1515

Komiker kan bli Ukrainas näste president

En chokladkung står mot en abdikerad gasdrottning och en komiker när Ukraina på söndag väljer president.

”Viktiga frågor i valkampen är det pågående kriget, relationen till Ryssland, korruptionen, de låga pensionerna och energipriserna”, säger Östeuropaforskaren Mi Lennhag.

Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president.
Nu kan satiren bli sann.
Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president. Nu kan satiren bli sann.Foto:TT

Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president.

Nu kan satiren bli sann. Volodymyr Zelenskij har lett opinionsmätningarna sedan han i början av året kandiderade till presidentvalet. Och hans nybildade parti, kallat just Folkets tjänare, ligger etta inför höstens parlamentsval.

I den senaste mätningen, som publicerades i Kyiv Post på tisdagen, är hans stöd 19,5 procent. Sittande presidenten Petro Porosjenko ligger på 10,3 procent. Julia Tymosjenko, som blev världskänd under den orangea revolutionen 2004, är trea på 7,6 procent.

Mi Lennhag, Östeuropaforskare på Lunds universitet, utgår från att det blir en andra valomgång eftersom ingen får 50 procent på söndag.

”Jag misstänker att stödet för Zelenskij inte blir lika stort i valet som det har sett ut i opinionsmätningarna. Frågan i flera undersökningar är ”vem stöder du?” snarare än ”vem skulle du rösta på om det vore val i dag?” som i Sverige. Jag tror att många yngre tvekar inför att ha en komiker som president”, säger hon.

Samtidigt vill många väljare ha något nytt. Petro Porosjenko och Julia Tymosjenko tillhör sedan flera decennier både landets politiska elit - och den ekonomiska.

”Volodymyr Zelenskij framstår som en hygglig och vanlig person. Han är komiker och musiker utan koppling till den politiska eliten. Hans satir och humor går hem i Östeuropa”, säger Mi Lennhag.

I brist på egen politisk erfarenhet har Volodymyr Zelenskij bland annat plockat in Aivaras Abromavicius, ekonomiminister 2014-2016 och tidigare delägare i East Capital, som rådgivare. Denne vill dock inte kommentera sin framtida roll.

Däremot är det svårt att se vad den ryskspråkige komikern vill politiskt.

”Han vill att Ukraina går med i EU, men har sagt att Ukraina kan behöva tala med Ryssland för att stoppa kriget, vilket är kontroversiellt. Hans show sänds i en tv-kanal som ägs av en brottsmisstänkt oligark som har gått i exil. Så han är inte så oberoende som han vill framstå.”

Samtidigt har förtroendet för Petro Porosjenko minskat rejält efter den klara valsegern 2014, då han fick nära 55 procent av rösterna redan i första omgången.

”Nedgången beror nog mer på att han lovade att kriget skulle vara över snabbt, och mindre på bristande reformer och fortsatt utbredd korruption. Det finns en uppgivenhet i landet. Många utgår från att politiker är maktgiriga och korrupta”, säger Mi Lennhag.

Hon säger att alla tre huvudkandidater är proukrainska och positiva till EU, men att Ryssland hoppas slippa Petro Porosjenko. Han har gått till val bland annat under slagordet ”Antingen Porosjenko eller Putin”.

”Han är den enda som inte har uttryckt att Rysslands krig kan kräva direkta samtal mellan Ukraina och Ryssland. De två andra har sagt att samtal kan bli nödvändiga.”

Samtidigt verkar Ryssland inte ha påverkat det här valet som de tidigare, även om det har talats om ryska cyberattacker och falska nyheter.

Att valvinnaren även blir överbefälhavare för armén kan fälla avgörandet till Porosjenkos fördel tror Mi Lennhag. 

”Många män kan inte tänka sig en kvinna som överbefälhavare, medan yngre inte kan tänka sig en komiker.”

Hon ser fler nackdelar för Julia Tymosjenko.

”Hon har ingen tydlig politisk agenda utan pratar om en ny riktning för Ukraina utan att specificera. Att hon har kandiderat flera gånger för olika partier minskar förtroendet för henne. Jag tror att ukrainarna vill ha något nytt”, säger Mi Lennhag.

Det faktum att Julia Tymosjenko har suttit i fängelse kan också påverka negativt.

”När hon släpptes och kom till Maidan 2014 i rullstol sågs hon som en hjälte. Nu anser en del att det kanske fanns fog för förre presidenten Janukovytj att fängsla henne. Många frågar sig även vilka metoder hon använde för att bli så rik under 1990-talets stora privatisering av landet.”

 


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?