1515

Kö till elbilar sinkar utsläppsfall

De genomsnittliga koldioxidutsläppen från Norges personbilar fortsätter minska, tack vare den starka försäljningen av hybrid- och elbilar. Men fallet skulle kunna gå ännu snabbare.

De nya bilar som såldes i augusti sprutar i snitt ut 82 gram av växthusgasen per kilometer körning, en minskning med nästan 12 procent jämfört med augusti 2016.

Om man ser till hela årsförsäljningen hittills är minskningen 8 procent, till 86 gram per kilometer.

Sedan 2010 har Norge sprungit ifrån Sverige, även om man låg före redan då — 151 gram per ny bil och kilometer i Sverige, 141 gram i Norge.

Snittutsläppen från nyköpta bilar minskar också i Sverige, men låg 2016 på 123 gram per kilometer.

Norge har högst andel laddbara bilar — alltså sådana som kan framföras utan några lokala utsläpp alls — i världen. Fyra av tio bilar som såldes i augusti var laddbara, fördelade på ungefär lika många rena elbilar som hybrider, skriver VG.

Samtidigt ökar bilförsäljningen. Men i alla fall just nu är den ökningen i Norge blygsam — 1,4 procent i årstakt i augusti — så även de totala utsläppen bör minska, givet att fordon tas ur drift i någorlunda samma takt som det köps nya.

Men Christina Bu, som leder norska Elbilforeningen, menar att omställningen till grönare trafik skulle kunna gå ännu mycket snabbare.

"Om du beställer en Opel Ampera-E i dag, får du kanske bilen 2019. Och så är det med många modeller. Efterfrågan på elbilar i Norge är nog mycket högre än leveranssiffrorna visar", säger hon till VG.

Ampera-E är en av de senaste, och populäraste, elbilarna. Den får snart sällskap av nyheter som Nissans uppdaterade Leaf, som presenteras i Japan nästa vecka, och Teslas Model 3. Men Bu säger att det fortsatt finns rejäla glapp på den avgasfria marknaden.

Många bara väntar på en stationsvagn eller en suv, med rejält bagageutrymme.

En sådan finns, Tesla X, men den är trots Norges generösa elbilsregler för dyr för många, från 700.000 kronor och uppåt. Nästa år ska den dock få sällskap i utbudet av bland andra Jaguar I-Pace och elvarianten av Hyundai Kona.


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?