1515
Annons

Kollegorna körde 1,5 ton förnödenheter till ukrainska flyktingar

Från Kronobergs län till Polen. Kollegorna Henrik Löfberg och Niklas Olofsson från leveransföretaget Sohlbergsgruppen bestämde sig för att hjälpa ukrainska flyktingar – och på ett dygn hade de samlat ihop 1,5 ton förnödenheter. 

”Att det finns människor på väg att hjälpa till är det inga tvivel om”, säger Henrik Löfberg.

Henrik Olofsson och Henrik Löfberg från leveransföretaget Sohlbergsgruppen.
Henrik Olofsson och Henrik Löfberg från leveransföretaget Sohlbergsgruppen.Foto:Privat

Henrik Löfberg, delägare i Sohlbergsgruppen, och kollegan Niklas Olofsson, inköpschef på samma företag, begav sig i onsdags mot Polen för att leverera förnödenheter till flyktingar.

”Vi har precis kommit fram till Warszawa, och har ungefär tre timmar kvar till staden Lublin där vi har ordnat boende. Sedan tar vi oss vidare till staden Zamosc för att lämna över förnödenheterna”, säger Henrik Löfberg.  

Cirka två dygn efter Rysslands invasion av Ukraina tog Henrik Löfberg och Niklas Olofsson beslutet att åka ner till Polen för att hjälpa ukrainska flyktingar. De pratade ihop sig lite snabbt och informerade resten av företaget. Responsen blev enorm – och inom loppet av ett dygn hade de samlat ihop 1,5 ton förnödenheter. 

”Det är framför allt kollegor från Sohlbergsgruppen som bidragit med förnödenheter, men även kunder och lokala företag, det har varit ett stort engagemang och det har blivit en stor gemenskap kring det här. Vi har med oss allt från barnmat och filtar till hygienartiklar och gosedjur.”, säger Henrik Löfberg.  

Den Kronobergsbaserade koncernen Sohlbergsgruppen omsätter 300 Mkr, består av fyra företag och har cirka 100 medarbetare. Många inom koncernen har bidragit ekonomiskt till initiativet. Dock vill Henrik Löfberg inte dela med sig av någon summa, men han säger att den är betydande – och att den kommer göra stor skillnad på plats. 

”Vi kommer använda pengarna för att köpa mer förnödenheter som vi märker att det är ett stort behov av, och vi har tillräckligt för att kunna köpa mycket om det behövs” 

Duon planerar att ta sig till den polska staden Zamosc, cirka sex mil från den Ukrainska gränsen. Väl där kommer de möta upp polska hjälporganisationer för att lämna över förnödenheterna. Organisationerna kommer sedan att dela ut förnödenheterna till flyktingar – på båda sidor av gränsen. 

Henrik Löfberg berättar att han har sett många lastbilar och personbilar som är på väg till gränsen för att hjälpa till. 

”Att det finns människor som är på väg till gränsen för att hjälpa till finns det inga tvivel om”

 

 


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?