ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Köksbolaget säljer krisverksamhet för en spottstyver

  • Foto: Poggenpohl

Nobia säljer lyxkökstillverkaren Poggenpohl till den tyska koncernen Adcuram. Försäljningen omfattar samtliga aktier i Poggenpohl för en kontant köpeskilling motsvarande ett equity value (företagsvärde) om 10 miljoner euro.

Det framgår av ett pressmeddelande. Nobia har tidigare flaggat för att delar av Poggenpohl var till salu.

"Priset är under våra förväntningar, men vi är ändå övertygade om att detta kommer att skapa aktieägarvärde över tid", säger Morten Falkenberg, Nobias vd och koncernchef.

Transaktionen förväntas medföra en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning om cirka 460 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016.

Eftersom Poggenpohl var förlustbringande kommer försäljningen av enheten att förbättra Nobias lönsamhet. Under perioden januari-september 2016 har rapporterat en nettoförsäljning om 749 miljoner kronor och ett rörelseresultat om -13 miljoner kronor. Nobias ebit-marginal exklusive Poggenpohl uppgick till 10,5 procent under samma period.

"Poggenpohl är ett varumärke med gott rykte över hela världen, men synergierna med resten av koncernen har varit begränsade. Nobia ska fortsätta att driva skala och lönsam tillväxt, både organisk och förvärvad

Transaktionen förväntas slutföras under det första kvartalet 2017, förutsatt godkännande från konkurrensmyndigheterna i Tyskland och Österrike.

I maj i år sade Nobias dåvarande finanschef Mikael Norman att det inte var aktuellt att sälja hela Poggenpohl, något som nu alltså verkar ha omvärderats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer