Annons

Kocklegendaren Tore Wretmans ägodelar under klubban

Hovtraktör Tore Wretmans privata ägodelar auktioneras ut av Stockholms Auktionsverk.

190 föremål av det mest skiftande slag går under klubban till ett utropspris på sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor.

Att en känd persons ägodelar auktioneras ut tillhör inte vanligheterna i Sverige. För att hitta något motsvarande får man gå tillbaka tio år i tiden till 2009, när regissören Ingmar Bergmans privata tillhörigheter såldes av Bukowskis. Den auktionen genomfördes kort tid efter Bergmans död 2007.

Tore Wretman och Ingmar Bergman var lika gamla, födda 1916 respektive 1918, men den berömda kocken och krögarens kvarlåtenskap säljs först nu, 16 år efter hans död 2003.

”Jag har länge gått och ruvat på att göra något sådant här”, säger Ewa Wretman, hovtraktörens tredje och sista hustru på besök i Stockholm.

”Jag har haft ett hus som varit översållat med prylar, en städerskas mardröm. Nu måste jag skaffa mig ett mindre boende, en lägenhet bara, och då har man inte så mycket plats”, förklarar hon.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Tore Wretmans omfattande och värdefulla kokbokssamling såldes på auktion av Sotheby’s 1997 medan han fortfarande var i livet.

Sitt företag, Tore Wretman Restauranger AB med flaggskeppet Operakällaren, sålde han redan 1976 till sina tre närmaste medarbetare, en affär som kom att göra honom förbittrad. Koncernen såldes senare vidare till den nuvarande ägaren Sandro Catenacci.

I samband med försäljningen lämnade Tore Wretman Sverige och flyttade till franska rivieran, till ett hus i bergen strax norr om Cannes.

”Jag bor fortfarande i vår by Mougins, dit vi flyttade 1976 i samband med Tores 60-årsdag. Vi hamnade i Mougins tack vare att vi var bjudna på middag till Povel Ramel, som hyrde det hus som blev vårt, La Calade”, berättar Ewa Wretman.

”Efter att Tore gick bort flyttade jag till ett annat hus, för jag klarade inte av det ekonomiskt. Där har jag levt ensam med bara mina hundar.”

Foto:Emma-Sofia Olsson

Det är ett riktigt smörgåsbord som dukas upp på Stockholms Auktionsverk under rubriken ”Tore Wretman à la carte”, 190 föremål av stort och smått. Där samsas mindre verk av berömda konstnärer som Pablo Picasso, Joan Miró och Isaac Grünewald med kockrockar, gamla menyer från Tore Wretmans restauranger, kastruller, bestick och andra köksföremål.

En kastrull med den franska stjärnkocken Paul Bocuses namn ingraverat på handtaget har ett utropspris på 800 kronor, ett pris som snabbt överskreds med råge online. Men så är det också svårt att sätta pris på något som får sitt värde huvudsakligen utifrån att en berömd person ägt det.

Högst utrop, 100.000 kronor, har en silverskål som har formen av ett kvinnobröst. Lägst utropspris, 500 kronor, har fyra stycken böcker, ”Nobiskocken”, ett par karaffer tillverkade för Tore Wretmans företag och en brevpress.

De båda kockrockar som auktioneras ut har utgångsbud på 1.000 kronor styck. Den ena är märkt Svenska kockars förening (på engelska) och båda rockarna har förstås Tore Wretmans namn broderat på bröstet.

Tillfrågad om det kommer att vara svårt att skiljas från vissa föremål, svarar Ewa Wretman:

”Jag kommer att tänka på gamla minnen och småler för mig själv när jag ser dessa prylar som är så speciella. Flera föremål är presenter från Estrid Ericson. Tore köpte mycket till krogarna från Svenskt Tenn och vi brukade alltid få en julklapp av henne.”

”Ofta var det saker som vi fick gissa oss till vad det var för något. Ett år fick vi en silvermåne med ett vackert trähandtag, den var bara för att skrapa bort smulorna från matbordet visade det sig.”

”En jul fick vi ett stort fyrkantig silverfat med ett handtag. Vad gör man med det här då? Jo, det var för att butlern skulle hålla i det och plocka upp besticken ifrån gästerna. Det är inte så vanligt får man säga.”

Några enstaka föremål som visas på utställningen på Stockholms Auktionsverk är inte till salu, bland annat en byst föreställandes Tore Wretman med inskriptionen ”Om Wretman vet man blott gott”.

”Det är något man inte vill skiljas från. Den hör intimt ihop med utställningen, men sedan ska den åka hem till Frankrike igen”, säger Ewa Wretman bestämt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?