1515

Kobolt-bolag går samman: "Räknar med brist kommande fem åren"

Det kanadensiska gruvbolaget First Cobalt köper det amerikanska gruvprospekteringsbolaget US Cobalt. Syftet är att bilda en ledande producent av kobolt utanför Demokratiska Republiken Kongo, som i dagsläget står för över 60 procent av världens koboltleveranser.

Det framgår av ett pressmeddelande från First Cobalt.

Det sammanslagna bolaget kommer att ha tillgångar i form av 50 mindre gruvor i kanadensiska Ontario, samt Iron Creek-projektet i amerikanska Idaho. Dessutom kontrollerar bolaget det enda raffinaderi i Nordamerika som har tillstånd att producera kobolt av en kvalitet som är godkänd till bilbatterier.

Just utvecklingen av elektriska fordon ligger bakom de senaste årens snabbt ökade efterfrågan på kobolt, som används till batterierna. Bara sedan slutet av 2017 har marknadspriset för den sällsynta metallen stigit över 35 procent och jämfört med bottennivåerna i början av 2016 har priset ökat med 270 procent.

"Vi räknar med en brist på kobolt under de kommande fem åren. Trots detta är det få bolag som arbetar med att identifiera och utveckla nya tillgångar", kommenterar First Cobalts vd Trent Mell.

Förvärvet sker med betalning i First Cobalt-aktier, 1,5 FC-aktier för varje aktie i US Cobalt. Efter förvärvet kommer First Cobalts nuvarande ägare kontrollera 62,5 procent av det nya bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?