1515

Kockduon öppnar jättekrog i Slakthusområdet: ”Det här är unikt”

Nästa höst öppnar kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman en stor restaurang i Slakthusområdet intill Globen och Tele2 Arena i Stockholm. Det blir den hittills största krogetableringen i det som är tänkt att bli en ny stadsdel.

Adam Dahlberg och Albin Wessman.
Adam Dahlberg och Albin Wessman.Foto:Joey Abrait

För mer än tio år sedan, 2009, flyttade Restaurangakademien ut till Slakthusområdet. Dess huvudverksamhet är vidareutbildning av restaurangpersonal och redan då talades det om ett blivande ”Mötesplats matstaden”. Därefter hände just ingenting – förrän nu.

Adam Dahlbergs och Albin Wessmans ännu namnlösa restaurang ska ha cirka 150 matplatser och två barer i en drygt 800 kvadratmeter stor lokal i de gamla slakthushallarna från 1912. 

Lokalen var tidigare kylrum för kött. Nu är det en helt öppen yta, kal och hård till karaktären och med en takhöjd som vid nocken uppgår till cirka 12 meter. Där finns en nybyggd glaslanternin för överljus som löper längs hela den avlånga fastigheten. 

”Vi vill behålla så mycket som möjligt av den här ruffa, coola känslan, samtidigt som vi vill att det ska bli en spektakulär restaurangmiljö. Här har arkitekterna en utmaning”, säger Adam Dahlberg. 

Den ännu namnlösa restaurangen ska rymma 150 matplatser och två barer.
Den ännu namnlösa restaurangen ska rymma 150 matplatser och två barer.Foto:Joey Abrait

Uppdraget att inreda den gamla slakterilokalen har gått till Specific Generic och arkitekten Andreas Bozarth Fronell, som också står bakom fine-diningkrogen Adam/Albins nya inredning och Japaninspirerade Misshumasshu i Birger Jarlspassagen.

Inriktningen på den nya krogen är inte helt bestämd.

”Arbetsnamnet är ‘solens mat’, alltså mat från alla platser där solen lyser mycket”, säger Adam Dahlberg. 

Albin Wessman fyller i:

”Det soliga medelhavet så klart, men vi kommer att hämta lika mycket inspiration från Sydamerika och Mexiko. Vi tänker använda mycket eld i köket, både ved och kol, och i matsalen ska det finnas trivseleld, eldstäder.”

Den nya restaurangen blir alltså duons tredje vid sidan av de två nämnda. Under pandemin har de dessutom två år i rad drivit sommarkrogen Ön på Långholmen. 

”En förutsättning för att kunna driva Ön har varit att våra två ordinarie restauranger varit stängda, så att all personal har kunnat jobba där”, säger Albin Wessman.

”Det är faktiskt så att vi önskar att vi inte behöver göra Ön. Det var en pandemigrej. Är det ingen pandemi blir det inget Ön”, säger Adam Dahlberg.

Förra året, 2020, minskade omsättningen på de två ordinarie krogarna markant, men de lyckades ändå nå ett resultat kring nollstrecket. Till det ska läggas att den temporära Ön omsatte närmare 18 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 1,7 Mkr.

”Vi har inte siffrorna för 2021, men de ordinarie verksamheterna har dippat ytterligare, vi har gått på knäna, men Ön kommer att vara ljusglimten även i årets bokslut”, säger Albin Wessman.

Finkrogen Adam/Albin var stängd från julen 2020, när hårda restriktioner infördes, fram till mitten av oktober. I gengäld blev Öns säsong längre i år och årets sommarkrog var större, vilket lett till ökad omsättning där. Nu riktas duons blickar framåt, mot slakthusområdet. 

”Det var inte självklart, men visst vågar vi satsa”, säger Albin Wessman. 

Lokalen ägs av Atrium Ljungberg ATRLJ B -3,34% Dagens utveckling med många fastigheter i området. I den aktuella byggnaden, kallas Hus 26, ska sju verksamheter samsas. Det blir flera restauranger i samma byggnad, men det är Adam Dahlberg och Albin Wessman som är affischnamnen.

”Vi behöver den kraft som de här killarna kommer med. De kan dra sin egen publik hitut”, säger Mattias Roussakoff, ansvarig för uthyrning till mat- och dryckesverksamheter inom Atrium Ljungberg. 

Det lär behövas, för av den planerade bostadsbebyggelsen ser man ännu inga spår på det än så länge rätt ogästvänliga slakthusområdet.

”Vår kundgrupp under åtminstone de första tre åren är inte boende här intill. Våra gäster kommer snarare ta sig hit från innerstan för att upptäcka en ny plats i Stockholm. Sedan hoppas vi självfallet kunna ha en del event och vara ett självklart alternativ för den publik som ska gå på konsert eller match i Globenområdet”, säger Albin Wessman.

”Man hittar inte sådana här lokaler i centrala Stockholm, det här är unikt och ändå otroligt nära innerstan.”

Adam Dahlberg:

”I många andra storstäder har det länge funnits områden som är lite avsides, där det funkar att driva restauranger. Jag tror att Stockholm är redo för det nu.”

 

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?