Annons

Komiker kan bli Ukrainas näste president

En chokladkung står mot en abdikerad gasdrottning och en komiker när Ukraina på söndag väljer president.

”Viktiga frågor i valkampen är det pågående kriget, relationen till Ryssland, korruptionen, de låga pensionerna och energipriserna”, säger Östeuropaforskaren Mi Lennhag.

Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president. Nu kan satiren bli sann.
Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president. Nu kan satiren bli sann.Foto:TT

Komikern Volodymyr Zelenskij har blivit känd genom tv-programmet Folkets tjänare. Där spelar han en historielärare som mest av en slump blir president.

Nu kan satiren bli sann. Volodymyr Zelenskij har lett opinionsmätningarna sedan han i början av året kandiderade till presidentvalet. Och hans nybildade parti, kallat just Folkets tjänare, ligger etta inför höstens parlamentsval.

I den senaste mätningen, som publicerades i Kyiv Post på tisdagen, är hans stöd 19,5 procent. Sittande presidenten Petro Porosjenko ligger på 10,3 procent. Julia Tymosjenko, som blev världskänd under den orangea revolutionen 2004, är trea på 7,6 procent.

Mi Lennhag, Östeuropaforskare på Lunds universitet, utgår från att det blir en andra valomgång eftersom ingen får 50 procent på söndag.

”Jag misstänker att stödet för Zelenskij inte blir lika stort i valet som det har sett ut i opinionsmätningarna. Frågan i flera undersökningar är ”vem stöder du?” snarare än ”vem skulle du rösta på om det vore val i dag?” som i Sverige. Jag tror att många yngre tvekar inför att ha en komiker som president”, säger hon.

Samtidigt vill många väljare ha något nytt. Petro Porosjenko och Julia Tymosjenko tillhör sedan flera decennier både landets politiska elit - och den ekonomiska.

”Volodymyr Zelenskij framstår som en hygglig och vanlig person. Han är komiker och musiker utan koppling till den politiska eliten. Hans satir och humor går hem i Östeuropa”, säger Mi Lennhag.

I brist på egen politisk erfarenhet har Volodymyr Zelenskij bland annat plockat in Aivaras Abromavicius, ekonomiminister 2014-2016 och tidigare delägare i East Capital, som rådgivare. Denne vill dock inte kommentera sin framtida roll.

Däremot är det svårt att se vad den ryskspråkige komikern vill politiskt.

”Han vill att Ukraina går med i EU, men har sagt att Ukraina kan behöva tala med Ryssland för att stoppa kriget, vilket är kontroversiellt. Hans show sänds i en tv-kanal som ägs av en brottsmisstänkt oligark som har gått i exil. Så han är inte så oberoende som han vill framstå.”

Samtidigt har förtroendet för Petro Porosjenko minskat rejält efter den klara valsegern 2014, då han fick nära 55 procent av rösterna redan i första omgången.

”Nedgången beror nog mer på att han lovade att kriget skulle vara över snabbt, och mindre på bristande reformer och fortsatt utbredd korruption. Det finns en uppgivenhet i landet. Många utgår från att politiker är maktgiriga och korrupta”, säger Mi Lennhag.

Hon säger att alla tre huvudkandidater är proukrainska och positiva till EU, men att Ryssland hoppas slippa Petro Porosjenko. Han har gått till val bland annat under slagordet ”Antingen Porosjenko eller Putin”.

”Han är den enda som inte har uttryckt att Rysslands krig kan kräva direkta samtal mellan Ukraina och Ryssland. De två andra har sagt att samtal kan bli nödvändiga.”

Samtidigt verkar Ryssland inte ha påverkat det här valet som de tidigare, även om det har talats om ryska cyberattacker och falska nyheter.

Att valvinnaren även blir överbefälhavare för armén kan fälla avgörandet till Porosjenkos fördel tror Mi Lennhag. 

”Många män kan inte tänka sig en kvinna som överbefälhavare, medan yngre inte kan tänka sig en komiker.”

Hon ser fler nackdelar för Julia Tymosjenko.

”Hon har ingen tydlig politisk agenda utan pratar om en ny riktning för Ukraina utan att specificera. Att hon har kandiderat flera gånger för olika partier minskar förtroendet för henne. Jag tror att ukrainarna vill ha något nytt”, säger Mi Lennhag.

Det faktum att Julia Tymosjenko har suttit i fängelse kan också påverka negativt.

”När hon släpptes och kom till Maidan 2014 i rullstol sågs hon som en hjälte. Nu anser en del att det kanske fanns fog för förre presidenten Janukovytj att fängsla henne. Många frågar sig även vilka metoder hon använde för att bli så rik under 1990-talets stora privatisering av landet.”


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?