ANNONS:
Till Di.se

Kommentar: Därför skyggar ATG för Anderssons pengar

  • Rune och Johan Andersson Foto: Oskar Omne

När finansmannen och hästkarlen Rune Andersson plöjer ned miljontals kronor i ett Maltabaserat spelbolag vill ATG inte ta emot de pengar han erbjuder – men inte heller tydligt säga nej tack.

Tydligare än så kan inte spelbranschens limbo illustreras.

I mars nästa år offentliggör Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt det som tros bli färdplanen för hur statens spelmonopol ska brytas upp.

Fram till dess vågar inte någon av dem som i dag har licens – Svenska Spel, ATG och folkrörelselotterierna – utmana systemet, men inte heller stänga några dörrar helt.

Trångmålet är lätt att förstå. I dag sitter de inne i stugvärmen, men det lagstiftade monopol som ska isolera väggarna faller i stora sjok ur den spruckna ytterpanelen.

För det första är lagen helt föråldrad, och kan inte hantera den digitala verkligheten, med spel över internet. Det är förklaringen till att en stor skara svenska spelbolag – noterade på Stockholmsbörsen, med svensk personal och svenskspråkiga webbsajter – har sitt juridiska säte på Malta.

Visst lockar den försumbara bolagsskatten på Medelhavsön, men den höga omsättningen på it-specialister är inget angenämt problem.

För det andra är lagen dödsdömd. Motståndarna kallar gärna de utlandsbaserade operatörerna för pirater, men det svenska spelmonopolet strider mot EU-rätten och måste därför på sikt upphöra.

Lösningen kommer med all sannolikhet bli ett licenssystem, med en skattesats runt 20 procent för de operatörer som vill bli rumsrena.

Troligen kommer turspel som Lotto och Triss att släppas till den som betalar bäst för varumärket, precis som oddsspel på hästar, fotboll, ishockey med mera.

Det är i ljuset av det som ATG:s vankelmod ska ses. Bolaget kan inte utmana den stat som ger tillstånd i dag, men när monopolet bryts vill hästsporten gärna själva kontrollera spelet på den egna verksamheten – och då kan Rune Anderssons stinna plånbok komma väl till pass.

Mardrömsscenariot för idrottsrörelsen är att utländska bolag struntar i att söka en spellicens, bombar på med reklam och tar marknadsandelar inom oddsspel på sport, och inte ger en krona tillbaka till stuterierna, grusplanerna och utomhusrinkarna.

Först någon gång 2018 kommer den nya spelvärldens karta att vara utritad.

Till dess kanske Rune Andersson får sparka i boxväggarna i frustrerad väntan på besked från ATG.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies