Annons

Köldknäpp i svensk detaljhandel

Försäljningsvolymen i detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, steg 1,2 procent i januari, jämfört med samma månad föregående år.

Det visar statistik från SCB och HUI Research.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 3,0 procent.

Dagligvaruhandeln steg 2,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 5,0 procent.

I december ökade detaljhandeln totalt med reviderade 2,7 procent i årstakt (3,3).

HUI Research noterar att januari är en klassisk reamånad i detaljhandeln, vilket betyder lägre bruttovinst per vara men möjligheter till högre försäljningsvolymer som kan kompensera marginalförsämringen.

"Huruvida volymtillväxten kompenserade för prissänkningarna återstår dock att se", skriver HUI Research.

HUI noterar vidare att dagligvaruhandeln gick betydligt svagare än sällanköpsvaruhandeln under månaden.

"Försäljningen växte preliminärt med 2,1 procent. Hela ökningen förklaras dock av prishöjningar. I fasta priser (volym) var branschens försäljning därmed oförändrad", skriver HUI.

HUI gör bedömningen att fundamentet för konsumtion ser fortsatt ljus ut. Hushållens starka förtroende för ekonomin, företagens goda framtidstro samt en fortsatt expansiv finans- och penningpolitik gör att handeln förväntas utvecklas positivt under 2018, heter det.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?