1515

Kocklegendaren Tore Wretmans ägodelar under klubban

Hovtraktör Tore Wretmans privata ägodelar auktioneras ut av Stockholms Auktionsverk.

190 föremål av det mest skiftande slag går under klubban till ett utropspris på sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor.

Att en känd persons ägodelar auktioneras ut tillhör inte vanligheterna i Sverige. För att hitta något motsvarande får man gå tillbaka tio år i tiden till 2009, när regissören Ingmar Bergmans privata tillhörigheter såldes av Bukowskis. Den auktionen genomfördes kort tid efter Bergmans död 2007.

Tore Wretman och Ingmar Bergman var lika gamla, födda 1916 respektive 1918, men den berömda kocken och krögarens kvarlåtenskap säljs först nu, 16 år efter hans död 2003.

”Jag har länge gått och ruvat på att göra något sådant här”, säger Ewa Wretman, hovtraktörens tredje och sista hustru på besök i Stockholm.

”Jag har haft ett hus som varit översållat med prylar, en städerskas mardröm. Nu måste jag skaffa mig ett mindre boende, en lägenhet bara, och då har man inte så mycket plats”, förklarar hon.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Tore Wretmans omfattande och värdefulla kokbokssamling såldes på auktion av Sotheby’s 1997 medan han fortfarande var i livet.

Sitt företag, Tore Wretman Restauranger AB med flaggskeppet Operakällaren, sålde han redan 1976 till sina tre närmaste medarbetare, en affär som kom att göra honom förbittrad. Koncernen såldes senare vidare till den nuvarande ägaren Sandro Catenacci.

I samband med försäljningen lämnade Tore Wretman Sverige och flyttade till franska rivieran, till ett hus i bergen strax norr om Cannes.

”Jag bor fortfarande i vår by Mougins, dit vi flyttade 1976 i samband med Tores 60-årsdag. Vi hamnade i Mougins tack vare att vi var bjudna på middag till Povel Ramel, som hyrde det hus som blev vårt, La Calade”, berättar Ewa Wretman.

”Efter att Tore gick bort flyttade jag till ett annat hus, för jag klarade inte av det ekonomiskt. Där har jag levt ensam med bara mina hundar.”

Foto:Emma-Sofia Olsson

Det är ett riktigt smörgåsbord som dukas upp på Stockholms Auktionsverk under rubriken ”Tore Wretman à la carte”, 190 föremål av stort och smått. Där samsas mindre verk av berömda konstnärer som Pablo Picasso, Joan Miró och Isaac Grünewald med kockrockar, gamla menyer från Tore Wretmans restauranger, kastruller, bestick och andra köksföremål.

En kastrull med den franska stjärnkocken Paul Bocuses namn ingraverat på handtaget har ett utropspris på 800 kronor, ett pris som snabbt överskreds med råge online. Men så är det också svårt att sätta pris på något som får sitt värde huvudsakligen utifrån att en berömd person ägt det.

Högst utrop, 100.000 kronor, har en silverskål som har formen av ett kvinnobröst. Lägst utropspris, 500 kronor, har fyra stycken böcker, ”Nobiskocken”, ett par karaffer tillverkade för Tore Wretmans företag och en brevpress.

De båda kockrockar som auktioneras ut har utgångsbud på 1.000 kronor styck. Den ena är märkt Svenska kockars förening (på engelska) och båda rockarna har förstås Tore Wretmans namn broderat på bröstet.

Tillfrågad om det kommer att vara svårt att skiljas från vissa föremål, svarar Ewa Wretman:

”Jag kommer att tänka på gamla minnen och småler för mig själv när jag ser dessa prylar som är så speciella. Flera föremål är presenter från Estrid Ericson. Tore köpte mycket till krogarna från Svenskt Tenn och vi brukade alltid få en julklapp av henne.”

”Ofta var det saker som vi fick gissa oss till vad det var för något. Ett år fick vi en silvermåne med ett vackert trähandtag, den var bara för att skrapa bort smulorna från matbordet visade det sig.”

”En jul fick vi ett stort fyrkantig silverfat med ett handtag. Vad gör man med det här då? Jo, det var för att butlern skulle hålla i det och plocka upp besticken ifrån gästerna. Det är inte så vanligt får man säga.”

Några enstaka föremål som visas på utställningen på Stockholms Auktionsverk är inte till salu, bland annat en byst föreställandes Tore Wretman med inskriptionen ”Om Wretman vet man blott gott”.

”Det är något man inte vill skiljas från. Den hör intimt ihop med utställningen, men sedan ska den åka hem till Frankrike igen”, säger Ewa Wretman bestämt.

 


Innehåll från ConstructorAnnons

De erbjuder en helhetslösning i en föränderlig värld av logistik

Digitaliseringen och pandemin har lett till förändrade köpvanor och därmed nya och högre krav från konsumenter. För att möta de här kraven och stå sig i en ökad konkurrens måste företag ha en väl fungerade logistiklösning. Här kan Constructor, som en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar, hjälpa till. 

I dag ska varor vara lättillgängliga, prisvärda och levereras snabbt, krav som realiserats i och med den ökade e-handeln. Oavsett om man har en stor eller liten e-handel, eller en fysisk butik med ett närliggande mindre lager erbjuder Constructor logistiklösningar optimerade efter respektive verksamhet. 

– Vi levererar logistiklösningar efter noggrann behovsanalys. Där varuflöde, flexibilitet, lokalresurser, med mera väges in för att erbjuda den bästa lösningen till varje enskild kund, oavsett bransch eller storlek, säger Alejandro Armas, vd för Constructor Sverige.

Constructor levererar och projektleder till överlämnade av komplett installation. Dessutom erbjuder de årliga besiktningar enligt Arbetsmiljöverkets regler, utförda av deras experter. 

Effektivisera verksamheten och spara pengar 

Genom att investera i rätt logistiklösning kan företag öka sin tillgänglighet. Minska risken för plockfel, minimera sina hanteringstider samtidigt som man maximerar kapaciteten av nuvarande lagerutrymme.  

– Med våra lösningar inom exempelvis lagerhållning och distribution kan man förbättra sin noggrannhet och göra stora tidsbesparingar, men även skapa en säkrare och ergonomisk lagermiljö med färre tunga lyft och mindre risk för skador och olyckor, säger Alejandro Armas och fortsätter: 

– Beroende på företagets investeringsmöjligheter implementerar vi de lämpligaste lösningarna de kan köpa in i nuläget. Långsiktigt kommer de att spara pengar på investeringen och kan vidare effektivisera sin logistikösning tillsammans med oss. 

Satsar på automatisering och hållbarhet 

Constructor tillsammans med övriga bolag i koncernen Gonvarri Material Handling satsar nu ytterligare på automationslösningar.

– En automatisering av hela eller delar av sin internlogistik innebär ofta en större initial investering för våra kunder. Dock ser de att återbetalning kommer direkt i form av minskat resursbehov, bättre ergonomi, minskat ytbehov samt lägre antal fel och reklamationer. Våra automationslösningar kan användas både fristående och som integrerade lösningar till våra kunders lagersystem för att skapa en helt sömlös process. Lösningarna är flexibla och skulle det ske en stor ökad efterfrågan kommer man kunna möta den, säger Alejandro Armas.

Med Constructors semiautomatiserade lösningar och flexibla hissautomater kan deras kunder växa ett automationssteg i taget. Utöver automatisering satsar de även på att komma in i nya branscher som jobbar med hållbara och klimatsmarta lösningar. Constructor har bland annat levererat lösningar till verksamheter som bedriver vertikal odling.

– Eftersom Constructor vill bidra till att minska utsläppen genom klimatsmarta lösningar vill vi hjälpa den här typen av innovativa företag att utvecklas och växa i Sverige, avslutar Alejandro Armas.

Om Constructor 

Constructor är en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar. De hjälper sina kunder genom hela processen, från planering till installation och teknisk support. Sedan 2018 tillhör Constructor, tillsammans med andra varumärken i Europa, koncernen Gonvarri Industries.

Läs mer på constructor.se

Mer från Constructor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Constructor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?