressade fastighetssektorn. Bolaget har även utsatts för hård kritik från blankare, vilken avfärdats av Ilija Batljan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?