Annons

Kockduon öppnar jättekrog i Slakthusområdet: ”Det här är unikt”

Nästa höst öppnar kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman en stor restaurang i Slakthusområdet intill Globen och Tele2 Arena i Stockholm. Det blir den hittills största krogetableringen i det som är tänkt att bli en ny stadsdel.

Adam Dahlberg och Albin Wessman.
Adam Dahlberg och Albin Wessman.Foto:Joey Abrait

För mer än tio år sedan, 2009, flyttade Restaurangakademien ut till Slakthusområdet. Dess huvudverksamhet är vidareutbildning av restaurangpersonal och redan då talades det om ett blivande ”Mötesplats matstaden”. Därefter hände just ingenting – förrän nu.

Adam Dahlbergs och Albin Wessmans ännu namnlösa restaurang ska ha cirka 150 matplatser och två barer i en drygt 800 kvadratmeter stor lokal i de gamla slakthushallarna från 1912. 

Lokalen var tidigare kylrum för kött. Nu är det en helt öppen yta, kal och hård till karaktären och med en takhöjd som vid nocken uppgår till cirka 12 meter. Där finns en nybyggd glaslanternin för överljus som löper längs hela den avlånga fastigheten. 

”Vi vill behålla så mycket som möjligt av den här ruffa, coola känslan, samtidigt som vi vill att det ska bli en spektakulär restaurangmiljö. Här har arkitekterna en utmaning”, säger Adam Dahlberg. 

Den ännu namnlösa restaurangen ska rymma 150 matplatser och två barer.
Den ännu namnlösa restaurangen ska rymma 150 matplatser och två barer.Foto:Joey Abrait

Uppdraget att inreda den gamla slakterilokalen har gått till Specific Generic och arkitekten Andreas Bozarth Fronell, som också står bakom fine-diningkrogen Adam/Albins nya inredning och Japaninspirerade Misshumasshu i Birger Jarlspassagen.

Inriktningen på den nya krogen är inte helt bestämd.

”Arbetsnamnet är ‘solens mat’, alltså mat från alla platser där solen lyser mycket”, säger Adam Dahlberg. 

Albin Wessman fyller i:

”Det soliga medelhavet så klart, men vi kommer att hämta lika mycket inspiration från Sydamerika och Mexiko. Vi tänker använda mycket eld i köket, både ved och kol, och i matsalen ska det finnas trivseleld, eldstäder.”

Den nya restaurangen blir alltså duons tredje vid sidan av de två nämnda. Under pandemin har de dessutom två år i rad drivit sommarkrogen Ön på Långholmen. 

”En förutsättning för att kunna driva Ön har varit att våra två ordinarie restauranger varit stängda, så att all personal har kunnat jobba där”, säger Albin Wessman.

”Det är faktiskt så att vi önskar att vi inte behöver göra Ön. Det var en pandemigrej. Är det ingen pandemi blir det inget Ön”, säger Adam Dahlberg.

Förra året, 2020, minskade omsättningen på de två ordinarie krogarna markant, men de lyckades ändå nå ett resultat kring nollstrecket. Till det ska läggas att den temporära Ön omsatte närmare 18 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 1,7 Mkr.

”Vi har inte siffrorna för 2021, men de ordinarie verksamheterna har dippat ytterligare, vi har gått på knäna, men Ön kommer att vara ljusglimten även i årets bokslut”, säger Albin Wessman.

Finkrogen Adam/Albin var stängd från julen 2020, när hårda restriktioner infördes, fram till mitten av oktober. I gengäld blev Öns säsong längre i år och årets sommarkrog var större, vilket lett till ökad omsättning där. Nu riktas duons blickar framåt, mot slakthusområdet. 

”Det var inte självklart, men visst vågar vi satsa”, säger Albin Wessman. 

Lokalen ägs av Atrium Ljungberg ATRLJ B +0,39% Dagens utveckling med många fastigheter i området. I den aktuella byggnaden, kallas Hus 26, ska sju verksamheter samsas. Det blir flera restauranger i samma byggnad, men det är Adam Dahlberg och Albin Wessman som är affischnamnen.

”Vi behöver den kraft som de här killarna kommer med. De kan dra sin egen publik hitut”, säger Mattias Roussakoff, ansvarig för uthyrning till mat- och dryckesverksamheter inom Atrium Ljungberg. 

Det lär behövas, för av den planerade bostadsbebyggelsen ser man ännu inga spår på det än så länge rätt ogästvänliga slakthusområdet.

”Vår kundgrupp under åtminstone de första tre åren är inte boende här intill. Våra gäster kommer snarare ta sig hit från innerstan för att upptäcka en ny plats i Stockholm. Sedan hoppas vi självfallet kunna ha en del event och vara ett självklart alternativ för den publik som ska gå på konsert eller match i Globenområdet”, säger Albin Wessman.

”Man hittar inte sådana här lokaler i centrala Stockholm, det här är unikt och ändå otroligt nära innerstan.”

Adam Dahlberg:

”I många andra storstäder har det länge funnits områden som är lite avsides, där det funkar att driva restauranger. Jag tror att Stockholm är redo för det nu.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera