1515
Annons

Kommunal oro för bredbandsstrategi

Sveriges kommuner och landsting (SKL) anser att de kommunala stadsnäten behandlas orättvist i regeringens nya bredbandsstrategi. Den innehåller ingen uppmuntran, men många pekpinnar, enligt SKL.
"Det håller jag inte med om. Till skillnad från den förra strategin poängterar vi nu att kommunerna har en roll att spela", säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

I bredbandsstrategin från 2009 slogs fast att 90 procent av hushållen och företagen skulle ha tillgång minst 100 Mbit/s senast 2020. I den nya strategin som presenterades nyligen höjs procentsatsen till 95 procent och även hastigheten på uppkopplingarna ökas.

Infrastrukturminister Peter Eriksson (MP) slår i strategin också fast att rollerna och reglerna på bredbandsmarknaden ska bli tydligare. Han framhåller att det behövs både privata och offentliga aktörer, men det är helt klart marknadsaktörerna som får ledarrollen. Kommunerna får pekpinnar om att inte sätta konkurrensen ur spel och inte heller neka kommersiella aktörer rätt att gräva ner fiber på kommunal mark. Kommuner med egna stadsnät får inte tränga undan privata initiativ.

SKL tolkar det som att kommunernas agerande ifrågasätts och anser att ministerns pekpinnar riskerar att bromsa kommunernas bredbandsinvesteringar framöver.

"Regeringen ger en annan syn på om kommunerna är lämpliga ägare av bredbandsinfrastruktur. Vi har länge hävdat att de är lämpliga ägare och att det är bra att kommunerna tar ansvar för den fortsatta bredbandsutbyggnaden och det får vi väldigt lite stöd för i den här strategin. Målet är tydligen att privata investerare ska stå för utbyggnaden och kommunerna hamnar lite på marginalen", säger Peter Haglund, sektionschef för infrastruktur på SKL.

"Vi tycker kommunerna är bra garanter för öppna nät där alla tjänsteleverantörer får tillgång till infrastrukturen och vi tycker att det är bra att de kommuner som vill säkerställa en utbyggnad i hela kommunen ska kunna göra det på egen hand", fortsätter han.

Peter Eriksson påpekar att regeringen gått kommunerna och stadsnäten till mötes på en viktig punkt. En utredning ska se över den så kallade lokaliseringsprincipen som i dag förhindrar kommunalägda statsnät att verka utanför den egna kommunen. Den möjligheten har till exempel kommunala elbolag i dag.

"Det är väl rimligt att kommunen som gjort investeringar ska kunna verka på andra sidan kommungränsen om båda kommuner är överens."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?