1515
Annons

Kollapshoten mot den italienska regeringen

De närmsta 30 dagarna kommer vara avgörande för den italienska regeringen. Sex frågor som ska behandlas under januari riskerar att få den bräckliga koalitionen att kollapsa, skriver Bloomberg

Den italienska regeringen går nu in i ett avgörande skede. På bilden ser vi premiärminister Giuseppe Conte och tidigare premiärminister Matteo Renzi.
Den italienska regeringen går nu in i ett avgörande skede. På bilden ser vi premiärminister Giuseppe Conte och tidigare premiärminister Matteo Renzi.

Förra sommaren kollapsade Italiens populistregering, som bestod av en koalition med högerradikala Lega och anti-etablisemangspartiet Femstjärnerörelsen. Men premiärministern Giuseppe Conte, som står nära Femstjärnerörelsen men ändå ses som oberoende, lyckades så Femstjärnerörelsen och det socialdemokratiska oppositionspartiet Demokraterna, att skapa en ny koalition. 

Det är en bräcklig koalition där socialdemokraterna är etablissemangsvänliga och Femstjärnerörelsen starkt etablissemangskritiska, och partierna var tydliga fiender innan de kom överens om ett regeringssamarbete. Samarbetet har bland annat fått en grupp parlamentariker, ledda av den tidigare premiärminister Matteo Renzi, att bryta sig ut och skapa det nya partiet Italia Viva, som dock fortfarande stödjer regeringen. 

I december klubbade Italien en budget för 2020, men det betyder inte att riskerna för en regeringskollaps är borta, skriver Bloomberg. Sex händelser kan få regeringen på fall – redan i januari. 

Redan den 7 januari kommer koalitionsledarna att träffas för att diskutera ett förslag från femstjärnorna om att ta bort tidsbegränsningarna i rättssystemet. Det långsamma italienska rättsväsendet gör att många slipper straff på den bortre gränsen för hur länge en rättegång får pågå ofta nås. Men demokraterna är emot, och Italia Viva säger att de är beredda att rösta med oppositionen för att stoppa förslaget som de menar hotar de åtalades rättigheter. 

Femstjärnerörelsen har sedan tidigare drivit igenom en folkomröstning för att minska antalet ledamöter i det italienska parlamentet. Nu vill även Lega se en folkomröstning om att införa ett majoritetsvalssystem enligt brittisk modell. Den italienska konstitutionsdomstolen kommer den 15 januari att komma med ett beslut om ett sådant valsystem är förenligt med den italienska konstitutionen. Skulle de bedöma att så är fallet kommer debatten om ett nytt valsystem att intensifieras, skriver italienska tidningen Il Mattino

Den 20 januari kommer nästa prövning. Legas partiledare Matteo Salvini riskerar att ställas inför rätta för att inte ha låtit en båt med flyktingar lägga till vid italienska hamnar när han var inrikesminister. Senaten ska nu rösta om huruvida han ska få åtalsimmunitet. Enligt Bloomberg finns uppgifter om att Italia Viva skulle gå emot regeringskoalitionen och rösta med Lega för att möjliggöra åtalsimmunitet. 

Ett lokalval i Emilia-Romagna ställer koalitionens två huvudpartier, femstjärnorna och demokraterna mot varandra. Samtidigt kan Lega vinna, och skapa ytterligare oro hos demokraterna över regeringssamarbetets pris för partiets opinionssiffror. 

En annan viktig fråga för regeringen är hur de ska tackla efterspelet av brokollapsen i Genua 2018. Femstjärnorna vill dra tillbaka tillståndet att driva motorvägar för det bolag som förvaltade bron, medan demokraterna vill förhandla om en uppgörelse. Femstjärnorna, som har en tydlig grön profil, vill också stänga en fabrik i södra Italien, vilket riskerar 10.000-tals jobb. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?